Постанова
від 20.02.2018 по справі 820/4802/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

20 лютого 2018 р. № 820/4802/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Єгупенка В.В.,

розглянувши в місті Харкові в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду у письмовому провадженні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 (Харківська область, Кегичівський район, с. Парасковія, вул. Йосипа Даценка, 20) до Сектору Державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області (Харківська область Кегичівський район, смт Кегичівка, вул. Волошина, 50), третя особа: Приватне акціонерне товариство "Насінневе" (Харківська область, Кегичівський район, смт Слобожанське, вул. Соборна, 20/1) про скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, ОСОБА_1, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Сектору Державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області, третя особа: Приватне акціонерне товариство "Насінневе", в якому просить суд: скасувати рішення державного реєстратора Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_2 від 18.04.2017 № 34819550 про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,2126 га, кадастровий № 6323184000:07:003:0122, яка розташована на території Парасковіївської сільської ради Кегичівського району Харківської області, номер запису про інше речове право 20019961 від 11.04.2017.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що згідно договору № 302 від 13.04.2007 Приватному акціонерному товариству Насінне (який є правонаступником ВАТ Насінне ) було передано в оренду земельну ділянку товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,2126 га, кадастровий № 6323184000:07:003:0122, яка розташована на території Парасковіївської сільської ради Кегичівського району Харківської області та власницею якої є позивач - ОСОБА_1 Строк дії договору визначено у 10 років. 18.11.2014 між сторонами було укладено додаткову угоду до договору оренди землі, відповідно до якої термін дії договору оренди земельної ділянки продовжено на шість років і загальний його строк становить 16 років. На підставі вищевказаної додаткової угоди державним реєстратором Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_2 на підставі рішення № 20019961 від 11.04.2017 було зареєстровано збільшення строку оренди до 16 років на земельну ділянку. Позивач вважає державну реєстрацію збільшення строку оренди на додаткові 6 років на підставі спірної додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки такою, що суперечить вимогам законодавства, а саме: ч.3 ст.19 ЗУ Про оренду землі та ч.1 ст.22 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно (в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин).

Відповідач надав письмові заперечення проти позову, в яких просив відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Третя особа також надала до суду заперечення на позовну заяву, в яких просила відмовити в задоволенні адміністративного позову в повному обсязі.

Засобами електронного зв'язку до канцелярії суду 10.01.2017 надійшла заява представника позивача про розгляд справи без участі позивача та її представника ОСОБА_3 (а.с.114-115).

Від відповідача - Сектору Державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області 15.11.2017 було подано заяву про розгляд справи без участі його уповноваженого представника (а.с.104).

В судове засідання представник третьої особи не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до ч.9 ст.205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

У разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється (ч.4 ст.229 КАС України).

Розглянувши адміністративний позов, заперечення відповідача і третьої особи проти заявлених позовних вимог, дослідивши докази, які знаходяться в матеріалах справи, суд дійшов наступного.

Судовим розглядом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що 13.04 2007 між ОСОБА_1 та Відкритим акціонерним товариством Насінне (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство Насінневе ) було укладено договір земельної ділянки, відповідно до якого ОСОБА_1 (орендодавець) передав ВАТ Насінне (орендарю) земельну ділянку сільськогосподарського призначення, площею 5, 2126, яка знаходиться на території Парасковіївської сільської ради Кегичівського району Харківської області та належить ОСОБА_1 на праві власності відповідно до державного акту серії ХР № 047908 від 28.10.2004 (а.с.8-9; 14). Сторонами визначено, що договір оренди земельної ділянки укладено на 10 років (а.с.8).

Зазначений договір оренди земельної ділянки був зареєстрований Харківською регіональною філією ДП Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України по земельних ресурсах, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 05.05.2008 № 040869600025, після чого він набув чинності.

Відповідно до акту передачі-прийому від 13.04.2007 № 302 ОСОБА_1 передала, а ВАТ Насінневе прийняв вказану земельну ділянку сільськогосподарського використання, загальною площею 5,2126 га (а.с.10).

Матеріалами справи підтверджено, що договір оренди землі № 302 від 13.04.2007, відповідно до якої були внесені зміни до пункту 6 договору оренди землі від 13.04.2007 та викладено його в наступні редакції: Договір укладено на 16 (шістнадцять) років (а.с.12).

Згідно відомостей з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, державним реєстратором Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_2 на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 34819550 від 18.04.2017 були внесені зміни щодо строку дії договору оренди землі № 302 від 13.04.2007 на 16 (шістнадцять) років. Підстава виникнення іншого речового права: додаткова угода до договору від 18.11.2014 (а.с.13).

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Державна реєстрація прав проводиться в такому порядку: прийняття/отримання документів для державної реєстрації прав, формування та реєстрація заяви в базі даних заяв; виготовлення електронних копій документів, поданих для державної реєстрації прав, шляхом сканування (у разі подання документів у паперовій формі) та їх розміщення у Державному реєстрі прав; встановлення черговості розгляду заяв, зареєстрованих у базі даних заяв; перевірка документів на наявність підстав для зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації прав, відмови у проведенні державної реєстрації прав та прийняття відповідних рішень; прийняття рішення про державну реєстрацію прав (у разі відсутності підстав для зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації прав, відмови у проведенні державної реєстрації прав); відкриття розділу в Державному реєстрі прав та/або внесення до відкритого розділу або спеціального розділу Державного реєстру прав відповідних відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав; формування витягу з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав для подальшого використання заявником; видача/отримання документів за результатом розгляду заяви (ч.1 ст.18 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень ).

При цьому, відповідно до ч.1 ст.24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо: заявлене речове право, обтяження не підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону; заява про державну реєстрацію прав подана неналежною особою; подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом; подані документи не дають змоги встановити набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяження; наявні суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями; наявні зареєстровані обтяження речових прав на нерухоме майно; заяву про державну реєстрацію обтяжень щодо попереднього правонабувача подано після державної реєстрації права власності на таке майно за новим правонабувачем; після завершення строку, встановленого частиною третьою статті 23 цього Закону, не усунені обставини, що були підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав; заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва подано не до нотаріуса, який вчинив таку дію; заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень в електронній формі подано особою, яка згідно із законодавством не має повноважень подавати заяви в електронній формі; заявником подано ті самі документи, на підставі яких заявлене речове право, обтяження вже зареєстровано у Державному реєстрі прав; заявника, який звернувся із заявою про державну реєстрацію прав, що матиме наслідком відчуження майна, внесено до Єдиного реєстру боржників.

Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними згідно з частиною третьою цієї статті, та у випадках, визначених статтею 28 цього Закону (ч.4 ст.3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень ).

Як встановлено ч. 3 ст. 10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державний реєстратор, крім іншого, встановлює відповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями зокрема: відповідність обов'язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення у випадках, передбачених законом; відповідність повноважень особи, яка подає документи для державної реєстрації прав; відповідність відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що містяться у Державному реєстрі прав, відомостям, що містяться у поданих/отриманих документах; наявність обтяжень прав на нерухоме майно; наявність факту виконання умов правочину, з якими закон та/або відповідний правочин пов'язує можливість виникнення, переходу, припинення речового права, що підлягає державній реєстрації; перевіряє документи на наявність підстав для проведення реєстраційних дій, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, зупинення державної реєстрації прав, відмови в державній реєстрації прав та приймає відповідні рішення; під час проведення державної реєстрації прав, що виникли в установленому законодавством порядку до 1 січня 2013 року, обов'язково запитує від органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, інформацію (довідки, засвідчені в установленому законодавством порядку копії документів тощо), необхідну для такої реєстрації, у разі відсутності доступу до відповідних носіїв інформації, що містять відомості, необхідні для проведення державної реєстрації прав, чи у разі відсутності необхідних відомостей в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено цим Законом, та/або у разі, якщо відповідні документи не були подані заявником. Органи державної влади, підприємства, установи та організації зобов'язані безоплатно протягом трьох робочих днів з моменту отримання запиту надати державному реєстратору запитувану інформацію в паперовій та (за можливості) в електронній формі; під час проведення реєстраційних дій обов'язково використовує відомості Державного земельного кадастру та Єдиного реєстру дозвільних документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, а також використовує відомості, отримані у порядку інформаційної взаємодії Державного реєстру прав з Єдиним державним реєстром судових рішень; відкриває та/або закриває розділи в Державному реєстрі прав, вносить до відкритого розділу або спеціального розділу Державного реєстру прав відповідні відомості про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів таких прав; присвоює за допомогою Державного реєстру прав реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна у випадках, передбачених цим Законом; виготовляє електронні копії документів, поданих у паперовій формі, та розміщує їх у реєстраційній справі в електронній формі у відповідному розділі Державного реєстру прав (у разі якщо такі копії не були виготовлені під час прийняття документів за заявами у сфері державної реєстрації прав); формує за допомогою Державного реєстру прав документи за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав; формує реєстраційні справи у паперовій формі; ) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Як вбачається із наданих суду державним реєстратором ОСОБА_2 документів, приймаючи рішення від 18.04.2017 № 34819550 про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,2126 га, кадастровий № 6323184000:07:003:0122, яка розташована на території Парасковіївської сільської ради Кегичівського району Харківської області, державна реєстрація права оренди вказаної земельної ділянки була здійснена на підставі поданої 11.04.2017 ПАТ Насінневе заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, поданої на підставі договору оренди земельної ділянки № 302 від 13.04.2007 та додаткової угоди до нього, укладеної між ОСОБА_1 та ПАТ Насінневе 18.11.2014, відповідно до якої сторонами було погоджено визначити строк дії договору оренди 16 років.

Підставою внесення запису згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права було рішення державного реєстратора Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (індексний номер 34819550) від 18.04.2017.

Згідно з п.1 ч.1 ст.27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі укладеного в установленому законом порядку договору, предметом якого є нерухоме майно, речові права на яке підлягають державній реєстрації, чи його дубліката.

У державного реєстратора не було підстав для відмови в державній реєстрації права оренди земельної ділянки, оскільки подані для цього договір оренди землі № 302 від 13.04.2007, укладений між ОСОБА_1 та ВАТ Насінневе , а також додаткова угода до договору оренди землі від 18.11.2014 відповідали вимогам, встановленим Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , а додаткова угода від 18.11.2014, підписана сторонами, є невід'ємною частиною договору оренди землі від 13.04.2007.

Звертаючись до суду з адміністративним позовом про скасування рішення державного реєстратора Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_2 від 18.04.2017 № 34819550 про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,2126 га, кадастровий № 6323184000:07:003:0122, яка розташована на території Парасковіївської сільської ради Кегичівського району Харківської області, номер запису про інше речове право 20019961 від 11.04.2017, позивач ОСОБА_1 по-суті висловлює свою незгоду із додатковою угодою від 18.11.2014, якою ОСОБА_1 та ПАТ Насінневе внесли зміни до пункту 6 договору оренди землі № 302 від 13.04.2007 щодо збільшення строку його дії.

Статтею 204 Цивільного кодексу України встановлено презумпцію правомірності правочину, відповідно до якої правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

У разі неспростування презумпції правомірності договору всі права, набуті сторонами правочину за ним, повинні безперешкодно здійснюватися, а створені обов'язки підлягають виконанню.

Позивачем не надано належних та допустимих доказів в розумінні ст.ст.73, 74 КАС України на обґрунтування доводів заявлених позовних вимог щодо незаконності рішення державного реєстратора Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_2 від 18.04.2017 № 34819550 про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,2126 га, кадастровий № 6323184000:07:003:0122, яка розташована на території Парасковіївської сільської ради Кегичівського району Харківської області, номер запису про інше речове право 20019961 від 11.04.2017.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За правилами ч.1 ст.9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ст.90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), що міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

За правилами ч.1 ст.77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких гуртуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

З огляду на те, що позивач не довів незаконності рішення державного реєстратора Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_2 від 18.04.2017 № 34819550 про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,2126 га, кадастровий № 6323184000:07:003:0122, яка розташована на території Парасковіївської сільської ради Кегичівського району Харківської області, номер запису про інше речове право 20019961 від 11.04.2017,у суду відсутні підстави для задоволення позову.

Керуючись ст.ст.5-10, 72, 73, 74, 77, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 250, 255 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 (Харківська область, Кегичівський район, с. Парасковія, вул. Йосипа Даценка, 20) до Сектору Державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Кегичівської районної державної адміністрації Харківської області (Харківська область Кегичівський район, смт Кегичівка, вул. Волошина, 50), третя особа: Приватне акціонерне товариство "Насінневе" (Харківська область, Кегичівський район, смт Слобожанське, вул. Соборна, 20/1) про скасування рішення відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Роз'яснити учасникам справи, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя В.В. Єгупенко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.02.2018
Оприлюднено21.02.2018
Номер документу72317892
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/4802/17

Постанова від 20.02.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Ухвала від 10.01.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Ухвала від 06.11.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Ухвала від 30.10.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Ухвала від 26.10.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Ухвала від 17.10.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні