Ухвала
від 21.02.2017 по справі 826/15408/15
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: №826/15408/15 Головуючий у 1- й інстанції Кузьменко В.А Суддя - доповідач: Шурко О.І.

У Х В А Л А

Іменем України

21 лютого 2017 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого Шурка О.І.,

суддів Кузьменка В.В., Бабенка К.А.,

при секретарі Дуденкові О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання третьої особи по справі на стороні відповідача без самостійних вимог ОСОБА_2 про призначення судової експертизи семантико-текстуального дослідження писемного мовлення у справі за апеляційною скаргою Комуністичної партії України на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 16 грудня 2015 року у справі за адміністративним позовом Міністерства юстиції України до Комуністичної партії України, третя особа: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини про припинення діяльності політичної партії, -

В С Т А Н О В И В:

Третьою особою по справі на стороні відповідача без самостійних вимог ОСОБА_2 було заявлено клопотання про призначення судової експертизи семантико-текстуального дослідження писемного мовлення, в якому остання просить призначити в даній справі судову експертизу семантико-текстуального дослідження писемного мовлення та поставити перед експертом такі питання:

1. Роз'яснити, яке значення мають слова в тексті:

Комуністична партія України є політичною організацією, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України - прихильників комуністичної ідеї. Вона є спадкоємицею ідей і традицій Комуністичної партії України, що діяла до незаконної заборони у серпні 1991 року і заборона діяльності якої рішенням Конституційного Суду України від 27 грудня 2001 року визнана неконституційною.

Комуністична партія України виражає інтереси трудящих - робітників, селян, інтелігенції, військовослужбовців, молоді, безробітних, пенсіонерів, організує їх на захист цих інтересів.

КПУ співпрацює з громадськими і політичними організаціями, які відстоюють принципи соціальної справедливості, справжнього народовладдя у формі Рад виступає за згуртування у братерському союзі на нових засадах народів незалежних держав, що утворилися в межах колишнього СРСР, зміцнює інтернаціональну солідарність з комуністичними партіями і трудящими інших країн.

У розробці своєї політики і практичній діяльності партія керується вченням Маркса - Енгельса - Леніна, яке творчо розвивається і збагачується досягненнями сучасної науки, досвідом світового комуністичного і робітничого руху, спирається на демократичні і гуманістичні традиції народу України.

Стратегічні завдання визначаються Програмою Комуністичної партії України, тактичні - з'їздами партії та її Центральним Комітетом .

2. Яким є об'єктивний зміст наведеного тексту?

3. Чи містяться у тексті висловлювання, виражені у формі закликів до певних дій, а саме до переслідування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті та будь-яких інших осіб та/або груп осіб? Якщо так, то вказати які саме?

4. Чи є ці заклики публічними?

5. Чи містяться у тексті висловлювання, спрямовані на публічне заперечення злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні або інших історико-політичних режимів, та/або на виправдання злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму, та/або діяльності радянських органів державної безпеки, та/або встановлення радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях? Якщо так, то вказати які саме?

6. Чи є висловлювання у наведеному тексті фактичним твердженням або оціночним судженням?

Проведення експертизи ОСОБА_2 просить доручити Державному підприємству Українське бюро лінгвістичних експертиз НАН України .

Обґрунтовуючи свою позицію ОСОБА_2 зазначила, що призначення експертизи у даній справі полягає у беззаперечній необхідності вирішення питання про те, чи є положення Статуту Компартії України такими, що спрямовані на пропаганду комуністичного тоталітарного режиму та його символіки; в даному разі мова йде про об'єкт писемного мовлення - текст, який має певний об'єктивний зміст та визначену лексичну форму; саме визначення об'єктивного змісту тексту на його спрямованість, зокрема, заклики, публічні чи непублічні, на вчинення певних дій є завданням, яке має бути поставлене перед експертом лінгвістом, що надасть висновок відповідно до мети та цілей судової лінгвістичної експертизи у формі семантико-текстуального дослідження писемного мовлення.

Перевіривши матеріали справи, доводи заявника, заслухавши представників сторін по справі, колегія суддів вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ст. 74 КАС України , призначення експертизи судом є одним із способів забезпечення доказів.

Згідно ч. 1 ст. 81 КАС України , для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд може призначити експертизу.

Тобто, призначення експертизи є диспозитивним правом суду виключно коли для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання.

Колегія суддів дійшла висновку, що призначення судової експертизи семантико-текстуального дослідження писемного мовлення у справі є недоцільним, оскільки розгляд справи не потребує додаткових доказів та додаткового аналізу Статуту Комуністичної партії України.

З урахуванням наведеного колегія суддів вважає, що необхідність в проведенні вказаної експертизи відсутня, оскільки в матеріалах справи достатньо доказів для прийняття законного та обґрунтованого рішення.

З огляду на викладене, колегія суддів не вбачає обґрунтованих підстав щодо необхідності призначення судової експертизи семантико-текстуального дослідження писемного мовлення, а тому у задоволенні заявленого клопотання слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 81, 160, 165, 205, 206 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання третьої особи по справі на стороні відповідача без самостійних вимог ОСОБА_2 про призначення судової експертизи семантико-текстуального дослідження писемного мовлення у справі за апеляційною скаргою Комуністичної партії України на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 16 грудня 2015 року у справі за адміністративним позовом Міністерства юстиції України до Комуністичної партії України, третя особа: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини про припинення діяльності політичної партії - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає, оскільки не перешкоджає подальшому провадженню по справі.

Головуючий:

Судді:

Повний текст ухвали виготовлено 27.02.2017.

Дата ухвалення рішення21.02.2017
Оприлюднено21.02.2018

Судовий реєстр по справі —826/15408/15

Ухвала від 22.11.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 05.10.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 11.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 02.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 02.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 02.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 02.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 02.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 02.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 02.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні