Рішення
від 13.02.2018 по справі 908/2369/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 32/163/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.02.2018 Справа № 908/2369/17

за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк» (01001, м. Київ, вул.Грушевського, 1Д, адреса для листування: 49094, м. Дніпро, вул.Набережна Перемоги, буд. 50)

до відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Віско Плюс» (69035, м.Запоріжжя, вул. Лермонтова, буд. 24)

про стягнення 274 035 грн. 48 коп.

Судя ОСОБА_2

За участю представників сторін:

від позивача ОСОБА_3, довіреність №7789-К-О від 28.12.2016.

від відповідача не з'явився

ВСТАНОВЛЕНО:

28.11.2017 на адресу господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Публічного акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк» про стягнення 274 035 грн. 48 коп., яка складається з заборгованості за кредитом 206304 (двісті шість тисяч триста чотири) грн. 15 коп., заборгованості по відсоткам за користування кредитом 40937 (сорок тисяч дев'ятсот тридцять сім) грн. 31 коп., комісію в розмірі 5157 (п'ять тисяч сто п'ятдесят сім) грн. 60 коп., пеню в розмірі 21636 (двадцять одна тисяча шістсот тридцять шість) грн. 42 коп.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 30.11.2017 порушено провадження у справі № 908/2369/17, присвоєний номер провадження 32/163/17, справа призначена до розгляду на 21.12.2017.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03.10.2017 №2147-VIII внесено зміни до Господарського процесуальної кодексу України, який набрав чинності з 15.12.2017р.

Згідно з п. 9 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Враховуючи, що у цій справі вже порушено провадження за правилами Господарського процесуального кодексу України в редакції, яка діяла станом на день надходження позову до суду, а саме: 30.11.2017, суд ухвалою від 21.12.2017 повідомив сторони про перехід розгляду справи до норм чинного Господарського процесуального кодексу України зі стадії підготовчого провадження.

Справа № 908/2369/17 підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ст. 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

З метою дотримання вимог чинного ГПК України, а саме ст. 80 ГПК України, судом запропоновано сторонам надати додаткові докази по справі та заявити клопотання.

В судове засідання 21.12.2017 представники сторін не з'явились.

За приписами ст. 183 ГПК України, підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196-205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відклав підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках.

У судовому засіданні 13.02.2017, суд перейшов до розгляду справи по суті в порядку глави 6 розділу 3 Господарського процесуального кодексу України, за правилами загального позовного провадження.

В судовому засіданні 15.01.2018 позивач підтримав позовні вимоги, викладені у позовній заяві з урахуванням письмових пояснень, що надійшли до суду 05.12.2017, в яких додатково наведено нормативне обґрунтування щодо укладення договору банківського обслуговування, докази в підтвердження надання відповідачу кредитних коштів, а також обґрунтування розрахунку заборгованості.

Відповідач заявлені позовні вимоги не спростував, відзив на позов суду не надав, представник відповідача в судові засідання за викликом не з'являвся. Про час та місце судових засідань відповідача повідомлено належним чином. Ухвали суду, направлялись на адресу, вказану в позовній заяві

Кореспонденція, що направлялась на адресу відповідача повернута до суду поштовим відділенням з відміткою за закінченням терміну зберігання . Враховуючи викладене, відповідач належним чином повідомлений про дату та час розгляду спору.

Згідно ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цієї статтею.

Відповідно до п. 2 ч 3 ст. 202 ГПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

З урахуванням викладеного, суд вважає за доцільне розглянути справу по-суті за наявними в ній матеріалами, яких достатньо для вирішення спору по суті, за відсутністю відповідача.

В судовому засіданні 13.02.2018 судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

20.05.2013 ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Віско Плюс» (Клієнт, відповідач у справі) подано заяву про приєднання до Умов та Правил надання банківських послуг ПАТ КБ «ПриватБанк» (ОСОБА_4, позивач у справі) та відкриття рахунку. За змістом заяви про приєднання, підписавши її Клієнт виявляє згоду з Умовами та Правилами надання банківських послуг, які розміщено на сайті банку www.pb.ua, Тарифами банку, які разом із заявкою складають Договір банківського обслуговування. Клієнт своїм підписом засвідчив згоду на ведення документообігу з Банком, в тому числі підписання угод, договорів, заяв, актів, платіжних та інших документів, як шляхом власноручного підписання, так і шляхом накладення електронного цифрового підпису, отриманого у встановленому порядку та приєднання до вказаних умов, правил і тарифів й зобов'язався їх виконувати. Вказана заява викладена письмово в формі єдиного документа та містить підписи обох сторін - ТОВ «Віско Плюс» (Клієнт, власник рахунка) та ПАТ КБ «ПриватБанк» , скріплена печатками. На підставі даних заяв банком відкрито відповідачу поточний рахунок №26008055724273 (валюта рахунку - гривня).

Пунктом 3.2.1.1.16 Умов закріплено, що при укладанні договорів і угод, або вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання Клієнта до «Умов і правил надання банківських послуг» (або у формі «Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки» або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі), ОСОБА_4 і Клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований Банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом «першого» підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про електронний цифровий підпис» , електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки). Електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише через те, що він має електронну форму.

Відповідно до умов договору відповідачу був встановлений кредитний ліміт, на поточний рахунок № 26008055724273 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет клієнт банк, sms-повідомлення або інше), як то передбачено «Умовами і правилами надання банківських послуг» .

Пунктом 3.2.1.1.1. Умов встановлено, що кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту. Техніко-економічне обґрунтування кредиту - фінансування поточної діяльності. Про розмір ОСОБА_4 повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms-повідомлення або інших). Банк здійснює обслуговування ОСОБА_4 Клієнта, що полягає у проведенні його платежів понад залишок коштів на поточному рахунку Клієнта, при наявності вільних грошових ресурсів, за рахунок кредитних коштів в межах ОСОБА_4, шляхом дебатування поточного рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо.

У відповідності до п. 3.2.1.2.2.2, 3.2.1.2.2.5, 3.2.1.2.2.7 Умов, кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення у строки, сплати відсотків та винагороди.

Пунктом 3.2.1.6.1. Умов встановлено, що цей договір, а саме - обслуговування кредитного ОСОБА_4 на поточному рахунку Клієнта, набирає чинності з моменту надання Клієнтом розрахункових документів на використання ОСОБА_4 в межах зазначених у них сум та діє в обсязі перерахованих коштів до повного виконання зобов'язань сторонами за цим договором.

Згідно з п. 3.2.1.1.6 Умов, ліміт може бути змінений Банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами Банку. Підписавши Угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна ОСОБА_4 проводиться Банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших).

Відповідно до п. 3.2.1.1.8. Умов, проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться Банком протягом 1 року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до «Умов і правил надання банківських послуг» (або у формі «Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки» або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/ інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі - «Угода» ). (…).

Так, згідно з п. 3.2.1.4.1. Умов, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт сплачує відсотки, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована процентна ставка). Порядок розрахунку відсотків:

- за сумами кредиту, отриманими клієнтами до 31.01.2015 включно і до моменту обнуління кредитного ліміту, за період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до - дати обнулення дебетового сальдо в одну з дат до 25-го числа поточного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 1-го до 20-го (включно) числа поточного місяця або до 25-го числа наступного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 21-го до кінцевого числа поточного місяця (далі - «період, в який дебетове сальдо підлягає обнулінню» ), розрахунок відсотків проводиться за процентною ставкою у розмірі, 0 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості (п. 3.2.1.4.1.1. Умов).

За сумами кредиту, отриманими клієнтами до 31.01.2015 включно і до моменту обнуління кредитного ліміту, у випадку не обнулення дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулінню, на протязі 90 днів* з кінцевої дати періоду, в якому дебетове сальдо піддягало обнуленню, Клієнт сплачує Банку за користування кредитом відсотки в розмірі 36 (тридцять шість) % річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнулінню (п. 3.2.1.4.1.2.Умов).

За сумами кредиту, отриманими клієнтами до 31.01.2015 включно і до моменту обнуління кредитного ліміту. у разі непогашення кредиту впродовж 90 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнуленню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань Клієнт сплачує Банку відсотки за користуванням кредитом у розмірі 56 (п'ятдесят шість) % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права Банку на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого Умовами та правилами надання Банківських послуг. Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань (п. 3.2.1.4.1.3. Умов).

Пунктом 3.2.1.4.4. Умов встановлено обов'язок клієнта сплачувати Банку комісію за використання ОСОБА_4 відповідно до п.п. 3.2.1.1.6., 3.2.1.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9 % від суми максимального сальдо кредиту, яке існувало на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому умовами та правилами надання банківських послуг. Банк може за своїм розсудом не стягувати зазначену комісію у разі, якщо максимальне сальдо кредиту, що існувало на кінець банківського дня за попередній календарний місяць не перевищувало 100 гривень. Сума стягуваної комісії не менше за 200 грн.

У відповідності з п. 3.2.1.4.9. Умов, розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати.

За п. 3.2.1.5.7. Умов, терміни позовної давності щодо вимоги про стягнення кредиту, відсотків за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів встановлюється сторонами тривалістю 5 років.

Як вбачається з матеріалів справи, ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» було встановлено відповідачу кредитний ліміт на поточний рахунок №26008055724273 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта в сумі 10000 грн., про що свідчить виписка по рахунку відповідача та довідка про розміри встановлених кредитних лімітів.

В подальшому, розмір кредитного ліміту ТОВ Віско Плюс було збільшено до 200000грн. 00 коп.

У листопаді 2017 року ПАТ КБ «Приватбанк» звернулося до господарського суду з позовом, за яким порушено провадження у даній справі, та просить суд стягнути з ТОВ «Віско Плюс» заборгованість за неповернутим кредитом, відсотки, комісію та пеню, нараховану за несвоєчасне виконання зобов'язань зі сплати основного боргу та відсотків.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази, вислухавши пояснення представника позивача, суд вважає вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.ст. 11, 509 ЦК України підставою виникнення цивільних прав і обов'язків (зобов'язань), які мають виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до вказівок закону, договору є договір.

Згідно з ч.1, ч. 2 ст. 639 ЦК України договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Згідно зі ст.ст. 626, 627 Цивільного Кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

З матеріалів справи слідує, що свої зобов'язання позивач виконав належним чином, надавши позивачу кредитний ліміт в розмірі 20000 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості та випискою по рахунку відкритого для обслуговування рахунку відповідача. Проте, відповідач свої зобов'язання по поверненню кредиту, сплаті відсотків та комісії належним чином не виконав.

Відповідно до матеріалів справи відповідач має заборгованість за кредитом в розмірі заборгованості за кредитом 206304 (двісті шість тисяч триста чотири) грн. 15 коп., заборгованості по відсоткам за користування кредитом 40937 (сорок тисяч дев'ятсот тридцять сім) грн. 31 коп., комісію в розмірі 5157 (п'ять тисяч сто п'ятдесят сім) грн. 60 коп.

Згідно ст. 629 Цивільного Кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших правових актів, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Аналогічний припис містить п.1, п. 7 ст.193 Господарського кодексу України.

Статтею 530 ЦК України також передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Враховуючи викладене, вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості за кредитом 206304 (двісті шість тисяч триста чотири) грн. 15 коп., заборгованості по відсоткам за користування кредитом 40937 (сорок тисяч дев'ятсот тридцять сім) грн. 31 коп., комісії в розмірі 5157 (п'ять тисяч сто п'ятдесят сім) грн. 60 коп. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Позивачем також заявлені вимоги про стягнення з відповідача пені за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором в розмірі 21636,42 грн. за загальний період згідно розрахунку з 02.07.2017 по 13.11.2017.

При порушенні клієнтом будь-якого із зобов'язань зі сплати відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.2.1.2.2.2, 3.2.1.4.1, 3.2.1.4.2, 3.2.1.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.1.1.8., 3.2.1.2.2.3, 3.2.1.2.3.4., винагороди, передбаченої п.п. 3.2.1.2.2, 3.2.1.4.4, 3.2.1.4.5, 3.2.1.4.6, клієнт сплачує банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу. А в разі реалізації Банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, клієнт сплачує Банку пеню у розмірі, зазначеному у п. 3.2.1.4.1.3. від суми заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється у гривні. У випадку якщо кредит надавався в іноземній валюті. Пеня сплачується в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату сплати (п. 3.2.1.5.1. Умов).

Частиною 6 ст. 232 ГК України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Згідно з п. 3.2.1.5.4 Умов, нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбачених п.3.2.1.5.1, 3.2.1.5.2, 3.2.1.5.3, здійснюється протягом 15 років з дня, коли відповідне зобов'язання повинно бути виконано Клієнтом.

За п. 3.2.1.5.7. Умов, терміни позовної давності щодо вимоги про стягнення кредиту, відсотків за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів встановлюється сторонами тривалістю 5 років.

Таким чином, позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача суми 21636,42 грн. пені за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Отже позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 202, 232, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк» (01001, м. Київ, вул.Грушевського, 1Д, адреса для листування: 49094, м. Дніпро, вул.Набережна Перемоги, буд. 50) до ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Віско Плюс» (69035, м.Запоріжжя, вул. Лермонтова, буд. 24) про стягнення 274 035 грн. 48коп. задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Віско Плюс» (69035, м.Запоріжжя, вул. Лермонтова, буд. 24, ЄДРПОУ 36969262) Публічного акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк» (01001, м. Київ, вул.Грушевського, 1Д, адреса для листування: 49094, м. Дніпро, вул.Набережна Перемоги, буд. 50, ЄДРПОУ 14360570) заборгованості за кредитом 206304 (двісті шість тисяч триста чотири) грн. 15 коп., заборгованості по відсоткам за користування кредитом 40937 (сорок тисяч дев'ятсот тридцять сім) грн. 31 коп., комісію в розмірі 5157 (п'ять тисяч сто п'ятдесят сім) грн. 60 коп., пеню в розмірі 21636 (двадцять одна тисяча шістсот тридцять шість) грн. 42 коп., судовий збір в розмірі 4110 (чотири тисячі сто десять) грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення підписано 15.02.2018.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги та може бути оскаржено впродовж двадцяти днів з дня складання повного судового рішення, у порядку встановленому ст. 257 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням п. 17.5 ч. 1 розділу ХІ «Перехідні положення» ГПК України, за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Н.А. Колодій

Дата ухвалення рішення13.02.2018
Оприлюднено22.02.2018
Номер документу72332523
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 274 035 грн. 48 коп. Судя ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —908/2369/17

Судовий наказ від 15.03.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Рішення від 13.02.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 21.12.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 30.11.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні