Рішення
від 19.02.2018 по справі 914/95/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.02.2018р. Справа №914/95/18

місто Львів

За матеріалами позовної заяви: Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго», м. Львів,

до відповідача: Старо-Добротвірського споживчого товариства, с. Старий Добротвір,

про: стягнення заборгованості в сумі 34 133,85 грн

Суддя Синчук М.М.

                                        За участю секретаря судового засідання Карась Х.Л.

Без виклику представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство «Львівобленерго» звернулося до Господарського суду Львівської області з позовом до Стародобротвірського споживчого товариства про стягнення заборгованості в сумі 34 133,85 грн.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 17.01.2018 р. позовну заяву прийнято до розгляду. Відкрито провадження у справі №914/95/18 за правилами спрощеного позовного провадження. Для забезпечення права відповідача на подання відзиву встановлено строк подання відзиву до суду та направлення копії відзиву позивачу до 12.02.2018 р. Роз'яснено відповідачу, що в разі ненадання у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Станом на час прийняття рішення, відзив на позовну заяву до суду не надходив.

Поштове відправлення з ухвалою суду від 17.01.2018 р. направлене на адресу відповідача, вказану у Детальній інформації про юридичну особу, повернулось до суду з поштовою відміткою: «інші причини, що не дали змоги виконати обов'язки щодо пересилання поштового відправлення».

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідачем, в порушення умов Договору від 10.10.2013 р., не здійснено повної оплати за поставлену йому активну електричну енергію, внаслідок чого виникла заборгованість перед позивачем в розмірі 20 878,33 грн. Крім того, позивачем нараховано пеню в розмірі 2 669,86 грн, 3% річних в розмірі 354,13 грн, інфляційних втрат в розмірі 1 415,55 грн та 8 815,98 грн за перевищення понад договірного споживання електричної енергії.

Мотивувальна частина рішення.

10 жовтня 2013 р. між ВАТ “Львівобленерго” (перейменоване у ПАТ “Львівобленерго”, а згодом у ПрАТ “Львівобленерго” відповідно до п.1.1 Статуту) та Старо-Добротвірським споживчим товариством укладено договір про постачання електричної енергії № 12292.

За умовами договору про постачання електричної енергії №12292 (надалі - Договір), Постачальник продає електроенергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної електроенергії та здійснює інші платежі згідно з умовами Договору (п. 1 Договору).

Відповідно до п. 2.3.3, п. 2.3.4 Договору, Споживач зобов'язується оплачувати Постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатків № 2 “Порядок розрахунків” та № 9 “Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії”; здійснювати оплату за послуги з компенсації перетікання реактивної електричної енергії між електромережею Постачальника та електроустановками Споживача згідно з додатком № 7а (7б) “Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії”.

Згідно з п.п. 2, 5 Додатку № 2 до Договору розрахунковим періодом вважається період з 11 числа попереднього місяця до 10 числа поточного місяця (включно) та прирівнюється до календарного. Остаточний розрахунок Споживача за електричну енергію спожиту протягом розрахункового періоду здійснюється на підставі виставленого Постачальником електричної енергії рахунка відповідно до даних про фактичне споживання електричної енергії визначеного за показами розрахункових засобів обліку, які фіксуються у терміни, передбачені договором, та/або розрахунковим шляхом у випадках, передбачених ПКЕЕ.

Рахунки на оплату платежів, передбачених даним договором, виписуються Постачальником електричної енергії та надаються Споживачу. Тривалість періоду для оплати отриманих рахунків має не перевищувати 5 операційних днів з дня отримання рахунків (п.7 Додатку № 2 до Договору).

Відповідно до п. 4.2.1 Договору, за кожний день прострочення оплати за Договором Споживачу нараховується пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ.

Відповідно до пункту 8 додатку № 2 до Договору “Порядок розрахунків”, у разі несвоєчасної оплати платежів, обумовлених Договором, Постачальник електричної енергії проводить Споживачу нарахування пені, суму боргу з врахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та 3% річних від простроченої суми.

В порушення умов Договору, відповідач не здійснював вчасної оплати за поставлену йому активну електричну енергію, у зв'язку з чим позивачем заявлено до стягнення з відповідача заборгованість в сумі 20 878,33 грн, яка обґрунтована матеріалами справи та підлягає задоволенню.

Крім цього, позивачем заявлено до стягнення з відповідача 3% річних від простроченої суми в розмірі 354,13 грн.

Також, Відповідачу проведено додаткові нарахування із застосуванням індексу інфляції в сумі 1 415,55 грн.

Заявлені позивачем до стягнення 3% річних в сумі 354,13 грн та 1 415,55 грн інфляційних нарахувань обґрунтовані та підлягають до задоволення.

Що стосується пені, то як вбачається з матеріалів справи, позивачем нараховано відповідачу пеню в розмірі 2 669,86 грн. Суд, перевіривши порядок нарахування позивачем пені за калькулятором програми "Ліга-Закон", встановив неправильність її нарахування, матеріалами справи підтверджено обґрунтованість нарахування пені в сумі 2 668,68 грн.

В Додатку №1 до Договору встановлені граничні величини споживання електричної енергії за грудень 2016 року – 500 кВт/год, за квітень 2017 року – 300 кВт/год.

Заявою від 01.02.2017 р. відповідач просив збільшити договірні величини споживання електричної енергії на 2017 рік, зокрема на квітень 2017 року, та встановити договірну величину 4000кВт/год.

За розрахунковий період грудень 2016 року договірна величина споживання електричної енергії становила 500 кВт/год, фактично спожито 2089 кВт/год, що підтверджується актом спожитої електричної енергії. Перевищення договірної величини складає 1589 кВт/год.

За розрахунковий період квітень 2017 року договірна величина споживання електричної енергії становила 4000 кВт/год, фактично спожито 7061 кВт/год, що підтверджується актом спожитої електричної енергії. Перевищення договірної величини складає 3061 кВт/год.

Таким чином, заявлені позивачем до стягнення 8 815,98 грн за перевищення понад договірного споживання електричної енергії, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Поняття і види доказів викладені у статті 73 ГПК України, згідно якої доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на не вчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину не вчинення відповідних дій або відсутності події встановленою. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів (ст. 74 ГПК України).

Згідно з ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Частиною 1 статті 77 ГПК України передбачено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

У відповідності до ст. 78 ГПК України, достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування (ст. 79 ГПК України).

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до п.2 ч.1 ст.129 ГПК України судовий збір у справі покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст.74, 76-80, 129, 236 - 240 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1.          Позовні вимоги задоволити частково.

2.          Стягнути з Старо-Добротвірського споживчого товариства (адреса: 80410, Львівська область, Кам'янка-Бузький район, с. Старий Добротвір, вул. Космонавтів, 4, ідентифікаційний код 01758704) на користь Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» (адреса: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 3, ідентифікаційний код 00131587) 20 878,33 грн заборгованості за спожиту активну електричну енергію, 3% річних в сумі 354,13 грн, 1 415,55 грн інфляційних нарахувань, 2 668,68 грн – пені, 8 815,98 грн - за перевищення понад договірного споживання електричної енергії, 1 761,94 грн судового збору.

3.          Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

4.          В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 241 ГПК України, та може бути оскаржено в порядку та строки, визначені статтями 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя Синчук М.М.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення19.02.2018
Оприлюднено26.02.2018
Номер документу72333367
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/95/18

Рішення від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Ухвала від 17.01.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні