Рішення
від 20.02.2018 по справі 573/80/18
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/80/18

Номер провадження 2/573/103/18

РІШЕННЯ

іменем України

20 лютого 2018 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючої судді: Свиргуненко Ю. М.

з участю секретаря: Федорченко Г. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білопілля цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, третя особа: приватний нотаріус Білопільського районного нотаріального округу Сумської області Бойко Оксана Іванівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

19 січня 2018 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Свої вимоги позивачі мотивують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_4 року померла їхня мати, ОСОБА_4. Після смерті останньої відкрилася спадщина на земельну частку (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 6,55 в умовних кадастрових гектарах, розташовану на території Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, посвідчену сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3 від 14 січня 1997 року. На день смерті мати проживала разом із своїм чоловіком, а їхнім батьком - ОСОБА_5. Останній фактично прийняв спадщину після смерті дружини, але юридично не оформив та ІНФОРМАЦІЯ_5 року помер. Після смерті батька залишилося спадкове майно, зокрема, земельна ділянка, яку він фактично успадкував після смерті матері. Позивач ОСОБА_1 вказує, що своєчасно спадщину після смерті батька не прийняв у зв'язку з віддаленістю місця проживання від місця відкриття спадщини, відсутністю коштів на проїзд до нотаріуса та незадовільним станом здоров'я. Позивач ОСОБА_2 зазначає, що у зв'язку з проживанням в іншій місцевості та відсутністю коштів внаслідок безробіття не змогла в установлений законом строк звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті батька. Отже, у зв'язку з пропуском встановленого законом строку для прийняття спадщини, на даний час вони не можуть отримати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину і вільно користуватися спадковим майном. Посилаючись на викладені вище обставини, позивачі просять визначити їм додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька, ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, тривалістю в чотири місяці.

У судове засідання позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не з'явилися. Представник останніх за довіреністю ОСОБА_6 подав заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує (а. с. 41).

Статтею 60 ЦПК України визначено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

В силу статті 131-1 Конституції України виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Разом з цим, відповідно до п. 11 Перехідних положень Конституції України норма щодо здійснення представництва у судах першої інстанції виключно адвокатами вступає в силу з 01 січня 2019 року.

З огляду на викладене, суд вважає допустимою участь у судовому засіданні ОСОБА_7 як представника позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за довіреністю.

Представник відповідача - Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області в судове засідання не з'явився. Сільський голова надіслав листа про розгляд справи у відсутність їх представника, при ухваленні рішення покладаються на розсуд суду (а. с. 40).

Третя особа - приватний нотаріус Білопільського районного нотаріального округу Бойко Оксана Іванівна надіслала листа про розгляд справи без її участі (а. с. 36).

У зв'язку з неявкою сторін, третьої особи, суд розглядає справу без їх участі, на підставі наявних доказів, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Повно, всебічно і об'єктивно дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до наступних висновків.

За загальними правилами про спадкування, передбаченими ст. ст. 1216, 1218, 1220 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Частиною 3 статті 1223 ЦК України визначено, що у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Як вбачається з матеріалів справи, батьками позивачів були ОСОБА_8 та ОСОБА_4 (а. с. 12-15).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 остання померла ІНФОРМАЦІЯ_4 року (а. с. 10).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина на земельну частку (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 6,55 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), у землях, які перебували в колективній власності САПТЗ Іскра , посвідчену сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3 від 14 січня 1997 року, виданим на підставі рішення Білопільської районної державної адміністрації від 09 січня 1997 року №9 (а. с. 16-17).

За даними Іскрисківщинської сільської ради ОСОБА_4 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 року була зареєстрована та проживала АДРЕСА_1 разом зі своїм чоловіком - ОСОБА_5. Заповіт від імені ОСОБА_4 виконкомом Іскрисківщинської сільської ради не посвідчувався (а. с. 18).

З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру вбачається, що спадкова справа після ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 року, не заведена (а. с. 34).

Виходячи з наведеного вище, суд приходить до висновку, що батько позивачів, ОСОБА_8, фактично прийняв спадщину після смерті дружини, ОСОБА_4, але юридично не оформив та помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5

Відповідно до довідки Іскрисківщинської сільської ради ОСОБА_8, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, на момент смерті проживав одиноко за адресою: АДРЕСА_1 Заповіт від імені померлого виконкомом Іскрисківщинської сільської ради не посвідчувався. Поховання ОСОБА_5 здійснили його діти - ОСОБА_1 та ОСОБА_2. Останні розпорядилися особистими речами померлого та предметами домашнього вжитку, фактично прийняли спадщину (а. с. 19).

Згідно з інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру спадкова справа після ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, не заведена (а. с. 33).

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини).

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 ЦК України).

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч. 3 ст. 1272 ЦК України).

Таким чином, у судовому засіданні встановлено, що позивачі мають право на спадщину за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 року батька, ОСОБА_5, однак не можуть реалізувати його у зв'язку із пропуском встановленого законом строку для прийняття спадщини.

З огляду на положення абз. 6 п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року №7, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивачі пропустили встановлений законом строк для прийняття спадщини після смерті батька, ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 року, у зв'язку зі скрутним матеріальним становищем. Суд вважає дану причину поважною і приходить до висновку про необхідність визначення їм додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Разом з цим суд не вбачає підстав для визначення вказаного строку тривалістю чотири місяці і вважає необхідним визначити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_5 тривалістю в два місяці.

На підставі викладеного керуючись ст. 131-1, п. 11 Перехідних положень Конституції України, ст. ст. 1216, 1218, 1220, 1223, 1261, 1268-1270, 1272, п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року №7, ст. ст. 4, 12-13, 76-78, 81, 258, 263-265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП: НОМЕР_1, який прорживає за адресою: АДРЕСА_2 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, РНОКПП: НОМЕР_2, мешканки с. Великий Тростянець Полтавського району Полтавської області до Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, код ЄДРПОУ:04390009, юридична адреса: Сумська область, Білопільський район, с. Іскрисківщина, вул. Молодіжна, 35, третя особа: приватний нотаріус Білопільського районного нотаріального округу Сумської області Бойко Оксана Іванівна, юридична адреса: Сумська область, Білопільський район, смт. Улянівка, вул. Центральна, 5, прим. 2, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити частково.

Визначити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька, ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, тривалістю в два місяці з дня набрання чинності рішенням суду.

У задоволенні решти позовних вимог ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовити.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду Сумської області безпосередньо.

Відповідно до п. п. 15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом вказаного вище строку до Апеляційного суду Сумської області через Білопільський районний суд Сумської області.

Суддя:

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення20.02.2018
Оприлюднено22.02.2018
Номер документу72337869
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —573/80/18

Рішення від 20.02.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 19.02.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 23.01.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні