Рішення
від 07.02.2018 по справі 223/895/17
ВУГЛЕДАРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 223/895/17

Провадження номер: 2/223/63/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2018 р. м. Вугледар

Вугледарський міський суд Донецької області в складі: головуючого судді Дочинця С.І., при секретарі Лифенко Н.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Вугледарського міського суду Донецької області цивільну справу за позовною заявою керівника Волноваської місцевої прокуратури Донецької області, який діє в інтересах держави в особі: Лікувально-профілактичної установи Центральна міська лікарня міста Вугледара до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення коштів, витрачених закладом охорони здоров'я на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Волноваської місцевої прокуратури Донецької області, діючи в інтересах держави в особі: Лікувально-профілактичної установи Центральна міська лікарня міста Вугледара, звернувся до суду із позовною заявою до відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення коштів, витрачених закладом охорони здоров'я на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину.

Позовна заява мотивована тим, що 04.06.2017 року о 21 годині 30 хвилин ОСОБА_2, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 знаходились на лавці, розташовані навпроти під'їзду будинку №44 по вулиці Шахтарській міста Вугледара Донецької області, в той час до них підійшла ОСОБА_4 та в грубій формі запитала, де у вищезазначеному будинку можна придбати самогон, на що ОСОБА_1 у грубій формі відповіла, що їм такі відомості не відомі. Слідом за ОСОБА_4 до лавки підійшла ОСОБА_5, та вчинила словесний конфлікт, який переріс у бійку, в ході якої ОСОБА_1 та ОСОБА_2 діючи за раптово виниклим злочинним умислом, спрямованим на заподіяння тілесних ушкоджень, нанесли почергово по два удари кулаками обох рук ОСОБА_5 в область потиличної частини голови та спити останньої, після чого ОСОБА_2 обома руками штовхнула ОСОБА_5, від чого остання впала на землю, тоді ОСОБА_2 та ОСОБА_1 продовжуючи свій злочинний намір нанесли разом у загальній кількості приблизно 15-20 ударів руками в область голови та тіла останньої, яка лежала на землі. Внаслідок спільних неправомірних дій ОСОБА_1 та ОСОБА_2, ОСОБА_5 були спричинені тілесні ушкодження, які відповідно до висновку судово-медичної експертизи №125 від 12.07.2017 року, відносяться до середнього ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, як потребуючих для свого лікування термін понад трьох тижнів. Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень ОСОБА_5 у період з 08.06.2017 року по 21.06.2017 року перебувала на лікуванні в неврологічному відділенні лікувально-профілактичної установи Центральна міська лікарня та на лікування якої зазначеним закладом було витрачено 1701,70 гривень, які відповідно до вимог ст. ст. 1166, 1206 ЦК України, підлягають стягненню з особи, яка вчинила злочин. Тому, просили суд стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь лікувально-профілактичної установи Центральна міська лікарня кошти в сумі 1701,70 гривень, які були витрачені на стаціонарне лікування і утримання ОСОБА_5

Представник Волноваської місцевої прокуратури ОСОБА_6 в судове засідання не з'явилась, про місце, дату та час розгляду справи була повідомлена належним чином, надала до суду письмову заяву, якою просила справу розглядати за її відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила суд їх задовольнити.

Представник Лікувально-профілактичної установи Центральна міська лікарня міста Вугледара ОСОБА_7 в судове засідання не з'явилась, про місце, дату та час розгляду справи була повідомлена належним чином, надала до суду письмову заяву, якою просила справу розглядати за її відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила суд їх задовольнити.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з'явились, про місце, дату та час розгляду справи були повідомлені належним чином, надали до суду письмові заяви, якою просили справу розглядати без їх участі, позовні вимоги визнали в повному обсязі, не заперечували проти їх задоволення.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно довідки про вартість стаціонарного лікування №01-25/627 від 29.09.2017 року, ОСОБА_5 знаходилась на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні ЛПУ ЦМЛ м. Вугледар з 08.06.2017 року по 21.06.2017 року, на лікування останньої було витрачено 1701,70 гривень (1 ліжко/день складає 130,90 гривень) (а.с. 5).

Згідно ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними діями особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 1206 ЦПК України особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Згідно п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат № 11 від 07.07.1995 року сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров'я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування.

Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка - розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого.

Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров'я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Згідно п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 16 липня 1993 року №545 Про затвердження Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання.

Відповідно до п. 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 16 липня 1993 року №545 Про затвердження Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров'я або прокурора.

У разі коли при ухваленні вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб. У такому ж порядку відшкодовуються витрати на стаціонарне лікування особи, яка постраждала від злочину, в разі закриття кримінального провадження за нереабілітуючими обставинами.

Приймаючи до уваги вищевикладене, враховуючи, що закладом охорони здоров'я, в якому перебувала на лікуванні потерпіла ОСОБА_5, витрачено державні кошти, розмір яких підтверджено дослідженими по справі доказами, а саме довідкою про вартість стаціонарного лікування №01-25/627 від 29.09.2017 року, відповідачі позовні вимоги визнали в повному обсязі та не заперечували проти їх задоволення, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог та стягнення солідарно з ОСОБА_1, ОСОБА_2 витрачених коштів на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від неправомірних дій відповідачки у розмірі 1701,70 гривень.

Згідно ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1166, 1206 ЦК України, ст. ст. 12, 13, 76, 77, 141, 247, 258, 280-282 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Керівника Волноваської місцевої прокуратури Донецької області, який діє в інтересах держави в особі: Лікувально-профілактичної установи Центральна міська лікарня міста Вугледара до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення коштів, витрачених закладом охорони здоров'я на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину, - задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1, та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер - НОМЕР_2, на користь Лікувально-профілактичної установи Центральна міська лікарня (ЄДРПОУ 05492858, МФО 834016, ГУ ДКСУ у Донецькій області, р/р 31558201127702) кошти, витрачені на стаціонарне лікування і утримання ОСОБА_5 у розмірі 1701 (одна тисяча сімсот одна) гривня 70 (сімдесят) копійок.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1, та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер - НОМЕР_2, на користь держави в особі Державної судової адміністрації України судовий збір в розмірі 1600 (одна тисяча шістсот) гривень 00 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Донецької області через Вугледарський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Вугледарського

міського суду Донецької області ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення07.02.2018
Оприлюднено23.02.2018
Номер документу72353025
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів, витрачених закладом охорони здоров'я на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину

Судовий реєстр по справі —223/895/17

Рішення від 07.02.2018

Цивільне

Вугледарський міський суд Донецької області

Дочинець С. І.

Ухвала від 01.12.2017

Цивільне

Вугледарський міський суд Донецької області

Дочинець С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні