Рішення
від 06.02.2018 по справі 464/7679/17
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/7679/17

пр.№ 2/464/134/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.02.2018 року

Сихівський районний суд м. Львова

в складі: головуючого судді Теслюка Д.Ю.,

з участю секретаря судового засідання Горбач О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Львові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, м.Львів, вул.Кавалерідзе, 9а/1) до ОСОБА_2, (ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН 39275260, Львівська область, Пустомитівський район, с.Лисиничі) про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, що продовжує навчання та додаткових витрат,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 21.11.2017 р. звернулась в суд із позовом до відповідача ОСОБА_2 про стягнення на її користь аліментів на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 в розмірі 2 500 грн. щомісячно, починаючи з часу звернення до суду і до досягнення донькою 23 років. Окрім цього, просить стягнути з відповідача на її користь додаткові витрати на доньку в розмірі 4 026 грн.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що рішенням Сихівського районного суду м. Львова від 08.05.2012 року вирішено стягувати з відповідача на її користь аліменти на утримання дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_3 Анастасії-Марії в розмірі 1/3 частини з усіх видів доходів відповідача до досягнення дітьми повноліття. 21.08.2017 р. старшій доньці ОСОБА_3 виповнилось 18 років, а відтак стягнення аліментів відносно неї припинено. З 01.09.2017 р. донька ОСОБА_3 навчається на денній формі навчання в Київському університеті туризму, економіки і права на 1-му курсі, строк закінчення навчання - 30.06.2021 р., плата за навчання становить 18 600 грн. за рік. Зазначає, що змушена витрачати кошти на харчування, одяг, взуття, транспорт, навчальні посібники, копіювання матеріалів, оплату навчання для доньки, а її коштів недостатньо для її утримання. Додаткові витрати позивач обґрунтовує тим, що у зв'язку із підготовкою і поступленням доньки на навчання, нею було сплачено: за підготовчі курси - 3 402 грн., за навчання - 4 650 грн.

Ухвалою від 11.12.2017 р. у справі відкрито провадження.

02.02.2018 р. на адресу суду надійшов відзив на позов від відповідача ОСОБА_2, у якому останній просить відмовити в задоволенні позовних вимог, покликаючись на те, що він не в змозі сплачувати аліменти на утримання повнолітньої доньки, виходячи з наступного. Він працює старшим контролером служби безпеки ТзОВ Леосіті Інвест , розмір його заробітної плати становить 3 200 грн. Відповідно до рішення Сихівського районного суду м.Львова від 28.12.2017 р. вирішено збільшити розмір аліментів на утримання неповнолітньої ОСОБА_2 Анастасії-Марії, ІНФОРМАЦІЯ_4 до 1 500 грн. щомісячно. Окрім цього, вказав, що у нього на утриманні перебуває малолітня донька ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_5 З врахуванням наведеного, вважає, що відсутні підстави для задоволення позову.

В судове засідання позивач не з'явилась, від її представника ОСОБА_5 надійшла заява про розгляд справи у відсутності сторони позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи.

У зв'язку з неявкою в судове засідання учасників справи, на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, з'ясувавши дійсні обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку, що позов слід задовольнити частково з наступних підстав.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.3- копія свідоцтва про народження).

Рішенням Сихівського районного суду м.Львова від 08.05.2012 року вирішено стягувати з відповідача ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_3 Анастасії-Марії в розмірі 1/3 частини з усіх видів доходів відповідача до досягнення дітьми повноліття (а.с.5). 21.08.2017 р. донька ОСОБА_3 досягла повноліття.

Відповідно до довідки, виданої 06.09.2017 р., ОСОБА_3 навчається на 1 курсі Київського університету туризму, економіки і права, термін навчання - з 01.09.2017 р. по 30.06.2021 р. (а.с.6). Згідно із договором №74 ГРСд від 31.08.2017 р., укладеним між вказаним університетом та ОСОБА_3, загальна вартість освітньої послуги за весь строк навчання становить 74 400 грн. (а.с. 47-48).

Згідно із ст. 199 СК України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Відповідно до п.20 Постанови Пленуму Верховного суду України від 15 травня 2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов'язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв'язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

На підставі вищенаведених норм, суд вважає, що ОСОБА_3 у зв'язку із навчанням потребує матеріальної допомоги батька, яка полягає у витратах, пов'язаних із оплатою за навчання.

Відповідно до рішення Сихівського районного суду м.Львова від 28.12.2017 р. задоволено позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів та стягнення додаткових витрат та вирішено змінити розмір аліментів, визначений рішенням Сихівського районного суду м.Львова від 08.05.2012 і стягувати з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання доньки ОСОБА_1 Анастасії-Марії Романівни, ІНФОРМАЦІЯ_4, аліменти в розмірі 1500 грн., щомісячно, до досягнення дитиною повноліття, а також стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 додаткові витрати в розмірі 4121 грн. (а.с.35-38).

Разом з тим, як вбачається з довідки, виданої ТзОВ Леосіті Інвест 22.12.2017 р., середньомісячний розмір заробітної плати відповідача ОСОБА_2 становить 3 200 грн. (а.с.32).

Окрім цього, як вбачається із свідоцтва про народження серії І-НМ №309182, виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Калушу Калуського міськрайонного управління юстиції в Івано-Франківській області 19.04.2016 р., ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.30).

Згідно із ст. 200 СК України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Визначаючи розмір стягуваних аліментів, суд відповідно до вимог ст. ст. 199, 200 СК України бере до уваги те, що обов'язок утримувати повнолітніх сина, дочку, які продовжують навчання, покладається рівною мірою на матір і батька.

При визначенні розміру аліментів, суд враховує стан здоров'я платника аліментів, який є працездатною особою, офіційно працює та отримує постійний дохід, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, інших доходів немає. Виходячи із характеру спірних правовідносин, що виникли між сторонами, та враховуючи вищенаведені обставини справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність в даному випадку передбачених законом підстав для часткового задоволення позову і вважає достатнім для покриття пов'язаних із навчанням витрат повнолітньої доньки, стягувати із відповідача аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі 750 гривень щомісячно, починаючи з дня подачі позову до суду, а саме з 21 листопада 2017 року і до закінчення донькою навчання, але не більш ніж до досягнення донькою 23 років.

Щодо позовних вимог про стягнення з відповідача додаткових витрат, пов'язаних із навчанням повнолітньої доньки, суд враховує наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 185 Сімейного кодексу України той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

Отже, виходячи з аналізу вказаної норми додаткові витрати присуджуються на дитину за наявності в одного з батьків, з яким проживає дитина, додаткових витрат, викликаних особливими обставинами, зокрема необхідністю в розвитку дитини за наявності в неї здібностей, талантів, у зв'язку з її хронічною хворобою, лікуванням, каліцтвом тощо. Ці кошти є додатковими, на відміну від коштів, які отримуються одним з батьків на утримання дитини.

Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття (ч. 1 ст. 6 СК України).

На відміну від правовідносин щодо участі батьків у додаткових витратах, правовідносини обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина на період навчання регулюються главою 16 СК України, яка зокрема, передбачає обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, у спосіб сплати аліментів (статті 199, 200, 201 цього Кодексу). При визначенні розміру аліментів слід враховувати вартість навчання, підручників, проїзду до навчального закладу, проживання за місцем його знаходження. Норми цієї глави не встановлюють самостійного, окремого від аліментних зобов'язань, обов'язку батьків брати участь у додаткових витратах на дочку, сина, що викликані особливими обставинами.

Таким чином, у випадках, коли дитина потребує матеріальної допомоги у зв'язку з навчанням до досягнення нею двадцяти трьох років, правила ст. 185 СК України не застосовуються, зазначені правовідносини регулюються ст. 199 цього Кодексу.

Саме таку правову позицію висловив Верховний Суд України в постановах від 24 лютого 2016 року у справі № 6-1296цс15 та від 24 грудня 2014 року у справі № 6-186цс14.

Тобто, вирішуючи питання про стягнення з відповідача коштів на додаткові витрати, суд виходить з того, що позивачка звернулась до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання повнолітньої доньки, яка продовжує навчання; правила та порядок участі батьків у додаткових витратах на дитину передбачений ст. 185 СК України, яка поширюється на правовідносини щодо обов'язків батьків по утриманню неповнолітніх дітей і правила цієї статті не можуть бути розповсюджені на правовідносини, які виникли між повнолітньою донькою та її батьком.

З огляду на вищенаведене, суд приходить до переконання, що в задоволенні даної позовної вимоги слід відмовити.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць.

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Таким чином з відповідача ОСОБА_2 підлягає стягненню в дохід держави 640 гривень судового збору.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 10, 12, 13, 141, 263, 265 ЦПК України ,

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, м.Львів, вул.Кавалерідзе, 9а/1) до ОСОБА_2, (ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН 39275260, Львівська область, Пустомитівський район, с.Лисиничі) про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, що продовжує навчання та додаткових витрат - задовольнити частково.

Стягувати із ОСОБА_2, (ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН 39275260, Львівська область, Пустомитівський район, с.Лисиничі) на користь ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, м.Львів, вул.Кавалерідзе, 9а/1) аліменти на утримання ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_6, в розмірі 750 грн. щомісячно, починаючи з 21.11.2017 р. і до закінчення навчання, але не більше, ніж до досягнення 23 років.

В задоволенні інших вимог - відмовити.

Стягнути із ОСОБА_2, (ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН 39275260, Львівська область, Пустомитівський район, с.Лисиничі) в дохід держави судовий збір в розмірі 640 (шістсот сорок) гривень.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Львівської області шляхом подання апеляційної скарги через Сихівський районний суд м. Львова протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Д.Ю. Теслюк

СудСихівський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення06.02.2018
Оприлюднено23.02.2018
Номер документу72363815
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —464/7679/17

Рішення від 06.02.2018

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Теслюк Д. Ю.

Ухвала від 11.12.2017

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Теслюк Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні