Постанова
від 23.12.2009 по справі 2а-6722/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕ М УКРАЇНИ

23 грудня 2009 року Справа №2а-6722/09/0870

(11 год.39 хв.) м. Запоріжжя

Запорізький окружний адм іністративний суд в складі:

головуючого судді Мал иш Н.І.,

при секретарі Рожи к О.П.,

розглянув у відкрито му судовому засіданні адміні стративну справу

за позовом: Державного підприємства «Національна е нергетична компанія «Укрене рго» в особі Відокремленого підрозділу «Держенергонагл яд у Дніпровському регіоні»

до відповідача: Житлово -будівельного кооперативу «Х арчовик-2»

про стягнення штрафу,

за участю представників ст орін:

від позивача: Скрипал ь О.С., довіреність від 28.01.2009 р., р/з №262,

від відповідача: не з' явився,,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружног о адміністративного суду зве рнулось Державне підприємст во «Національна енергетична компанія «Укренерго» в особ і Відокремленого підрозділу «Держенергонагляд у Дніпров ському регіоні» (далі - пози вач) з адміністративним позо вом до Житлово-будівельного кооперативу «Харчовик-2» (дал і - відповідач) про стягненн я штрафу за порушення законо давства України про електрое нергетику у сумі 170 грн.

Свої вимоги позивач виклав в позовній заяві, в якості нор мативних підстав позову поси лається на Закон України «Пр о електроенергетику», Закон України «Про теплопостачанн я», Положення про державний е нергетичний нагляд за режима ми споживання електричної та теплової енергії та КАС Укра їни.

Ухвалою суду від 23.12.2009 р. було в ідкрито провадження в адміні стративній справі №2а-6722/09/0870.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав за явлені вимоги. Пояснив суду, щ о 22.04.2008 р. було проведено планов е обстеження відповідача. У х оді проведення обстеження бу ли виявлені факти порушення законодавства про електроен ергетику, про що складено акт від 22.04.2008 р. №48/91-08Т. На підставі заз наченого акту видано Припис від 22.04.2008 р. №48/91-08Т з переліком зах одів спрямованих на усунення порушень і строків їх викона ння. 14.11.2008 р. при перевірці ЖБК «Х арчовик-2» на предмет виконан ня винесеного Припису було в становлено факт його невикон ання, про що складено Акт перевірки від 14.11.2008 р. №1-08-13-8143/Ап /ПП/0002 та Протокол від 14.11.2008 р. №1-0 8-13-8143/Пр/ПП/0002. На підставі зазнач еного Акту та Протоколу, а також положень Законів Укра їни «Про електроенергетику» та «Про теплопостачання», бу ла винесена Постанова №01/20-5074 ві д 10.12.2008 р. про накладення на відп овідача штрафу в розмірі 170 гр н., яка була надіслана на адрес у відповідача. На теперішній час сума боргу відповідачем не сплачена. На підставі викл аденого просить суд задоволь нити позов в повному обсязі.

Відповідач будучи повідом лений судом про дату, місце і ч ас судового засідання ухвало ю суду та судовою повісткою п ро виклик до суду в судове зас ідання не з' явився, запереч ень, пояснень по суті позовни х вимог, а також витребувані у хвалою суду документи і мате ріали не надав, про причини не явки суд не повідомив. Матері али позову, ухвала суду та суд ова повістка про виклик до су ду, були направлені відповід ачеві та отримані його предс тавником, про що є відмітка на поштовому повідомленні про вручення. В зв' язку з чим, суд вважає наступні виклики від повідача безпідставними.

Враховуючи наведене вище, к еруючись вимогами ст. 122 КАС Ук раїни та на підставі ст. 128 КАС У країни суд вважає за можливе розглянути справу за відсут ності відповідача за наявним и в ній матеріалами.

Розгляд справи здійснював ся за допомогою технічних за собів фіксації судового проц есу, а саме - звукозаписуючо го пристрою «Камертон».

У судовому засіданні 23.12.2009 р., н а підставі ст. 160 КАС України, су дом проголошено вступну та р езолютивну частину постанов и. Судом оголошено про час виг отовлення постанови в повном у обсязі.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши норми за конодавства, заслухавши пояс нення представника позивача та оцінивши надані докази, су д приходить до наступного:

Відповідно до ч.1 ст.9 Закону У країни «Про електроенергети ку» №575/97-ВР від 16.10.1997 р. зі змінами та доповненнями, державний н агляд в електроенергетиці зд ійснюють Державна інспекція з експлуатації електричних станцій і мереж та Державна і нспекція з енергетичного наг ляду за режимами споживання електричної та теплової енер гії у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України , та інші органи, визначені зак онодавством України.

Згідно пункту 3 Полож ення про державний енергетич ний нагляд за режимами спожи вання електричної і теплової енергії, затвердженого Пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 07 серпня 1996 року №929 (із змінами та доповненнями), Мет ою енергетичного нагляду є с прияння забезпеченню сталог о функціонування об' єднано ї енергетичної системи Украї ни, сфери теплопостачання, ен ергетичної безпеки держави ш ляхом здійснення контролю за дотриманням суб' єктами еле ктроенергетики, суб' єктами відносин у сфері теплопоста чання та споживачами електри чної енергії вимог нормативн о-правових і нормативно-техн ічних актів у сфері виробниц тва, постачання та споживанн я електричної і теплової ене ргії (далі - енергія).

Згідно пункту 2.3 Стату ту Державного підприємства « Національна енергетична ком панія «Укренерго» (далі - НЕК « Укренерго»), затвердженого Н аказом Міністерства палива т а енергетики України від 27 лют ого 2007 року №121, одним з напрямкі в діяльності НЕК «Укренерго» , є здійснення державного наг ляду за режимами споживання електричної та теплової енер гії.

Державна інспекція з енерг етичного нагляду за режимами споживання електричної і те плової енергії (Держенергона гляд) безпосередньо підпоряд кована Мінпаливенерго щодо в иконання функцій, покладених на Держенергонагляд Положен ням про державний енергетичн ий нагляд за режимами спожив ання електричної і теплової енергії, затвердженим Постан овою Кабінету Міністрів Укра їни від 07 серпня 1996 року №929, здій снює допоміжні заходи із заб езпечення надійного і сталог о функціонування об'єднаної енергетичної системи Україн и та діє у складі Державного п ідприємства «Національна ен ергетична компанія «Укренер го», згідно Наказу Міністерс тва палива та енергетики Укр аїни від 03.11.2006 р. №422. Відпов ідно, Держенергонагляд у Дні провському регіоні є відокре мленим підрозділом Державно го підприємства «Національн а енергетична компанія «Укре нерго» (пункт 1.1 Положення про Держенергонагляд у Дніпровс ькому регіоні).

Згідно пункту 3 Додат ку 1 до Положення про Держенер гонагляд у Дніпровському рег іоні структурним підрозділо м останнього є Державна інсп екція з енергетичного нагляд у за режимами споживання еле ктричної і теплової енергії у Запорізькій області (стр. 28.), яка діє на підставі Положенн я, затвердженого начальником Держенергонагляду у Дніпров ському регіоні 20 жовтня 2006 року .

Відповідно до ст.27 Закону Ук раїни «Про електроенергетик у» Постановою Кабінету Мініс трів України від 21 липня 1999 р. №13 12 затверджено Положення про п орядок накладання на суб' єк тів господарської діяльност і штрафів за порушення закон одавства про електроенергет ику (далі - Положення).

Це Положення визначає поря док накладення Національною комісією регулювання електр оенергетики, державними інсп екторами з експлуатації елек тричних станцій і мереж, держ авними інспекторами з енерге тичного нагляду за режимами споживання електричної та те плової енергії на суб' єктів господарської діяльності не залежно від форм власності ш трафів за порушення законода вства про електроенергетику (пункт 1 Положення).

Відповідно до пунктів 7, 8 Пол оження, рішення про накладен ня штрафу приймається на під ставі акта перевірки суб' єк та господарської діяльності , складеного посадовими особ ами Національної комісії рег улювання електроенергетики , Державної інспекції з експл уатації електричних станцій і мереж або Державної інспек ції з енергетичного нагляду за режимами споживання елект ричної та теплової енергії.

Рішення про накладення штр афу оформляється постановою відповідно Національної ком ісії регулювання електроене ргетики, Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж, Державної ін спекції з енергетичного нагл яду за режимами споживання е лектричної та теплової енерг ії.

Абзац 4 частини 5 ст. 9 Закону У країни «Про електроенергети ку», встановлює, що державні і нспектори з енергетичного на гляду за режимами споживання електричної та теплової ене ргії мають право давати спож ивачам та суб' єктам електро енергетики обов' язкові для виконання приписи щодо усун ення порушень нормативно-пра вових актів.

Відповідно до абзацу 3 ч.3 ст.2 7 Закону України «Про електро енергетику», суб' єкти госпо дарської діяльності несуть в ідповідальність за порушенн я в електроенергетиці, а саме за ухилення від виконання аб о несвоєчасне виконання ріше нь чи приписів Національної комісії регулювання електро енергетики України, Державно ї інспекції з експлуатації е лектричних станцій і мереж, Д ержавної інспекції з енергет ичного нагляду за режимами с поживання електричної та теп лової енергії та порушення у мов ліцензій у вигляді штраф ів у розмірі до п' яти тисяч н еоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На підставі вищезазначени х норм законодавства, 22.04.2008 р. Де ржавним інспектором Державн ої інспекції з енергетичного нагляду за режимами спожива ння електричної і теплової е нергії у Запорізькій області проведено планове обстеженн я Житлово-будівельного коопе ративу «Харчовик-2». У ході пер евірки виявлені факти поруше ння законодавства про електр оенергетику, про що складено Акт від 22.04.2008 р. №48/91-08Т, отрима ний керівником ЖБК «Харчовик -2» Хейло А.О. особисто, про що свідчить його підпис, скрі плений печаткою.

На підставі Акту від 22.04.20 08 р. №48/91-08Т Державним інспекторо м з енергетичного нагляду го лові правління ЖБК «Харчовик -2» Хейло А.О. видано Припис від 22.04.2008 р. №48/91-08Т з переліком зах одів, спрямованих на усуненн я порушень та строків їх вико нання.

14.11.2008 р. при перевірці ЖБК «Хар човик-2» на предмет виконання зазначеного Припису встанов лено факт його невиконання, а саме: не виконані вимоги п.п. 1, 2, 5, 9, 10 Припису від 22.04.2008 р. №48/91-08Т, про що складено Акт перевірк и від 14.11.2008 р. №1-08-13-8143/Ап/ПП/0002 та П ротокол від 14.11.2008 р. №1-08-13-8143/Пр/ПП/0002, які отримані керівником ЖБК «Харчовик-2» Хейло А.О. осо бисто, про що свідчить його пі дпис, скріплений печаткою.

Відповідно до ст. ст. 14, 31 Закон у України «Про теплопостачан ня», ст. 27 Закону України «Про е лектроенергетику», п.п. 7, 8 Поло ження про порядок накладення на суб' єктів господарської діяльності штрафів за поруш ення законодавства про елект роенергетику, старшим Держав ним інспектором Державної ін спекції з енергетичного нагл яду за режимами споживання е лектричної і теплової енергі ї у Запорізькій області Др аним Р.В. 10.12.2008 р. була винесена Постанова №01/20-5074 про накладенн я на ЖБК «Харчовик-2» штрафу в розмірі 170 грн. Зазначена пост анова була направлена відпов ідачеві 13.12.2008 р.

Згідно ч.6 ст.27 Закону України «Про електроенергетику» та ч. 4 ст.31 Закону України «Про теп лопостачання» суми стягнени х штрафів зараховуються до Д ержавного бюджету України.

Відповідно до абз.7 ч.5 ст.31 Зак ону України «Про теплопостач ання», суб' єкт господарсько ї діяльності повинен сплатит и штраф протягом 15 днів з дня о тримання постанови про його накладення. У разі несплати ш трафу у зазначений строк, він стягується у судовому поряд ку (частина 9 статті 31 Закону Ук раїни «Про теплопостачання» ) .

У встановлений чинним зако нодавством України строк При пис від 22.04.2008 р. №48/91-08Т, Постанова п ро накладення штрафу від 10.12.2008 р . №01/20-5074 відповідачем не оскаржу вались, штраф у добровільном у порядку не сплачений.

Докази іншого у матеріалах справи відсутні.

На підставі викладеного су д приходить до висновку, що по зовні вимоги обґрунтовані, п ідтверджуються матеріалами по справі та підлягають задо воленню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни судові витрати з відпов ідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 7-12, 69-71, 94, 158-163 КА С України, ст. ст. 9, 26, 27 Закону Укр аїни «Про електроенергетику », ст. 31 Закону України «Про теп лопостачання», суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державного підприє мства «Національна енергети чна компанія «Укренерго» в о собі Відокремленого підрозд ілу «Держенергонагляд у Дніп ровському регіоні» до Житлов о-будівельного кооперативу « Харчовик-2» про стягнення штр афу - задовольнити повні стю.

Стягнути з Житлово-будівел ьного кооперативу «Харчовик -2» (код ЄДРПОУ 20514600) суму штрафу у розмірі 170 (ста сімдесяти) грн. 00 коп. до Державного бюджету У країни на п/р 31116106700007 у банку Голо вного управління Державного казначейства України у Запо різькій області, ЄДРПОУ 34677145, МФ О 813015, одержувач - Державний б юджет Орджонікідзевського р айону м. Запоріжжя, 21081100.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду шляхом подачі в 10-ти денний строк, з дня її проголошення, а в разі складання постанови не в повному обсязі відповід но до статті 160 КАС України - з дня складання її в повному об сязі заяви про апеляційне ос карження і поданням після ць ого протягом 20 днів апеляційн ої скарги, з подачею її копії д о апеляційної інстанції або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у строк, пос танова набирає законної сили після закінчення цього стро ку. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Повний текст постанов и було виготовлено 28 грудня 2009 р.

Суддя Н.І.Малиш

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.12.2009
Оприлюднено01.04.2010
Номер документу7236889
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6722/09/0870

Постанова від 23.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Малиш Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні