Ухвала
від 20.02.2018 по справі 712/1755/18
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/1755/18

Провадження № 1-кс/712/797/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про проведення обшуку

20 лютого 2018 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянув в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси винесене в кримінальному провадженні №42018251010000018 від 31.01.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України слідчим СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 , і погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_3 клопотання про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси звернувся слідчий СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку.

Клопотання мотивує тим, що досудовим розслідуванням встановлено, підприємство ПП «СХІД - ІНВЕСТБУД СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 34924125), яке є суб`єктом зовнішньо економічної діяльності, податкова адреса: АДРЕСА_1 ; директор та головний бухгалтер ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; вид діяльності лісопильне та стругальне виробництво, здійснює експортні операції деревини (пиловника дубового, пиломатеріалів дубових тощо), службовими особами якого внаслідок зловживання службовим становищем, при здійсненні своєї фінансово-господарської діяльності спричинили тяжкі наслідки інтересам юридичних осіб.

Матеріалами кримінального провадження встановлено, що службовими особами ПП «СХІД - ІНВЕСТБУД СЕРВІС» протягом 2017-2018 років здійснено придбання товарів (робіт, послуг) на загальну суму 25145166 грн., з яких лише на 5164560 грн. (в т.ч. ПДВ 962441 грн.) у лісогосподарств Черкаської області.

Відповідно до поданих Декларацій за формою №1ДФ службовими особами ПП «СХІД - ІНВЕСТБУД СЕРВІС» перераховано 18462020 грн. в адресу 70 суб`єктів господарювання - фізичних осіб - неплатників ПДВ.

В подальшому з`ясовано, що 47 із зазначених суб`єктів господарювання - фізичних осіб, у яких було замовлено товарів (робіт, послуг) на суму 14800359 грн., не мали фактичних можливостей поставляти деревину, пиломатеріали тощо.

Крім того, службовими особами ПП «СХІД - ІНВЕСТБУД СЕРВІС» з метою завищення витрат підприємства були перераховані кошти в адресу ФОП ОСОБА_6 (платник ПДВ) за транспортні послуги (послуги перевезення) на суму 11968500 грн. (в т.ч. ПДВ 1994750 грн.), яка фактично не мала можливості виконувати необхідні роботи та надавати послуги (відсутні трудові та матеріальні ресурси, транспортні засоби).

В подальшому ПП «СХІД - ІНВЕСТБУД СЕРВІС» впродовж 2017 2018 років реалізовано пиломатеріалів на загальну суму 40259750 грн., з яких на території України на суму 25871208 грн. (в т.ч. ПДВ 4311868 грн.) та при експорті до Польщі, Болгарії, Угорщини та Литви на суму 14388542 грн.

Фактично, загальна сума придбання деревини ПП «СХІД - ІНВЕСТБУД СЕРВІС» впродовж 2017-2018 років становить близько 9436307 грн., а сума реалізації (в т.ч. на експорт) - 40259750 грн.

Таким чином, службовими особами ПП «СХІД - ІНВЕСТБУД СЕРВІС», внаслідок зловживання службовим становищем, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди, при здійсненні фінансово-господарської діяльності завдано шкоди інтересам юридичних осіб, що мають тяжкі наслідки.

Так, в матеріалах провадження містяться дані про те, що для зберігання документів фінансово-господарської діяльності службовими особами ПП «СХІД - ІНВЕСТБУД СЕРВІС» використовуються, нежитлові приміщення за адресою м. Черкаси, вул. Зелінського, 5.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно № 111288233 від 22.01.2018, нежитлові приміщення за адресою: м. Черкаси, вул. Зелінського, 5 відповідно до витягу належать ТОВ «Мареллі» (код ЄДРПОУ 36262384), ПП «Укргосптовари» (код ЄДРПОУ 32881614), ПП «Черкаський технічний центр по обслуговуванню великовантажних автомобілів» (код ЄДРПОУ 14200174), ТОВ «Магістраль-Т» (код ЄДРПОУ 35579670), ТОВ «Монтаж - Сервіс» (код ЄДРПОУ 14191162) та ЗАТ «Черкаський завод деревостружкових плит».

Беручи до уваги те, що в нежитлових приміщеннях, які використовується службовими особами ПП «СХІД - ІНВЕСТБУД СЕРВІС», за адресою м. Черкаси, вул. Зелінського, 5 можуть знаходитись речі та документи пов`язані з незаконним веденням господарської діяльності, а саме: комп`ютерна техніка, магнітні та цифрові носії інформації, засоби зв`язку, договори, контракти, грошові кошти отримані злочинним шляхом, первинні фінансово-господарські документи, печатки, чорнові записи та інше, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення,на даний час виникла обґрунтована необхідність у проведенні обшуку в нежитлових приміщеннях, які використовується службовими особами ПП «СХІД - ІНВЕСТБУД СЕРВІС», за адресою м. Черкаси, вул. Зелінського, 5.

Вказані предмети та документи мають важливе значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Проведення вилучення зазначених документів та предметів в порядку тимчасового доступу до них на даному етапі розслідування кримінального провадження не доцільно, оскільки у слідства є достатні підстави вважати, що вказані предмети та документи під час тимчасового доступу до них можуть бути знищені або змінені з метою уникнення кримінальної відповідальності винних осіб.

В судовому засідання прокурор клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши прокурора, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Статтею 30 Конституції України, передбачено, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно зі ст.223 КПК України, підставами для проведення слідчої дії є наявній достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Статтею 234 КПК України, передбачено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого суду з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер ; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи, або осіб, яких планується відшукати.

Аналізуючи вищевказані норми чинного кримінально-процесуального законодавства, слідчий суддя приходить до висновку, що обшук - це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка полягає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевості, що перебувають у віданні обшукуваного, членів його родини або організації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об`єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

Єдиною підставою для проведення цієї слідчої (розшукової) дії є винесена в порядку, встановленому КПК, ухвала слідчого судді, який може винести її лише на підставі звернення до нього процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження. Таке звернення має форму клопотання, яке готує слідчий, попередньо погоджуючи його з прокурором, чи прокурор, відобразивши в ньому обов`язково необхідні дані визначені ч. 3 ст. 234 КПК України.

Доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені доданими до нього оригіналами або копіями матеріалів кримінального провадження, а також витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує факт подання клопотання в рамках конкретного провадження.

Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотанням. Ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення;2)відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування ; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи, або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 5ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

В даному випадку, слідчим у клопотанні та прокурором не надано доказів виправданості такого втручання у права та свободи особи, яка є власником або законним користувачем приміщення, про обшук якого заявлене клопотання.

Також слідчим та прокурором не доведено, що мета, задля якої заявлено клопотання, може бути досягнута шляхом проведення обшуку, та не доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі знаходяться у вказаному в клопотанні приміщенні.

Враховуючи вищевикладене та з метою недопущення порушень ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, клопотання слідчого про проведення обшуку по вищевказаному кримінальному провадженню, задоволенню не підлягає, оскільки внесено без передбачених діючим законодавством обґрунтувань.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 234- 235, 369 - 372, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

В клопотанні слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72376034
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —712/1755/18

Ухвала від 20.02.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 20.02.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні