Ухвала
від 25.01.2018 по справі 757/3989/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/3989/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРААЇНИ

25 січня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про призначення документальної позапланової перевірки,-

В С Т А Н О В И В :

25.01.2018 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про призначення документальної позапланової перевірки ТОВ «Аріо Концепт» (ЄДРПОУ 39335277).

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Від прокурора надійшла заява про розгляд справи у його відсутність.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42015000000000481, зареєстрованому 15.02.2016 у ЄРДР за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві за ч. 2 ст. 364 КК України.

Встановлено, що в Шевченківському районі м. Києва зареєстровані підприємства, які здійснюють протиправну діяльність, спрямовану на незаконне переведення безготівкових коштів в готівку та надання послуг з незаконного формування податкового кредиту з ПДВ. Загальний обсяг тіньових операцій за 2015 рік становить понад 2.5 млн. грн.

До вказаної групи підприємств входять ТОВ "Маяк Трейд», ПП "Агро-Експрес-Сервіс», ТОВ "ПМПлюс", ТОВ "Маяк Експрес", ТОВ "Лукас Компані», ТОВ "ТК Парадайс» та інші підприємства з ознаками фіктивності.

Проведеними заходами встановлено, що вказані підприємства штучно формують кредит з ПДВ від підприємств, які здійснюють оптову торгівлю товарами народного споживання (смартфонів, мобільних телефонів з аксесуарами, комп`ютерної техніки, планшетних ПК з аксесуарами, батарейок, карт пам`яті, побутової техніки), в свою чергу, в цей саме період, відображають реалізацію різноманітних послуг (маркетингових досліджень, рекламних, інформаційно-консультаційних послуг, організацію робіт з обслуговування абонентів та ін.), тобто має місце пересортування товарів.

Вказана діяльність відбувається за сприянням посадових осіб ДПІ у Шевченківському районі.

Так, службові особи ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві, за попередньою змовою із суб`єктами господарської діяльності приймали участь у діяльності «конвертаційного центру», діяльність якого спрямована на надання послуг підприємствам реального сектору економіки з незаконного формування податкового кредиту з ПДВ, незаконного переказу безготівкових грошових коштів у готівку і навпаки.

Вказані посадові особи ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві, зловживаючи службовим становищем, у порушення п. 76.1, п. 86.2 Податкового кодексу України не проводили камеральні перевірки декларацій з ПДВ ТОВ "Маяк Трейд», ПП "Агро-Експрес-Сервіс», ТОВ "ПМПлюс" ТОВ "Маяк Експрес", ТОВ "Лукас Компані», ТОВ "ТК Парадайс» та інших підприємств з ознаками фіктивності, що входять до складу «конвертаційного центру» та не вживали інші перевірочні заходи, передбачені наказом Міністерства доходів і зборів від 14.06.2013 №165 та наказом ДФС України від 28.07.2015 №543, що призвело до незаконного формування штучного кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки на суму понад 2.5 млн. грн.

Тобто, зловживаючи службовим становищем, вищевказані посадові особи ДПІ, сприяли та продовжують сприяти протиправній діяльності ТОВ "Маяк Трейд», ПП "Агро-Експрес-Сервіс», ТОВ "ПМПлюс" ТОВ "Маяк Експрес", ТОВ "Лукас Компані», ТОВ "ТК Парадайс» та та інших «транзитних» підприємств, які входять до складу «конвертаційного центру» та надають послуги суб`єктам господарювання реального сектору економіки з формування штучного податкового кредиту та переведення безготівкових коштів у готівку.

Таким чином, умисно не виконуючи свої посадові обов`язки, вказаними посадовими особами ДПІ не було вжито заходів з належної організації і контролю за відпрацюванням ризикової категорії суб`єктів господарювання, до яких відносяться ТОВ "Маяк Трейд», ПП "Агро-Експрес-Сервіс», ТОВ "ПМПлюс" ТОВ "Маяк Експрес", ТОВ "Лукас Компані», ТОВ "ТК Парадайс» та інших «транзитних» підприємств, які входять до складу «конвертаційного центру», що дало змогу вказаним підприємствам та їх контрагентам ухилитись від сплати податків.

З метою перевірки законності діяльності посадових осіб ТОВ «Аріо Концепт» під час розслідування виникла необхідність у проведенні перевірки дотримання зазначеним підприємством податкового та іншого законодавства при здійснення господарської діяльності.

Іншими способами повно, всебічно та неупереджено спростувати чи підтвердити дані про ухилення від сплати податків та сприяння цьому працівниками ДПІ у кримінальному провадженні є неможливим.

Відповідно ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3ст. 91 КК України, до обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні належать вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Обов`язок доказування обставин, передбаченихст. 91 КПК України, покладається на слідчого та прокурора.

Відповідно до ч. 6 ст. 9 КПК України, у випадках, коли положення цього кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч. 1 ст. 7 цього Кодексу.

З п. 15 ч. 1 ст. 7 КПК України вбачається, що до загальних засад кримінального провадження відноситься змагальність сторін та свобода в поданні ними до суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з ч.ч. 2,6 ст. 22 КПК України, сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

У відповідності до п.п. 20.1.4. п. 20.1 ст. 20 Податкового Кодексу України органи державної податкової служби мають право проводити відповідно до законодавства перевірки платників податків.

Відповідно до п. 75.1 ст. 75 Податкового Кодексу України, «контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки».

Відповідно до п.78.1.11 пункту 78.1 ст. 78 Податкового Кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється у разі, отримання судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання з доданими матеріалами, дійшов висновку про наявність підстав для його задоволення.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 7, 9, 22, 36, 84, 91-93, 99, 132, 223, 309, 369, 532 КПК України, ст. ст. 20, 75, 78, 82, 86 ПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Призначити позапланову документальну перевірку у кримінальному провадженні №42016000000000481 ТОВ «Аріо Концепт» (місцезнаходження: м. Київ, вулиця Олени Теліги, будинок 10 за кодом ЄДРПОУ 39335277) з питань дотримання податкового та іншого законодавства при здійсненні фінансово-господарської діяльності, у період з 01.01.2015 по теперішній час, в тому числі з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених Податковим кодексом України податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, проведення якої доручити співробітникам Головного управління Державної фіскальної служби в м. Києві. Окремим питанням висвітити суму не нарахованого та несплаченого в бюджет посадовими особами ТОВ «Аріо Концепт» (ЄДРПОУ 39335277) податку на додану вартість за період з 01.01.2015 по теперішній час за умови, що взаємовідносини з постачальниками мали безтоварний характер.

Зобов`язати посадових осіб ТОВ «Аріо Концепт» (місцезнаходження: м. Київ, вулиця Олени Теліги, будинок 10 за кодом ЄДРПОУ 39335277) забезпечити допуск працівників Головного управління Державної фіскальної служби в м. Києві для проведення перевірки.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.01.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72376396
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення документальної позапланової перевірки

Судовий реєстр по справі —757/3989/18-к

Ухвала від 25.01.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні