Рішення
від 22.02.2018 по справі 640/15487/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа№ 640/15487/17

н/п 2/640/564/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" лютого 2018 р.

Київський районний суд м. Харкова:

головуючий - суддя Золотарьова Л.І.

за участю секретаря - Бломберус С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові цивільну справу №640/15487/17 за позовом Харківської державної академії дизайну і мистецтв до ОСОБА_2 про відшкодування отриманої стипендії, -

ВСТАНОВИВ:

05.10.2017 року Харківська державна академія дизайну і мистецтв звернулася до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача суму отриманої стипендії за період навчання в аспірантурі у розмірі 10182 грн. 60 коп.

Як на підставу позову посилається на те, що відповідачка була зарахована до аспірантури (бюджетна форма навчання) з відривом від виробництва за спеціальністю Образотворче мистецтво з 01 листопада 2015 року до 31 жовтня 2018 року. 01.11.2015 року між сторонами було укладено угоду №5 про підготовку аспіранта за рахунок державного замовлення, відповідно до якої позивач зобов'язується забезпечити виплату відповідно до законодавства державної стипендії, а відповідач зобов'язувався відпрацювати не менше трьох років у Харківській державній академії дизайну і мистецтв за умови захисту дисертації у спецраді вчасно, тобто до 31.10.2018 року. Позивач повністю виконав свої зобов'язання та виплачував їй стипендію на загальну суму 10182 грн. 60 коп. Рішенням Вченої ради Харківської державної академії дизайну і мистецтв від 27.04.2016 року ухвалено відрахувати відповідачку зі складу аспірантів за власним бажанням. Оскільки відповідача відраховано з аспірантури академії за власним бажанням, тобто без поважних причин, і вона не відшкодувала позивачу витрати, пов'язані з навчанням, а саме стипендіальні кошти, витрачені з державного бюджету на її навчання, то з відповідачки мають бути стягнуті вказані кошти на користь позивача.

Ухвалою суду від 10.11.2017 року відкрито провадження у цій справі.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справ у його відсутності, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач повторно не з'явився, про день та місце слухання справи був повідомлений своєчасно та належним чином, причину неявки суду не сповістив, письмові заперечення (відзив) суду не надавав.

Суд розглядає справу у відсутність відповідача відповідно до ст. 280 ЦПК України (заочний розгляд справи).

Згідно з правилами ч. 6 ст. 19 ЦПК України зазначений спір є малозначним, а тому відповідно до вимог ст. 274 ЦПК України справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Суд, перевіривши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Наказом Харківської державної академії дизайну і мистецтв від 27.10.2015 року №423-ОС ОСОБА_2 зарахована до аспірантури (бюджетна форма навчання) з відривом від виробництва за спеціальністю Образотворче мистецтво з 01 листопада 2015 року до 31 жовтня 2018 року.

01 листопада 2015 року між сторонами укладено угоду №5 про підготовку аспіранта за рахунок державного замовлення.

Відповідно до п. 2 Угоди позивач зобов'язується забезпечити виплату відповідно до законодавства державної стипендії.

Згідно із п. 6 Угоди відповідач зобов'язувався відпрацювати не менше трьох років у Харківській державній академії дизайну і мистецтв за умови захисту дисертації у спецраді вчасно, тобто до 31.10.2018 року.

Позивач виконав свої зобов'язання згідно з програмами про підготовку відповідача та виплачував їй стипендію за період з листопада 2015 по квітень 2016 на загальну суму 10182 грн. 60 коп., що підтверджується довідкою Харківської державної академії дизайну і мистецтв від 29.09.2017 року №278.

27.04.2016 року відповідач подала заяву на ім'я ректора Харківської державної академії дизайну і мистецтв про відрахування її з аспірантури за власним бажанням у зв'язку з сімейними обставинами, а саме - виїздом за кордон на постійне місце проживання.

Рішенням Вченої ради Харківської державної академії дизайну і мистецтв від 27.04.2016 року №14-1, було ухвалено відрахувати аспірантку - ОСОБА_2 зі складу аспірантів за власним бажанням.

Вказане відрахування оформлене наказом від 27.04.2016 року №130-ОС.

Згідно з пунктом 1 Угоди аспірант зобов'язується дотримуватися всіх умов Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, а також виконати індивідуальний план роботи (п. 3 Угоди).

Статтею 627 ЦК України установлено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.1999 року №309 затверджено Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів , яке регламентує діяльність у галузі підготовки науково-педагогічних і наукових кадрів і є обов'язковим для всіх вищих навчальних закладів та наукових установ України незалежно від їх підпорядкованості та форми власності.

Згідно з пунктом 4 вказаного Положення підготовка в аспірантурі і докторантурі здійснюється за рахунок: коштів Державного бюджету України - за державним замовленням для роботи у державному секторі народного господарства; коштів юридичних та фізичних осіб - на умовах контракту - для роботи у державному і недержавному секторах народного господарства.

Харківська державна академія дизайну і мистецтв заснована на державній формі власності, за основними напрямами діяльності здійснює, в тому числі, підготовку згідно з державним замовленням і договірними зобов'язаннями висококваліфікованих фахівців різних освітньо-кваліфікаційних рівнів для закладів освіти, науки, культури, підприємств, установ та організацій різних форм власності.

Пунктом 17 Положення установлено, що взаємозобов'язання аспіранта, підготовка яких здійснюється за державним замовленням, та вищого навчального закладу, наукової установи визначаються в типовій угоді, якою передбачається своєчасне закінчення роботи над дисертацією, працевлаштування після закінчення аспірантури, забезпечення відповідних умов праці, надання впорядкованого житла тощо, та відповідальність сторін у разі невиконання умов типової угоди.

Відповідно до ч. 3 ст. 62 Закону України Про вищу освіту №1556-VII від 01.07.2014 року, особи, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, можуть отримувати інші стипендії, призначені фізичними (юридичними) особами.

Відповідно до ч. 1 ст. 63 ЗУ Про вищу освіту особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, зобов'язані: 1) дотримуватися вимог законодавства, статуту та правил внутрішнього розпорядку вищого навчального закладу; 2) виконувати вимоги з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, протипожежної безпеки, передбачені відповідними правилами та інструкціями; 3) виконувати вимоги освітньої (наукової) програми.

Згідно зі ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно з п. 22 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, аспірант або докторант може бути відрахованим з аспірантури або докторантури за грубе порушення правил внутрішнього розпорядку вищого навчального закладу, наукової установи, за вчинення протиправних дій, а також за невиконання індивідуального плану роботи без поважних причин, передбачених пунктом 19 цього Положення. Рішення про відрахування аспіранта або докторанта приймає вчена рада вищого навчального закладу, наукової установи. На підставі рішення вченої ради аспірант або докторант відраховується з аспірантури або докторантури наказом керівника вищого навчального закладу, наукової установи. Аспірант або докторант, який був зарахований до аспірантури або докторантури за державним замовленням і відрахований через зазначені причини, відшкодовує вартість навчання згідно із законодавством України.

Відповідно до п. 19 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів до терміну навчання в аспірантурі або перебування в докторантурі не включається період хвороби (тривалістю понад один місяць), знаходження у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також відсутність з інших поважних причин, передбачених законодавством України. Вчена рада вищого навчального закладу, наукової установи оцінює обставини, що виключили можливість працювати над дисертацією, і визначає термін, на який продовжується навчання в аспірантурі або докторантурі (як правило, не більше одного року).

Однак відповідач, будучи відрахованою з аспірантури академії за власним бажанням, з причин які не є поважними, та не відшкодувала позивачу витрати, пов'язані з навчанням, а саме стипендіальні кошти, витрачені з державного бюджету на її навчання, тому з відповідачки підлягає стягненню вказані стипендіальні кошти на користь позивача.

На підставі викладеного, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Враховуючи, що позов задоволено, то з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1600 грн. 00 коп.

Суд постановляє рішення в межах заявлених вимог і на підставі наданих сторонами доказів.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 81, 141, 264, 265, 280, 284 ЦПК України, ст.ст. 526, 610, 627 ЦК України, ст. 62 Закону України Про вищу освіту №1556-VII від 01.07.2014 року, п.п. 4,17,19,22 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.1999 року №309, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Харківської державної академії дизайну і мистецтв до ОСОБА_2 про відшкодування отриманої стипендії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь Харківської державної академії дизайну і мистецтв отриману стипендію за період навчання в аспірантурі у розмірі 10182 (десять тисяч сто вісімдесят дві) грн. 60 коп.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь Харківської державної академії дизайну і мистецтв судовий збір у розмірі 1600 (одна тисяча шістсот) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути оскаржено позивачем у встановленому порядку до Апеляційного суду Харківської області протягом 30 днів з дня його складення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня складення рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач Харківська державна академія дизайну і мистецтв, код ЄДРПОУ 02071145, юридична адреса: 61002, м. Харків, вул. Мистецтв, 8.

Відповідач ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, місце реєстрації: АДРЕСА_1.

Головуючий -

Дата ухвалення рішення22.02.2018
Оприлюднено25.02.2018
Номер документу72398880
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —640/15487/17

Рішення від 22.02.2018

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

Ухвала від 10.11.2017

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні