Рішення
від 26.02.2018 по справі 904/329/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.02.2018м. ДніпроСправа № 904/329/18

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ОПР", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "БІ ДЖИ ЕМ ТРЕЙД", м. Дніпро

про стягнення заборгованості у розмірі 78 164,63 грн. за договором підряду № 01-08/2017 від 01.08.2017

Суддя Назаренко Н.Г.

Представники:

без виклику учасників справи

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ОПР" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, в якому просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БІ ДЖИ ЕМ ТРЕЙД" заборгованість у розмірі 78 164,63 грн., яка складається зі сплаченої суми передоплати - 77 616,00 грн. та 3% річних - 548,63 грн. за договором підряду № 01-08/2017 від 01.08.2017.

Заявлені позовні вимоги Позивач обґрунтовує неналежним виконанням Відповідачем зобов'язань за Договором підряду, а саме невиконанням робіт в обумовлений договором строк.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 30.01.2018, позовна заява прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження. Судове засідання призначено на 26.02.2018 без виклику сторін.

Під час розгляду справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

01.08.2017 між Товариством з обмеженою відповідальністю "ОПР" (замовник - позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "БІ ДЖИ ЕМ ТРЕЙД" (підрядник - відповідач) укладено договір підряду № 01-08/2017.

Відповідно до п. 1.1. договору, підрядник зобов'язується в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі, на свій ризик з використанням своїх матеріалів та устаткування виконати за завданням замовника роботу по виготовленню, збірці та монтажу продукції: скеледрому (надалі за текстом продукція), а замовник зобов'язується в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі, прийняти та оплатити роботу підрядника (далі за текстом роботи).

Вартість робіт за цим договором становить 92400,00 грн., всього з ПДВ 110880,00 грн. (п. 2.1. договору).

Відповідно до п. 2.3. договору оплата вартості робіт підрядника здійснюється замовником на підставі отриманих рахунків-фактур від підрядника в національній валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок підрядника у наступному порядку:

- 70% від вартості робіт, що визначена п. 2.1. цього договору та становить 64680,00 грн., ПДВ 20% 12936,00 грн., всього з ПДВ 77616,00 грн., протягом 3-4 банківських днів з дати укладання цього договору та відповідного додатку до цього договору;

- 30% від вартості Робіт, що визначена п. 2.1. цього договору та становить 27720,00 грн., ПДВ 20% 5544,00 грн., всього з ПДВ 33264,00 грн., після підписання сторонами Акту виконаних робіт.

Відповідно до п. 3.1. договору, строк виконання робіт підрядником: до 25 серпня 2017 року включно при умові здійснення передоплати, що визначена п. 2.3.1. цього договору, до 04 серпня 2017 року включно. Якщо передоплата буде здійснена замовником після 04 серпня 2017 року (тобто оплата зміститься), то відповідно строк виконання робіт підрядником також зміщується на період зміщення оплати.

Згідно з п. 3.2. договору, місце здавання-приймання робіт: м. Київ, вул. Сім'ї Сосніних, 7, офісно-складська будівля (Літера «Д»).

Пунктом 3.3. договору передбачено, що доставка продукції до місця здавання-приймання робіт, вантажо-розвантажувальні роботи здійснюються підрядником власними силами та за власний рахунок.

За умовами п.3.4. договору, результати робіт підрядника, а саме виготовлена продукція, передається підрядником замовнику у відповідній кількості за видатковою накладною, що підписується уповноваженими представниками сторін, з дотриманням правил отримання матеріальних цінностей, передбачених чинним законодавством України.

Відповідно до п. 3.6. договору, здавання - приймання робіт здійснюється сторонами шляхом підписання сторонами актів виконаних робіт протягом 2 робочих днів з дати фактичного виконання робіт.

Пунктом 4.1. договору встановлено зобов'язання підрядника:

- виконувати роботи своїми силами, засобами, з власного матеріалу, якісно у відповідності до стандартів та до вимог, що ставляться до виконання робіт та продукції такого характеру/роду та в строки, обумовлені п.3.1. цього договору;

- за свій рахунок та власними силами усувати усі дефекти та недоліки, які виникли у процесі виконання робіт, та протягом гарантійного строку;

- забезпечити уповноваженій особі замовника безперешкодний доступ на місце проведення робіт за цим договором протягом всього періоду виконання робіт;

- після монтажу продукції провести випробування продукції максимальним навантаженням, міцності її компонентів/елементів, тощо в присутності замовника;

- надати замовнику технічну та конструкторську документацію на продукцію (схеми, креслення), вимоги та застереження щодо експлуатації продукції, тощо (відповідні документи);

- результат виконаних робіт (продукція) має відповідати технічним та конструктивним вимогам, вимогам безпеки експлуатації, що ставляться до такого типу продукції

- після фактичного завершення повного комплексу робіт, подавати на підпис замовнику акт виконаних робіт з доданими сертифікатами якості на використані матеріали;

- дотримуватись правил техніки безпеки, пожежної безпеки та виробничої санітарії згідно законодавства України.

- інформувати замовника про хід виконання робіт за договором, обставин, що перешкоджають їх виконанню, а також про заходи, необхідні для їх усунення;

- виконувати інші обов'язки, що виникають у зв'язку із виконанням цього договору.

На виконання умов укладеного договору, позивач перерахував на рахунок відповідача суму попередньої оплати у розмірі 77 616,00 грн., про що свідчить наявне в матеріалах справи платіжне доручення №22669 від 04.08.2017 (а.с.35).

Відповідач, у встановлений п. 3.1. договору строк (до 25 серпня 2017 року включно), роботи не виконав, у зв'язку з чим, позивач звернувся до відповідача з листом вих.. №345 від 01.09.2017, яким вимагав виконати роботи до 04.09.2017 (а.с.36).

Згідно з п. 5.5. договору, у разі порушення підрядником строку виконання робіт більш ніж на 10 календарних днів, замовник має право в односторонньому порядку припинити дію цього договору. В цьому разі підрядник зобов'язаний повернути замовнику перераховану останнім вартість робіт в повному обсязі протягом 3 робочих днів від дня повідомлення на електронну адресу підрядника climbing.ua@gmail.com. За порушення підрядником терміну перерахування вартості робіт більш, ніж на 5 робочих днів підрядник, за вимогою замовника, сплачує процент за користування чужими коштами у розмірі 3% річних.

В зв'язку з порушенням підрядником строку виконання робіт, 15.09.2017 позивач направив на адресу відповідача претензію №390, якою позивач відмовився від робіт в односторонньому порядку та припинив дію договору, а також вимагав повернути здійснену передоплату вартості робіт 77 616,00 грн. (а.с.38).

Станом на час розгляду справи, відповідач на претензію позивача не відреагував, роботи передбачені договором не виконав, попередню оплату вартості робіт позивачу не повернув, що і є причинною виникнення цього спору.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог на підставі наступного.

Частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України передбачено, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господарського договору (стаття 174 Господарського кодексу України).

Договір, укладений сторонами, є договором підряду.

Згідно з ч. 1 ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Статтею 846 ЦК України встановлено, що строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

Судом встановлено, що позивач належним чином виконав свої зобов'язання за договором підряду, сплативши відповідачу суму попередньої оплати у розмірі 77616,00 грн.

З урахуванням п. 3.1. договору, строк виконання робіт є таким, що настав.

Відповідно до ч.4 ст.849 ЦК України, замовник має право у будь-який час до закінчення роботи відмовитися від договору підряду, виплативши підрядникові плату за виконану частину роботи та відшкодувавши йому збитки, завдані розірванням договору.

Згідно зі ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до частини 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

В силу пункту 1 частини 1 статті 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору.

Статтею 615 ЦК України передбачено, що у разі порушення зобов'язання однією стороною друга сторона має право частково або в повному обсязі відмовитися від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом. Внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання частково або у повному обсязі відповідно змінюються умови зобов'язання або воно припиняється.

Судом встановлено, що попередньо оплачені підрядні роботи відповідачем не виконані.

Отже, відповідач є таким, що порушив умови договору, у зв'язку з чим повинен повернути позивачу (замовнику) одержану попередню оплату за договором підряду в сумі в сумі 77 616,00 грн.

На час розгляду спору у господарському суді відповідачем не надано доказів виконання робіт на вищевказану суму, а відтак, позовна вимога про стягнення з відповідача грошових коштів у сумі 77 616,00 грн. підлягає задоволенню.

Щодо вимоги позивача про стягнення з відповідача 3% річних - 548,63 грн., суд зазначає наступне.

В силу п. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

3% річних, що підлягають до стягнення за період з 31.10.2017 по 24.01.2018 становлять 548,63 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно до ст. 74, 77 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

На підставі викладеного, позовні вимоги підлягають задоволенню шляхом стягнення з відповідача на користь позивача суми основного боргу у розмірі 77 616,00 грн. та 3% річних – 548,63 грн.

У відповідності до ч. 4 ст. 129 ГПК України, судові витрати у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 2, 13, 73, 74, 86, 123, 129, 232, 233, 237, 238, 240-242, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БІ ДЖИ ЕМ ТРЕЙД" (49033, м. Дніпро, вул. Краснопільська, 17, код ЄДРПОУ 34582781) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ОПР" (03113, м. Київ, вул. Шевцова, буд. 1, код ЄДРПОУ 38202668) заборгованість у розмірі 77 616,00 грн. (сімдесят сім тисяч шістсот шістнадцять грн. 00 коп.), 3% річних – 548,63 грн. (п'ятсот сорок вісім грн. 63 коп.) та витрати по сплаті судового збору - 1 762,00 грн. (одна тисяча сімсот шістдесят дві грн. 00 коп.), про що видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судові рішення у справі набирають законної сили відповідно до ст.ст. 241, 284 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено - 26.02.2018.

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата ухвалення рішення26.02.2018
Оприлюднено01.03.2018
Номер документу72411758
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 78 164,63 грн. за договором підряду № 01-08/2017 від 01.08.2017

Судовий реєстр по справі —904/329/18

Судовий наказ від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Рішення від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 30.01.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні