Рішення
від 21.02.2018 по справі 591/7403/17
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/7403/17

Провадження № 2/591/856/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2018 року Зарічний районний суд м. Суми в складі:

головуючого в особі судді - КЛИМЕНКО А.Я.

при секретарі - Устименко М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Суми цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Папірус , Управління Центр надання адміністративних послуг у м. Суми Сумської міської ради

про звільнення з посади директора, зобов язання виключити з реєстру запис про керівника (директора) товариства -

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом і свої вимоги мотивує тим, що з 24 квітня 2012 року перебуває на посаді директора ТОВ Торговий дім Папірус . 05 лютого 2016 року його звільнено з посади директора, про що виданий наказ, проведені загальні збори, які відобразили своє рішення в протоколі №11 від 05 лютого 2016 року та зроблений відповідний запис в трудову книжку. Але, ТОВ Торгівельний дім Папірус не звернувся до управління УНАП у м. Суми з заявою про виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, запису про керівника (директора). Управління ЦНАП у м. Суми не може провести реєстраційні дії, оскільки пройшов трьох денний строк, який визначений законом. На даний час позивач працює начальником відділу туризму Сумської обласної державної адміністрації. Позивач вважає, що порушені його права, оскільки до сих пір не внесені зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. А тому, просить суд визнати його звільненим з посади директора ТОВ Торговий дім Папірус та зобов язати управління ЦНАП у м. Суми виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, запис про керівника (директора) ТОВ Торговий дім Папірус - ОСОБА_1 у зв язку із його звільненням з посади директора 05 лютого 2016 року, шляхом проведення реєстраційної дії за судовим рішенням.

Представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 в письмовій заяві позов підтримала у повному обсязі, просить суд слухати справу без її участі та участі позивача.

Відповідачі ТОВ Торговий дім Папірус , Управління Центр надання адміністративних послуг у м. Суми про день та час розгляду справи повідомлені належним чином, представник до суду не з явився.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, так як розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи.

Суд, вивчивши матеріали даної цивільної справи, вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню виходячи зі слідуючого:

Судом при розгляді справи встановлено, що позивач ОСОБА_1 з 24 квітня 2012 призначений на посаду директора ТОВ Торговий дім Папірус , що підтверджується записом в трудовій книжці.

05 лютого 2016 року загальними зборами учасників ТОВ Торговий дім Папірус позивача ОСОБА_1 було звільнено з посади директора, про що свідчить протокол №11 зборів учасників ТОВ Торговий дім Папірус , наказ №109 від 05 лютого 2016 року та здійснений відповідний запис в трудовій книзі.

Однак, не були внесені відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, чим порушені права позивача ОСОБА_1.

Через півтора роки, позивач ОСОБА_1. дізнався про той факт, що новим керівником підприємства не було подано пакет документів до державного реєстратора та не внесені відповідні зміни до ЄДР.

Позивачем направлено претензію від 30 листопада 2017 року, для досудового врегулювання спору, але відповіді не отримано.

Позивач ОСОБА_1 самостійно звернувся до Управління ЦНАП у м. Суми з наявними в нього документами для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Але, йому було відмовлено, оскільки пройшов трьох денний строк для подачі документів, щодо внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а саме виключення запису про директора ОСОБА_1 та включення відомостей про нового директора ОСОБА_3.

Відповідно до положень пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 15.05.2003 № 755-IV державна реєстрація - це офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу.

У разі подання документів для проведення реєстрації змін до відомостей щодо юридичної особи заявником відповідно до норм пункту 8 частини 1 статті 1 Закону № 755-IV є уповноважений представник юридичної особи.

Згідно з положеннями пункту 5 розділу II Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016року № 359/5, у разі подання заяви уповноваженою на те особою державний реєстратор перевіряє обсяг повноважень такої особи за документом, що підтверджує її повноваження діяти від імені іншої особи.

Положеннями статей 41, 59 Закону України Про господарські товариства передбачено, що повноваження щодо утворення і відкликання виконавчого та інших органів товариства належать до виключної компетенції вищих органів акціонерних товариств, товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю і не може бути передано іншим органам товариства.

Згідно з абзацом 2 пункту 6 частини 1 статті 15 Закону № 755-IV для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, подається рішення уповноваженого органу управління юридичної особи, яке викладається у письмовій формі, прошивається, пронумеровується та підписується засновниками (учасниками), уповноваженими ними особами або головою та секретарем загальних зборів (у разі прийняття такого рішення загальними зборами). Справжність підписів на такому рішенні нотаріально засвідчується, крім випадків, передбачених законом.

Для того, щоб зміна директора (керівника) юридичної особи (підприємства/товариства/тощо) була зареєстрована в Єдиному Державному Реєстрі (ЄДР), потрібно внести необхідні зміни до відомостей про юридичну особу, які знаходяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань потрібно подати вичерпний перелік документів.

Станом на 05 лютого 2016 року, законодавством не ставилась вимога завіряти справжність підписів на протоколі (рішенні) загальних зборів нотаріально, а тому Протокол №11 від 05 лютого 2016 року завірявся лише печаткою підприємства (нотаріального посвідчення не потребує). На нового керівника покладається обов язок внести зміни до ЄДР.

Моментом прийняття заяви та документів відповідно до пункту 6 розділу IV Порядку формування та зберігання реєстраційних справ, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016року № 3267/5 (далі - Порядок № 3267/5), вважається дата і час реєстрації заяви у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР).

Згідно з положенням частини 4 статті 11 Закону № 755-IV за результатами проведення реєстраційної дії формується виписка.

Відповідно до положень пункту 10 частини 2 статті 25 Закону № 755-IV та пункту 15 розділу II Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016 року № 359/5 (далі - Порядок № 359/5), у разі подання заяви про державну реєстрацію у паперовій формі результатом проведення реєстраційних дій є видача за бажанням заявника виписки з Єдиного державного реєстру у паперовій формі за підсумками проведеної реєстраційної дії з проставленням підпису та печатки державного реєстратора або печатки, визначеної Законом України Про нотаріат (у випадку якщо державним реєстратором є нотаріус).

Згідно з положеннями абзацу 4 частини 3 статті 29 Закону № 755-IV та абзацу 2 пункту 16 розділу II Порядку № 359/5 суб єкт державної реєстрації, який провів реєстраційну дію та не наділений повноваженнями із зберігання реєстраційної справи, протягом трьох робочих днів з дня її проведення надсилає документи, подані для проведення реєстрації, відповідному суб єкту державної реєстрації, уповноваженому зберігати реєстраційні справи відповідно до Закону № 755-IV.

Документи для державної реєстрації у паперовій формі згідно з абзацом 1 пункту 16 розділу II Порядку № 359/5 долучаються до реєстраційної справи, сформованої після внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, державну реєстрацію фізичної особи - підприємця або державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 КЗпП України, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, письмово попередивши про це власника або уповноважений ним орган за два тижні.

Згідно зі ст. 43 Конституції України кожному гарантоване право на працю, яке полягає у можливості заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає та на яку вільно погоджується; використання примусової праці забороняється. Виходячи з цього, особа не може бути примушена до праці у разі якщо вона не погоджується на відповідну роботу.

Як відомо, в Україні заборонена примусова праця. Про цю заборону згадується і в Конвенції Міжнародної організації праці (МОП) № 29. Отже якщо керівник має бажання розірвати трудовий договір примусити працювати його не можна. Важливо лише, щоб при звільненні керівника від трудових обов язків та відповідальності була дотримана процедура такого звільнення.

Позивачем ОСОБА_1, 03 лютого 2016 року була подана заява про звільнення, на підставі неї були зібрані збори учасників, зроблені відповідні записи до трудової книги тощо, тому вчинені всі дії, щодо звільнення його з посади директора. Але, не проведені реєстраційні дії Відповідачем 1, порушують права позивача ОСОБА_1.

Відповідно до п.2 ст. 22 КЗпП України відповідно до Конституції України будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання не допускається.

Відповідно до ст. 265 КЗпП України посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Завданням цивільного судочинства, відповідно до п. 1 ст. 2 ЦПК України, є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Під захистом права розуміється державно-примусова діяльність, спрямована на відновлення порушеного права суб єкта правовідносин та забезпечення виконання юридичного обов язку зобов язаною стороною. Спосіб захисту може бути визначений як концентрований вираз змісту (суті) міри державного примусу, за допомогою якого відбувається досягнення бажаного для особи, право чи інтерес якої порушені, правового результату. Спосіб захисту втілює безпосередньо мету, якої прагне досягнути суб єкт захисту (позивач), вважаючи, що таким чином буде припинене порушення (чи оспорювання) його прав, він компенсує витрати, що виникли у зв язку з порушенням його прав, або в інший спосіб нівелює негативні наслідки порушення його прав.

Судові рішення згідно ст. 129-1 Конституції України, є обов язковими до виконання на всій території України. Виконання рішення суду є невід ємною частиною права на справедливий суд.

Виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, запису про директора ОСОБА_1 товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Папірус - можливо лише за рішенням суду.

Відповідно до п. 1 ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань : Державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі:

1) документів, що подаються заявником для державної реєстрації;

2) судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду щодо: зобов'язання вчинення реєстраційних дій.

Відповідно до підпункту 3 п. 3 ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань : Суб єкт державної реєстрації не пізніше наступного робочого дня з дати отримання судового рішення: проводить відповідну реєстраційну дію шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру.

Право позивача порушене і підлягає захисту в суді.

Ст. 267 ЦПК України, наділяє суд, який ухвалив рішення у справі, визначити порядок його виконання. З огляду на викладене суд вважає за доцільне направити рішення у даній цивільній справі після набрання ним законної сили до управління Центр надання адміністративних послуг м. Суми для виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, запису про керівника (директора) ТОВ Торговий дім Папірус (код ЄДРПОУ 32024001) - ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) у зв язку із його звільненням з посади директора 05 лютого 2016 року, шляхом проведення реєстраційної дії за судовим рішенням.

Таким чином, вимога позивача про визнання його звільненим з посади директора ТОВ Торговий дім Папірус та зобов язання виключити з реєстру запис про керівника (директора) товариства є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача ТОВ Торгівельний дім Папірус необхідно стягнути на користь позивача витрати по сплаті судового збору в сумі 1280 грн..

На підставі викладеного, керуючись ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , ст. 59 Закону України Про господарські товариства , ст.ст. 2, 22, 38, 265 Кодексу Законів про працю, ст. 43 Конституції України, ст.ст. 12, 13, 76-81, 141, 247, 263-265 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задоволити.

Визнати ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1) таким, що звільнений з посади директора Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Папірус (код ЄДРПОУ 32024001) з 05 лютого 2016 року на підставі ст. 38 КЗпП України.

Визначити наступний порядок виконання рішення: після набрання цим рішенням законної сили, направити його до Управління Центр надання адміністративних послуг у м. Суми Сумської міської ради для виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про керівника (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Папірус (місцезнаходження: м. Суми вул. СКД, 24, код ЄДРПОУ 32024001) - ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1) у зв'язку із його звільненням з посади директора 05 лютого 2016 року шляхом проведення реєстраційної дії за судовим рішенням.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Папірус (код ЄДРПОУ 32024001) судовий збір на користь ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1) в сумі 1280 грн. 00 коп.

Рішення суду може бути оскаржено до Судової палати у цивільних справах апеляційного суду Сумської області, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення через Зарічний районний суд м. Суми. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення виготовлено 26 лютого 2018 року.

СУДДЯ КЛИМЕНКО А.Я.

Дата ухвалення рішення21.02.2018
Оприлюднено27.02.2018
Номер документу72424249
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —591/7403/17

Ухвала від 26.04.2018

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

Ухвала від 02.04.2018

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

Рішення від 21.02.2018

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

Ухвала від 28.12.2017

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні