Рішення
від 14.02.2018 по справі 465/5234/17
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/5234/17

2/465/175/18

РІШЕННЯ

Іменем України

(заочне)

14.02.2018 року Франківський районний суд м.Львова в складі :головуючого

судді Гулієвої М.І.

При секретарі Жовнір Р.С.

З участю представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові справу №465/5234/17 за позовом ОСОБА_2 до ТзОВ Компанія Консалтинг Груп ,3 особи Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради про визнання трудових відносин припиненими ,-

в с т а н о в и в

позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати трудові відносини припиненими, посилаючись на те, що 16 жовтня 2016 року ОСОБА_2 була призначена на посаду керівника Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Консалтинг Груп .Відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в редакції Закону, що діяла на дату призначення її керівником, відомості про позивача, як керівника та підписанта ТОВ Компанія Консалтинг Груп було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб,фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.Єдиний учасник ТОВ Компанія Консалтинг Груп ОСОБА_3 фактично не опікувався своїм підприємством, найманих працівників ТОВ Компанія Консалтинг Груп станом на 13.06.2017 року не мало, господарської діяльності майже не вело, тому, вона перестала бути зацікавленою у трудових відносинах з ТОВ Компанія Консалтинг Груп та зайнятті посади керівника. Бажала змінити місце роботи.Припинення повноважень, як керівника (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Консалтинг Груп у відповідності підпункту в) пункту 10.14 статті 10 Статуту ТОВ Компанія Консалтинг Груп, належить до компетенції Загальних зборів ТОВ Компанія Консалтинг Груп . Заявою від 13 червня 2017 року, ОСОБА_2, належним чином повідомила уповноважений орган ТОВ Компанія Консалтинг Груп , який скликає єдиний учасник ОСОБА_3, про своє бажання звільнитися у порядку передбаченому ч.1 ст.38 Кодексу законів про працю України, яку він отримав 20 червня 2017 року.06 липня 2017 року позивачка фактично припинила повноваження директора ТОВ Компанія Консалтинг Груп відповідно до наказу № 0607 Про припинення трудового договору , звільнившись за власним бажанням, згідно ч.1 ст.38 Кодексу законів про працю України. Однак, уповноважений орган ТОВ Компанія Консалтинг Груп , з моменту направлення її заяви про звільнення та на дату звернення з цим позовом до суду не вчинив будь-яких дій щодо розгляду даної заяви про звільнення, не вчинив, будь-яких дій по створенню нового виконавчого органу Товариства та дій щодо внесення змін до Єдиного державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, щодо її звільнення, чим порушив її конституційне право на вільний вибір місця роботи. Просить визнати трудові відносини припиненими,зобов"язати державного реєстратора здійснити реєстрацію змін до відомостей про ридичну особу та виключити запис в графі "інформація про здійснення зв"язку з юридичною особою "про особистий номер телефону позивача, надати їй право на звернення до державного реєстратора з заявою про внесення змін до відомостей про юридичну особу.

17.11.17р.позивачка подала заяву про уточнення позовних вимог,згідно якої просить визнати трудові відносини між нею та ТОВ Компанія Консалтинг Груп припиненими з 06.07.2017р.на підставі ч.1 ст.38 КЗпП України. Внести зміни до відомостей про юридичну особу ТОВ Компанія Консалтинг Груп ,що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.фізичних осіб-підприємців та громадських формувань,а саме:

У рядок Прізвище,ім я,по батькові,дата обрання осіб, які обираються до органу управління юридичної особи,уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами або осіб,які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності,у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи в графі Обмеження додати наступну інформацію- після ОСОБА_2-керівник додати- трудові відносини припинено 06 липня 2017р.-рішення Франківського районного суду м.Львова; після ОСОБА_2-підписант додати- трудові відносини припинено 06 липня 2017р.-рішення Франківського районного суду м.Львова; з рядка Інформація про здійснення зв язку з юридичною особою -телефон 1:НОМЕР_1 видалити номер телефонуНОМЕР_1,який належить ОСОБА_2.

У судовому засіданні представник позивачки позовні вимоги підтримала, пояснення дала аналогічні викладеним у позовній заяві, проти заочного розгляду не заперечила, просить позов задоволити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, хоча належним чином повідомлявся про день, час та місце розгляду справи. Згідно ст. 280 ЦПК України суд вважає, що справу слід слухати у його відсутності на підставі наявних у справі доказів, з постановленням заочного рішення.

Представник 3 особи Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради в судове засідання не з"явився, надіслав клопотання про слухання справи у його відсутності.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з'ясувавши дійсні обставини справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що 16 жовтня 2016 року ОСОБА_2 була призначена на посаду керівника Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Консалтинг Груп , що вбачається з копії строкового трудового договору від 08.10.2015 року , копії Додатку від 16.10.2016 року № 5 до строкового трудового договору від 08.10.2015 року , копії протоколу Загальних зборів участників Товариства від 16.10.2016 року № 9.

Відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в редакції Закону, що діяла на дату призначення позивачки керівником, відомості про позивача, як керівника та підписанта ТОВ Компанія Консалтинг Груп було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб,фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Припинення повноважень, керівника (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Консалтинг Груп у відповідності підпункту в) пункту 10.14 статті 10 Статуту ТОВ Компанія Консалтинг Груп, належить до компетенції Загальних зборів ТОВ Компанія Консалтинг Груп .

Заявою від 13 червня 2017 року, ОСОБА_2, належним чином повідомила уповноважений орган ТОВ Компанія Консалтинг Груп , який скликає єдиний учасник ОСОБА_3, про своє бажання звільнитися у порядку передбаченому ч.1 ст.38 Кодексу законів про працю України, яку він отримав 20 червня 2017 року.

06 липня 2017 року позивачка фактично припинила повноваження директора ТОВ Компанія Консалтинг Груп відповідно до наказу № 0607 Про припинення трудового договору , звільнившись за власним бажанням, згідно ч.1 ст.38 Кодексу законів про працю України.

Однак, уповноважений орган ТОВ Компанія Консалтинг Груп , а саме, Загальні збори учасників, які скликає єдиний учасник Товариства, з моменту направлення заяви про звільнення, та на дату звернення з цим позовом до суду не вчинив будь-яких дій щодо розгляду даної заяви про звільнення, не вчинив, будь-яких дій по створенню нового виконавчого органу Товариства та дій щодо внесення змін до Єдиного державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, щодо звільнення позивачки.

Згідно ст. 81 ЦПК України, Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Однак,відповідач в судове засідання не з'явився, не подав заперечень на позов та доказів на його спростування.

Відповідно до ст.43 Конституції України кожен має право на працю; кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом; право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до пункту 9.1. статті 9 Статуту ТОВ Компанія Консалтинг Груп від 01.03.2015 року вищим органом Товариства є Загальні збори учасників Товариства.

Відповідно до 9.2 статті 9 Статуту ТОВ Компанія Консалтинг Груп від 01.03.2015 року виконавчим органом Товариства є Директор.

Відповідно до підпункту в) пункту 10.14 статті 10 Статуту ТОВ Компанія Консалтинг Груп від 01.03.2015 року до компетенції Загальних зборів ТОВ Компанія Консалтинг Груп належить утворення і відкликання виконавчого органу Товариства, тобто призначення та звільнення директора (керівника) Товариства.

Згідно до ч.1ст. 62 Закону України Про господарські товариства у Товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган колегіальний (дирекція) або одноособовий (директор). Дирекцію очолює генеральний директор. Членами виконавчого органу можуть бути також особи, які не є учасниками Товариства.

Згідно до ч.1 ст. 99 Цивільного кодексу України загальні збори Товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад

Згідно з ч.1, 2 ст. 145 Цивільного кодексу України вищим органом Товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників. У Товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган (колегіальний або одноособовий), який здійснює поточне керівництво його діяльності і є підзвітним загальним зборам його учасників. Виконавчий орган Товариства може бути обраний також і не зі складу учасників Товариства.

До виключеної компетенції загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю належить, зокрема створення або відкликання виконавчого органу Товариства (п.3 ч. 4 ст.145 Цивільного кодексу України).

Приписи ст.22 КЗпП України та ст.43 Конституції України забороняють будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладені, зміні та припинені трудового договору.

Право працівника розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноваженого ним орган письмово за два тижні, передбачено ст.38 КЗпП України.

За змістом положень ст.38 КЗпП України, ст.145 Цивільного кодексу України, ст.58, 59, 60, 62 Закону України Про господарські товариства праву керівника Товариства на звільнення за власним бажанням кореспондує обов'язок учасників Товариства провести загальні збори, розглянути заяву про звільнення керівника Товариства та створення нового виконавчого органу.

Згідно ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку він вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

Розглядаючи справи, пов'язані із застосуванням даної норми, Конституційний Суд України у рішеннях від 07.07.2004 року № 14-рп/2004, від 16.10.2007 року № 8-рп/2007 та від 29.01.2008 року № 2-рп/2008 зазначав, що визначене ст.43 Конституції України право на працю Конституційний Суд України розглядає як природну потребу людини своїми фізичними і розумовими здібностями забезпечувати своє життя. Це право передбачає як можливість самостійно займатися трудовою діяльністю, так і можливість працювати за трудовим договором чи контрактом. Свобода праці передбачає можливість особи займатися чи не займатися працею, а якщо займатися, то вільно її обирати. За своєю природою право на працю є невідчужуваним і по суті означає забезпечення саме рівних можливостей кожному для його реалізації.

Уповноважений на звільнення керівника орган Відповідача проігнорував повідомлення позивачки про звільнення і не розглянув по суті її заяву про звільнення протягом передбачених законодавством строків, не виконав покладені на нього Статутом обов'язків по створенню нового виконавчого органу (призначення керівника Товариства).

Окрім цього, невнесення Відповідачем відповідних змін про звільнення позивачки із посади керівника Товариства Компанія Консалтинг Груп до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань свідчить про те, що Відповідач не визнає припинення трудових відносин з нею та нехтує її правом щодо вільного обрання місця роботи.

Оцінюючи зібрані докази в їх сукупності,суд приходить до висновку,що позовні вимоги підставні та підлягають до задоволення.

На підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь держави слід стягнути судовий збір в сумі 1762,00 гривень.

Керуючись ст.ст.12,13,80,258,259,263-265,268 ЦПК України , суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Визнати трудові відносини між ОСОБА_2 (АДРЕСА_1) та ТОВ Компанія Консалтинг Груп (ЄДРПОУ 39678562, м.Львів.вул.Кульпарківська,117/132) припиненими з 06.07.2017р.на підставі ч.1 ст.38 КЗпП України.

Внести зміни до відомостей про юридичну особу ТОВ Компанія Консалтинг Груп (ЄДРПОУ 39678562),що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб,фізичних осіб-підприємців та громадських формувань,а саме:

У рядок Прізвище,ім я,по батькові,дата обрання осіб, які обираються до органу управління юридичної особи,уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами або осіб,які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності,у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи в графі Обмеження додати наступну інформацію-

після ОСОБА_2-керівник додати- трудові відносини припинено 06 липня 2017р.-рішення Франківського районного суду м.Львова;

після ОСОБА_2-підписант додати- трудові відносини припинено 06 липня 2017р.-рішення Франківського районного суду м.Львова;

з рядка Інформація про здійснення зв язку з юридичною особою -телефон 1:НОМЕР_1 видалити номер телефонуНОМЕР_1,який належить ОСОБА_2.

Стягнути з ТОВ Компанія Консалтинг Груп судовий збір в дохід держави в сумі 1762грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, який його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя М.І.Гулієва

Дата ухвалення рішення14.02.2018
Оприлюднено27.02.2018
Номер документу72432234
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —465/5234/17

Рішення від 14.02.2018

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Гулієва М. І.

Рішення від 14.02.2018

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Гулієва М. І.

Ухвала від 12.09.2017

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Гулієва М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні