Ухвала
від 04.01.2018 по справі 757/765/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/765/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 січня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого групи слідчих управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,-

В С Т А Н О В И В:

04.01.2018 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого групи слідчих управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене прокурором ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з нормою ч. 1ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Від слідчого надійшла заява про розгляд клопотання у його відсутність.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК Українислідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходиться речі і документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Зі змісту та матеріалів клопотання вбачається, що в період у 20 січня 2011 року по 09 квітня 2014 року директор ПП « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 ) привласнив грошові кошти підприємства, шляхом їх зняття з поточних рахунків підприємства та подальшого не внесення до каси підприємства.

Крім того, 17.07.2015 до ЧЧ Ірпінського МВ ГУМВС України в Київській області надійшла заява від гр. ОСОБА_6 (представника ПП « ОСОБА_5 » щодо підробки документів, на її думку, зі сторони колишнього директора підприємства під час передачі у власність квартирних приміщень АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами ПП « ОСОБА_5 » в період 2012 року по даний час систематично здійснюються зняття готівкових коштів у вигляді поворотної фінансової допомоги, яка надавалась засновникам підприємства.

Відповідно до п.п. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі за текстом Кодекс), поворотна фінансово допомога сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов`язковою до повернення.

Відповідно до показів гр. ОСОБА_7 , яка є представником ПП « ОСОБА_5 » на підставі статуту підприємства, грошові кошти зняті з рахунків Приватного підприємства директором ОСОБА_8 , не повернуті та не обліковані належним чином в податковому обліку.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що гр. ОСОБА_8 перебуваючи на посаді директора ПП « ОСОБА_5 », незаконно, переслідуючи корисливі мотиви та достовірно розуміючи наслідки, використовуючи підроблені документи, у липні 2014 року переоформила квартири АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_5 на свою рідну сестру-близнючку ОСОБА_9 .

Слід зазначити, згідно інформації отриманої з ІНФОРМАЦІЯ_1 гр. ОСОБА_9 виїхала за межі кордону України у 2008 році та до України не поверталась, будь яких доручень на здійснення від її імені фінансово-господарських операцій не надавалась.

Досудовим розслідуванням встановлено, що підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), яке є основним контрагентом ПП « ОСОБА_5 » та виступає генпідрядником по будівництву об`єктів нерухомості, зокрема в облігаційному житловому будинку АДРЕСА_6 , а також підконтрольне ОСОБА_8 .

В ході проведення досудового розслідування встановлено схеми направлену на ухилення від сплати податків підприємством, що тісно пов`язано з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_5 », а також із ОСОБА_8 , а саме підприємство-забудовник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) (співзасновник ОСОБА_10 ), генпідрядником якого виступає ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (співзасновник ОСОБА_8 ), крім того, колишні співробітники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », зокрема, директор вказаного ТОВ ОСОБА_11 на даний час працює на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у відділі капітального будівництва.

Крім того, в ході розслідування вказаного кримінального провадження, встановлено, злочину схему, що направлена на ухилення від сплати податків, мінімізації податкових зобов`язань, а також легалізації коштів отриманих злочинним шляхом.

Так, за адресою: АДРЕСА_7 , здійснюється будівництво житлового комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_5 », дозвіл на виконання будівельних робіт №204/04-03/08 виданий ІНФОРМАЦІЯ_6 від 24.04.2008, 17.08.2015 у дозвіл внесено зміни даних видане ДАБІ України номер УІ №120152300367.

Відповідно до вказаних дозвільних документів замовником будівництва являється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), забудовник ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), генеральний підрядник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ).

Встановлено, що грошові кошти які отримані від інвесторів (покупців) в подальшому потрапляють на розрахункові рахунки ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_5 », проведеним аналізом додатків 5 до декларації з податку на додану вартість не простежуються фінансово-господарські взаємовідносини з контрагентами, зокрема підрядними, генпідрядними підприємствами.

Крім того, на даний час будівництво вказаного об`єкту не здійснюється, строки введення об`єкту в експлуатацію не витримані.

Враховуючи викладене, у слідства є підстави вважити, що грошові кошти отримані від інвесторів (покупців) перераховуються по рахунках підприємств з ознаками фіктивності та в подальшому обготівковуються.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, тобто ознайомитися з ними та здійснити вилучення їх оригіналів, які містять банківську таємницю (документів відкриття розрахункового рахунку, прибуткових касових ордерів та документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях та які відображують надходження та списання, за весь період часу, грошових коштів по ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) рахунок №№ НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) рахунок № НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) рахунок № НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ) рахунок № НОМЕР_18 , ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_19 ) рахунок №№ НОМЕР_20 , НОМЕР_21 , НОМЕР_22 , вказані рахунки відкриті у Київське ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (МФО НОМЕР_23 ).

Зазначені банківські документи можуть містити фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, характер проведених фінансово-господарських взаємовідносин та кількість проведених фінансових операцій, реквізити сторін, належність підписів на платіжних дорученнях та інших банківських документах, щодо відкриття та обслуговування рахунку особам, які відповідальні за управління та розпорядження рахунком, наявність розрахунків, заборгованостей з підприємствами-контрагентами, а також інші відомості, які підлягають дослідженню.

Виходячи зі змісту вимогст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, дослідивши долучені до клопотання документів, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення їх копій, слідчому групи слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , групі слідчих в кримінальному провадженні або за дорученням оперативним співробітникам, щодо підприємств клієнтів ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) рахунок №№ НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) рахунок № НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) рахунок № НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ) рахунок № НОМЕР_18 , ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_19 ) рахунок №№ НОМЕР_20 , НОМЕР_21 , НОМЕР_22 , вказані рахунки відкриті та зберігаються у Київське ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (МФО НОМЕР_23 , АДРЕСА_8 ), а саме:

?виписок про рух грошових коштів по рахунках вказаних рахунках, за весь період часу, на магнітних та паперових носіях, з інформацією про: точний час надходження, включаючи години, хвилини та секунди та перерахування грошових коштів по вказаному рахунку; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб - контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб контрагентів, їх коди ЄДРПОУ.

?документів, наданих службовими особами підприємства для відкриття вищевказаних рахунків рахунку, їх обслуговування, ідентифікації уповноважених осіб;

?карток із зразками підписів керівників та відбитком печатки;

?листів, заяв, повідомлень та інших документів, направлених банком службовим особам підприємства; усіх договорів та додатків до них; листів, заяв, доручень та інших документів, наданих службовими особами підприємства щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку;

?заявок на видачу готівки; заяв на отримання чекових книжок;

?договорів, укладених на користь чи за дорученням підприємства у вказаний період, в тому числі договорів укладених з іншими суб`єктами підприємницької діяльності щодо придбання та продажу цінних паперів;

?договорів, платіжних доручень, інших фінансових документів, які стали підставою для руху коштів по рахунку;

?банківських виписок та чеків, підтверджуючих видачу готівки; договору на встановлення системи «Банк-Клієнт»; заявок на купівлю іноземної валюти; договорів доміціляції векселів, копій векселів з відміткою про їх погашення;

?документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення;

?вхідну та вихідну кореспонденцію між банківською установою та клієнтом банку; кредитну та депозитну справи;

?інформація щодо МАС, ІP адрес з яких здійснювався доступ до системи «Банк-Клієнт».

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 - у матері алах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.01.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/765/18-к

Ухвала від 04.01.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні