Постанова
від 22.05.2007 по справі а14/198-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А14/198-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"22" травня 2007 р.                                                                 Справа № А14/198-07

                                                                                         м.Київ, вул.Комінтерну, 16

                                                                                          (зал судових засідань №223)

Господарський суд Київської області  у складі  головуючого  Заступника голови господарського суду Київської області Короткевича О.Є  при секретарі Авраменко  В.О. розглянувши

позов Прокурора Згурівського району Київської області, смт. Згурівка

в інтересах держави в особі Згурівського районного центру зайнятості, смт. Згурівка

до Сільськогосподарського товариства  з обмеженою відповідальністю „Зоря”, с. Право Жовтня, Згурівський р-н      

про стягнення 4237,81 грн.

за участю представників сторін:

прокурора Сазонова С.В. (посвідч. №143 від 15.08.2005 року)

від позивачаЮрченко В.Г. (наказ №247-к від 28.12.1999)

від відповідачане з'явився

Обставини справи:

До господарського суду Київської області з позовною заявою звернувся прокурор Згурівського району Київської області, смт. Згурівка в інтересах держави в особі  Згурівського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі позивач) до Сільськогосподарського товариства  з обмеженою відповідальністю „Зоря”, с. Право Жовтня, Згурівський р-н (далі відповідач) про стягнення  4237,81 грн.

Відповідач в засідання суду не з'явився, відзиву на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подав, проте згідно ст. 128 КАС України справа може бути розглянута за наявними в ній доказами. Відповідач був повідомлений належним чином про час і місце засідання суду.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення прокурора та представника позивача суд встановив:

Відповідач як суб'єкт підприємницької діяльності відповідно до  п. 2 ст. 4 Закону України „Про  загальнообов'язкове державне соціальне страхування  на  випадок безробіття”  є платником  страхових внесків до  Фонду загальнообов'язкового  державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі Фонд) та  зареєстрований в Згурівському районному центрі зайнятості з 21.03.2000 року під №60.

Відповідно до  вимог ст. 19 Закону України „Про  загальнообов'язкове державне соціальне страхування  на  випадок безробіття”  відповідач зобов'язаний  здійснювати відрахування  до Фонду  страхових внесків у відсотках до сум  фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають  витрати  на  виплату основної  та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та  компенсаційних виплат.

Відповідач в порушення зазначеного  Закону не сплачував до Фонду  страхові внески, в результаті чого за  ним утворилась  недоїмка  по сплаті збору на  обов'язкове державне соціальне страхування в сумі 4237,81 грн., що підтверджено  розрахунковою відомістю відповідача про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 4-ри квартали 2002 року.

Згідно ст. 34 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття" (далі - Закон), Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття зобов'язаний забезпечувати збір страхових внесків, а також має право застосувати фінансові санкції, передбачені Законом, у разі порушення порядку сплати страхувальниками страхових внесків; стягувати з посадових осіб та страхувальників передбачені законом штрафи та застосовувати інші фінансові санкції за недотримання цього Закону.

Статтею 12 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02.03.2000 р. передбачено, що виконавча дирекція Фонду є виконавчим органом правління Фонду, який - забезпечує виконання рішень правління. Функції виконавчої дирекції Фонду покладаються на органи державної служби зайнятості. Директор Державного центру зайнятості центрального органу виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики та його заступники є відповідно керівником та заступниками виконавчої дирекції Фонду.

Виконавча дирекція Фонду організовує виконання рішень правління Фонду та забезпечує дотримання законодавства України про страхування на випадок безробіття, діє від імені Фонду та підзвітна йому в межах та порядку, передбачених статутом Фонду.

Функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

Виконавча дирекція Фонду та її робочі органи провадять збір страхових внесків; контролюють правильність нарахування, своєчасність сплати страхових

внесків; представляють інтереси Фонду в судових та інших органах.

Відповідно до ст. 17, п.2 ч.2 ст. 35 Закону України „Про  загальнообов'язкове державне соціальне страхування  на  випадок безробіття” та п. 4.2, п. 5.6  Інструкції „Про порядок  обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове  державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження  до Фонду загальнообов'язкового державного  соціального страхування України на випадок безробіття”, затвердженої наказом  Міністерства праці  та соціальної політики України від  18.12.2000 № 339 відповідач зобов'язаний  своєчасно та в повному розмірі  сплачувати страхові внески  у відсотках до сум  фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають  витрати  на  виплату основної  та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та  компенсаційних виплат  один раз на місяць в день  одержання роботодавцем в установах банків коштів на оплату  праці.  

Відповідно до ст. 38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття” роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню. Штраф накладається у розмірі прихованої суми виплат, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення - у трикратному розмірі зазначеної суми. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк. Не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності у разі стягнення страхових внесків, пені, та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується. Право накладати фінансові санкції та адміністративні штрафи від імені Фонду мають керівник виконавчої дирекції Фонду, його заступники, керівники робочих органів виконавчої дирекції Фонду в Автономній Республіці Крим, областях; містах Києві і Севастополі та їх заступники.

                    За таких обставин, позовні вимоги вважаються обґрунтованими, документально підтвердженими та доведеними, відповідачем не спростованими, тому підлягають задоволенню.

          Керуючись статтею 124 Конституції України ст. ст. 17, 71, 94, ст. ст. 158-163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

постановив:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Сільськогосподарського товариства  з обмеженою відповідальністю „Зоря”, (Київська область, Згурівський р-н, с. Право Жовтня, код 03753757) на користь Згурівського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (Київська область, смт. Згурівка, вул. Київська, 12/26-27, код 20624286) –4237,81 грн. заборгованості.

Дану Постанову може бути оскаржено у 10-денний термін або у 20-денний термін після подання в 10-денний термін заяви про апеляційне оскарження.          

Дана Постанова набирає законної сили після закінчення 10-денного терміну на подання заяви про апеляційне оскарження, апеляційної скарги у разі їх не подання або після закінчення 20-денного терміну після подання заяви про апеляційне оскарження у випадку неподання апеляційної скарги, або після закінчення апеляційного розгляду скарги і залишення її без задоволення, а Постанови суду –без змін.

Заступник голови

господарського суду                                                                                            О.Є.Короткевич

дата складення постанови у повному обсязі 31.05.2007 р.

Дата ухвалення рішення22.05.2007
Оприлюднено23.08.2007

Судовий реєстр по справі —а14/198-07

Постанова від 22.05.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Короткевич О.Є.

Ухвала від 28.04.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Короткевич О.Є.

Ухвала від 25.04.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні