Постанова
від 29.05.2007 по справі а4/234-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А4/234-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"29" травня 2007 р.                                                                   Справа № А4/234-07

Суддя господарського суду Київської області Попікова О.В, розглянувши справу        

За позовомБориспільської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Бориспіль

до Спільного підприємства з іноземною інвестицією „Укровентура”, м. Бориспіль

третя особа без самостійних вимог на стороні відповідачаВиконавчий комітет Бориспільської міської ради

про Скасування (припинення) державної реєстрації.

секретар судового засідання: Холоденко Н.О.

За участю представників:

від позивачаПетрик Ю.М., дов. від 09.01.07р. № 106/10

від відповідачане з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належно.

від 3-ї особи не з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належно.

          На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України в судовому засіданні 29.05.2007р. о 14 год. 40 хв. проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Виготовлення постанови у повному обсязі відкладено на 04.06.2007р., про що повідомлено сторін після проголошення вступної та резолютивної частини постанови.

О б с т а в и н и     с п р а в и:

До господарського суду Київської області 11.05.07р. надійшла позовна заява Бориспільської об'єднаної державної податкової інспекції від 07.05.2007р. № 8533/7/10 до Спільного підприємства з іноземною інвестицією „Укровентура” про скасування (припинення) державної реєстрації. Позовні вимоги обґрунтовані приписами пункту 17 частини 1 статті 11 Закону України „Про державну податкову службу в Україні”, статті 9 Закону України „Про систему оподаткування” та аб. 5 пункту 2 статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, з огляду на те що відповідач не подає до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності згідно з законодавством

З 1 вересня 2005року набрав чинності Кодекс адміністративного судочинства України.

Відповідно до п. 6 Прикінцевих та перехідних положень вказаного Кодексу до початку діяльності окружного адміністративного суду адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішуються відповідним господарським судом за правилами Кодексу адміністративного судочинства України. При цьому підсудність таких справ визначається Господарським процесуальним кодексом України.

Оскільки Бориспільська ОДПІ відповідно до ст. З Кодексу адміністративного судочинства України є суб'єктом владних повноважень, а поданий до господарського суду позов є зверненням до суду про захист прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах, даний позов підлягає розглядові у порядку адміністративного судочинства.

Ухвалою господарського суду Київської області від 14.05.07р. відкрито провадження у даній адміністративній справі.

25.05.07р. на адресу господарського суду Київської обл. надійшов лист Виконавчого комітету Бориспільської міської ради від 22.05.07р. №-58 в якому остання просить розглядати справу  без участі представника Виконавчого комітету Бориспільської міської ради.

Враховуючи, що представник відповідача в судове засідання не з'явився, відзиву на позовну заяву не надав, хоча про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином ухвалами суду, справа відповідно до частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України розглядається за наявними в ній матеріалами, без участі представника відповідача.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника ДПІ в суд,

в с т а н о в и в:

Спільне підприємство з іноземною інвестицією „Укровентура” зареєстроване виконкомом Бориспільської міської ради 10.06.1997р., юридична адреса: 08300, Київська обл., м. Бориспіль, Аеропорт, ОКПП, та включено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України 03.07.97р.

Відповідно до пунктів 1, 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами, а також подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

В порушення вимог пунктів 1, 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, відповідач не звітується до ОДПІ з 1999 року, про що свідчить залучена до матеріалів справи довідка Бориспільської ОДПІ від 19.04.07р. №7381

Крім того, згідно залученого до матеріалів справи акта від 05.04.07р. №71/151 вбачається, що відповідач за юридичною адресою не знаходиться.

Згідно довідки Бориспільської ОДПІ від 18.04.2007р. № 7363, яка знаходиться в матеріалах справи, Спільне підприємство з іноземною інвестицією „Укровентура” заборгованості по податкам, зборам і обов'язковим платежах до бюджету наданий час не має.

Скасування державної реєстрації в разі неподання протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності, передбачено ст.ст. 38 та 46 Законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”.

Згідно з п. 17 ст. 9 Закону України „Про державну податкову службу в Україні” органам державної податкової службі надано право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності. Відповідно до підпункту 8.6 пункту 8 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої Наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.1998р. № 80 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.03.1998р. за № 172/2612, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та в разі неподання протягом одного року в органи податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, керівник державної податкової служби приймає рішення про звернення до господарського суду із позовною заявою про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Згідно частини 3 статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних-підприємців” від 15.05.2003р. №775-IV Державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.

Враховуючи вищевикладене, вимога позивача про припинення юридичної особи –Спільного підприємства з іноземною інвестицією „Укровентура” визнається правомірною та обґрунтованою, а також такою, що підлягає задоволенню.

Судові витрати розподіляються відповідно до ч. 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Враховуючи наведене, керуючись статтею 124 Конституції України, статтями 71, 94, 158 –163, Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд-

п о с т а н о в и в:

          1. Позов задовольнити повністю.

          2. Припинити юридичну особу –Спільне підприємство з іноземною інвестицією „Укровентура” (08300, Київська обл., м. Бориспіль, Аеропорт, ОКПП, код 24208930).

3. Зобов'язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення у відповідності з вимогами статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних-підприємців”.

          

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

          Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими ст.  ст.  185-187 КАС України.

Суддя                                                                                                  

Дата складення та підписання постанови в повному обсязі –04.06.2007 року.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.05.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу724657
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а4/234-07

Постанова від 29.05.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Попікова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні