Ухвала
від 28.02.2018 по справі 308/8250/17
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

308/8250/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.02.2018 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпаської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Ужгорода кримінальне провадження №42017071030000067 по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Кам`яниця, Ужгородського району, Закарпатської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , українки, громадянки України, одруженої, із середньою освітою, директора комунального підприємства «ДЕРЖАВНЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО» (ідентифікаційний код юридичної особи 32532687), раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , діючи з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, будучи суб`єктом декларування, визначеним підпунктом «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (далі Закон), тобто посадовою особою юридичної особи публічного права, яка повинна відповідно до ч. 1 ст. 45 та пункту 5-1 Прикінцевих положень зазначеного Закону подати щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі декларація), перебуваючи на посаді директора комунального підприємства «ДЕРЖАВНЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО» (ідентифікаційний код юридичної особи 32532687), маючи всі необхідні умови та технічну можливість, не подала до 01 травня 2017 року щорічну декларацію за 2016 рік шляхом заповнення такої на офіційному веб-порталі Національного агентства з питань запобігання корупції за веб-посиланням: https://public.nazk.gov.ua.

При цьому станом на 17 серпня 2017 року ОСОБА_4 не подала зазначену декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 заявила клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження на підставіст. 45 КК України. Своє клопотання мотивувала тим, що вона повністю визнає свою вину, щиро розкаюється у скоєному, раніше не судима та вперше вчинила злочин, який є невеликоїтяжкості, активно сприялау розкритті злочину.

Прокурор проти звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за дійовим каяттям не заперечував, вказуючи що для цього є всі правові підстави.

Вирішуючи питання по клопотанню обвинуваченої, слід зазначити, що підставами для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності є визнання нею вини, активне сприяння розкриттю злочину, щире каяття, відсутність заподіяної злочином шкоди, відсутність судимості, невелику тяжкість скоєного, відповідно до ст. 12 КК України.

З`ясувавши позицію учасників кримінального провадження, перевіривши обставини викладені у клопотанні, суд вважає, що клопотання обвинуваченої підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

При цьому відповідно до вимог постанови Пленуму Верховного Суду України«Пропрактику застосування судами України законодавствапро звільнення особи відкримінальної відповідальності»№12від23 грудня 2005 року, передбаченеу ст. 45 КК України звільнення особи від кримінальної відповідальності є обовязковим, за наявностіобов`язкових умов, визначених уційстатті.

Відповідно дост. 285 КПК Україниособа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ч. 1 та ч. 4 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до п. 1 ч.2ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

На підставі ч.3ст. 288 КПК України,суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Підсумовуючи вище викладене суд прийшов до висновку, що є всі правові підстави для задоволення клопотання та закриття даного кримінального провадження у зв`язку з дійовим каяттям,оскільки обвинувачена ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності притягуються вперше за вчинення злочину, який відповідно дост. 12 КК України відносяться до злочину невеликої тяжкості. Згідно обвинувального акта до обставин, що помякшують покарання ОСОБА_4 відноситься щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину. Обставин, що обтяжують покарання не встановлено. Відповідно наведеному ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-1 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям на підставі ст.45 КК України, а кримінальне провадженнявідноснонього підлягає закриттю.

Цивільний позов у кримінальному провадженніне заявлявся.

Питання щодо речових доказів слід вирішитив порядкуст.100 КПК України.

Процесуальні витрати по кримінальному провадженні відсутні.

Керуючисьст. 45 КК України, ст. ст.285,288,314,372 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_4 про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку села Кам`яниця, Ужгородського району, Закарпатської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , українки, громадянку України, одружену, із середньою освітою, директора комунального підприємства «ДЕРЖАВНЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО» (ідентифікаційний код юридичної особи 32532687), раніше не судиму - від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального злочину, передбаченого ст.366-1 КК України- у зв`язку з дійовим каяттям, кримінальне провадження відносно неї закрити.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Апеляційного суду Закарпатської області через Ужгородський міськрайонний суд протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.02.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72483559
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —308/8250/17

Ухвала від 28.02.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 25.08.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні