Рішення
від 12.02.2018 по справі 808/3190/17
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2018 року Справа № 808/3190/17 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Стрельнікової Н.В.,

за участю секретаря Горбової І.В.

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовом Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Запоріжжя

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київінвестбуд - 3»

про стягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за віком, призначеної на пільгових умовах,

ВСТАНОВИВ:

Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України м.Запоріжжя (далі - позивач) звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київінвестбуд - 3» (далі - відповідач), в якому просить стягнути з відповідача заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату пенсій за віком, призначених на пільгових умовах згідно п. «б» - «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» працівникам відповідача ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за період з травня 2017 року по вересень 2017 року у розмірі 46089 грн. 19 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що працівникам підприємства відповідача виплачується пенсія на пільгових умовах на підставі п. б - з ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» . Підприємство відповідача є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, з травня 2017 року по вересень 2017 року позивачем нараховано до відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 у сумі 46089 грн. 19 коп. Однак, в добровільному порядку відповідачем не відшкодовуються вказані витрати.

Ухвалою суду від 23.10.2017 відкрито провадження у справі та призначено судове засідання на 22.11.2017, яке було перенесено на 11.12.2017.

Ухвалою суду від 11.12.2017 за клопотанням представника відповідача зупинено провадження у справі та витребувано додаткові докази від позивача.

17.01.2018 після поновлення провадження у справі призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження та призначено перше судове засідання на 12.02.2018 без виклику сторін.

11.12.2017 (вх. №34761) представником відповідача надано письмові заперечення на позов та відзив на позовну заяву (вх. №4142 від 08.02.2018). В обґрунтування заперечень та відзиву вказує, що в листопаді 2016 року у відповідача змінилися засновники, кінцевий бенефіціарний власник та керівництво. Після відповідної інвентаризації на підприємстві була виявлена відсутність ряду документів щодо господарської діяльності товариства. Стверджує, що теперішні учасники товариства не були обізнані із заборгованістю перед Пенсійним фондом, більш того позивач не надав відповідачу розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій. Крім того, з позову не вбачається за якою професією працював гр. ОСОБА_3 та з якого року, відтак вважає що пільговий трудовий стаж вказаної особи є непідтвердженим в силу положень ст. 100 Закону України Про пенсійне забезпечення . Стосовно гр. ОСОБА_4 також вважає, що позивачем не надано жодних доказів на підставі яких було нараховано пенсію вказаній особі. Просить відмовити у позові у повному обсязі.

Представником позивача надано витребувані судом документи (вх. №1611 від 17.01.2018) та відповідь на відзив (письмові заперечення) відповідача (вх. №2649 від 24.01.2018) .

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Київінвестбуд - 3» (ідентифікаційний код 01269649) відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а також платником страхових внесків відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» , знаходиться на обліку в Центральному об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м.Запоріжжя.

Відповідно до виданих відповідачем довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній та на підставі п. б - з ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) колишнім працівникам ОСОБА_1 та ОСОБА_2С призначена пільгова пенсія.

Згідно розрахунків по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій відповідачу за травень - вересень 2017 року нараховано 46089 грн. 19 коп.

У зв'язку з несплатою фактичних витрат загальна сума заборгованості відповідача перед Пенсійним фондом України по фактичним витратам на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 по вказаним громадянам за травень - вересень 2017 року становить 46089 грн. 19 коп.

Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій направлялись позивачем на адресу відповідача проте сума заборгованості відповідачем сплачена не була.

Враховуючи несплату відповідачем суми заборгованості у добровільному порядку позивач звернувся до суду.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши норми законодавства, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 2. Прикінцевих положень Закону України №1058-IV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Статтею 1 Закону України №400/97-ВР визначено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Статтями 2, 4 Закону України №400/97-ВР визначені об'єкти оподаткування та ставки збору.

Відповідно до ст. 3 вищезазначеного Закону збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України в порядку, визначеному законодавством України.

Порядок та процедуру відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою Правління Пенсійного фонду від 19.12.2003 № 21-1.

Відповідно до пп.6.1 п.6 Інструкції №21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України №1058-IV в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень цього Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з пп.6.4 - пп.6.8 п.6 Інструкції №21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України № 1058-IV, які надсилаються підприємствам до 20-го січня, та щомісячно до 25-го числа підприємства вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, що призначені в минулих роках.

Судом встановлено, що пенсіонерам, колишнім працівникам відповідача ОСОБА_4 та ОСОБА_3 призначена та виплачується пільгова пенсія за списком №2 відповідно до протоколів про призначення пенсії (а.с. 55, 61), що також підтверджено довідками виданими ТОВ Киїівінвестбуд - 3 про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній №18 від 04.08.2014 та №05 від 12.06.2014 (а.с.75, 76) із зазначенням періодів такої роботи, її шкідливості та атестації робочих місць вказаних працівників.

Матеріалами справи підтверджено своєчасне надіслання відповідачу розрахунків фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії пенсіонерам, що мають право на пільгову пенсію на підприємстві відповідача (а.с. 7-18).

Вищевказаними Розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій підтверджується наявність у відповідача зобов'язання з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій по пенсіонерам ОСОБА_4 та ОСОБА_3 за травень -вересень 2017 року.

Також матеріалами справи підтверджено надіслання копій матеріалів пенсійних справ ОСОБА_1 та ОСОБА_3 на адресу відповідача.

Отже, з огляду на вищевикладене посилання відповідача викладені у запереченнях та відзиві щодо відсутності обов'язку у підприємства у відшкодуванні фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій спростовується вищевикладеним.

До того ж, відповідачем не були оскаржені розрахунки сум з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зворотнього суду не надано.

Проте, у встановлені законодавством строки сума заборгованості відповідачем сплачена не була.

За наведених обставин суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч.2 ст.139 КАС України при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.9, 77, 132, 143, 243-246 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Київінвестбуд - 3» (ідентифікаційний код 01269649, місцезнаходження: 69063, м. Запоріжжя, вул. Святого Миколая, б. 6, корп. Е-4) на користь Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Запоріжжя (код ЄДРПОУ 41248629, місцезнаходження: 69057, м.Запоріжжя, вул. Гагаріна, буд.2-б) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах згідно п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення працівникам відповідача ОСОБА_1 та ОСОБА_3 за травень - вересень 2017 року в розмірі 46089 грн. 19 коп. ( сорок шість тисяч вісімдесят дев'ять гривень 19 копійок) на рахунок №25609311001061, МФО 313957, код ЄДРПОУ 41248959, банк філія ЗОУ АТ «Державний ощадний банк» .

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили у строк та порядок визначений ст.255 КАС України.

Рішення суду першої інстанції оскаржується у строк та порядок встановлений ст.ст.292, 295, 297 КАС України.

Суддя Н.В. Стрельнікова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.02.2018
Оприлюднено03.03.2018
Номер документу72516127
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/3190/17

Ухвала від 29.05.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 25.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Постанова від 25.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 06.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 28.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Рішення від 12.02.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 17.01.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 17.01.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 11.12.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 23.10.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні