Постанова
від 01.03.2018 по справі 820/6415/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 березня 2018 р.                                                                       № 820/6415/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мороко А.С., розглянувши в спрощеному порядку у письмовому провадженні в приміщенні суду у м. Харкові адміністративну справу № 820/6415/17 за позовом Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова до товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-консалтингова фірма "Рокада" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

Слобожанське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Харкова звернулося до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-консалтингова фірма "Рокада" на користь Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова суму заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 48267,06 грн. на р/р 25605301672370, МФО 351823, ЄДРПОУ 41247824, страхові внески.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-консалтингова фірма "Рокада" має заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період з травень-грудень 2010 року в розмірі 48267,06 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, через канцелярію суду 31.01.2018 подав клопотання про розгляд справи без участі представника управління.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Відповідно до частини 11 статті 126 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно з частиною 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до частини 4 статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-консалтингова фірма "Рокада" перебуває на обліку в Слобожанському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Харкова як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до картки особового рахунку ТОВ "Рокада", за відповідачем рахується заборгованість зі сплати страхових внесків у сумі 48267,06 грн.

Згідно з положеннями пункту 7 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010. № 2464- VI стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється. На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом. Зазначений закон набрав чинності з 01.01.2011.

Відповідно до пункту 8.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1, стягнення заборгованості із сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості, або застосування штрафних санкцій.

Суд зазначає, що відповідач як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати страхові внески в установлені строки та в повному обсязі, як то передбачено Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19 грудня 2003 року №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року № 64/8663.

Згідно з пунктом 1 статті 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та пунктів 2.1.1 пункту 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 01.12.2003 року, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663 страхувальниками є підприємства, установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок та фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру;

Статтею 1 Закону України №1058-ІУ (в редакції, що діяла до 01.01.2011) страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що. спрямовуються на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно пунктом 6 частиною 2 статті 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальники зобов'язані нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітній період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до частини 12 статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до пункту 8.2 Інструкції № 21-1 та частини 3 статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальнику, який на кінець звітного періоду має недоїмку зі сплати страхових внесків, органи Пенсійного фонду надсилають вимогу про сплату недоїмки.

Судом встановлено, що у зв'язку з наявністю у відповідача заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування йому було надіслано вимогу про сплату боргу № Ю-1206 від 07.12.2012 на суму 48267,06 грн, яка отримана останнім, що підтверджується наявним в матеріалах справи повідомленням про вручення поштового відправлення.

Таким чином, за відповідачем рахується заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнобов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 48267,06 грн.

Враховуючи те, що відповідач доказів погашення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнобов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 48267,06 грн не надав, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова, та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Керуючись статтями 14, 243-246, 293, 295-296 Кодексу адміністративного судочинства України,

В И Р І Ш И В :

Адміністративний позов Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова (місцезнаходження – вул. Гольдбергівська, 15, м. Харків, 61140, ідентифікаційний код: 41247824) до товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-консалтингова фірма "Рокада" (місцезнаходження – просп. Московський, 90-А, м. Харків, 61001, ідентифікаційний код: 21213542) про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-консалтингова фірма "Рокада" (ідентифікаційний код: 21213542) на користь Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова (ідентифікаційний код: 41247824) суму заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 48267 (сорок вісім тисяч двісті шістдесят сім) грн 06 коп. на р/р 25605301672370, МФО 351823.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо справа розглядалась в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.          

Суддя А.С. Мороко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.03.2018
Оприлюднено06.03.2018
Номер документу72517055
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6415/17

Ухвала від 06.12.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Постанова від 01.03.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 15.02.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 01.02.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 16.01.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 22.12.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні