Ухвала
від 02.03.2018 по справі 904/838/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

02.03.2018м. ДніпроСправа № 904/838/18

Суддя Мельниченко І.Ф. , розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальності "Новомосковська трикотажна фабрика", с. Орлівщина, Дніпропетровська обл.

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Монблан 12", м. Дніпро

про стягнення заборгованості в сумі 550 000 грн.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Новомосковська трикотажна фабрика" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області із позовом про стягнення 550 000 грн., що складають суму попередньої оплати за поставку товару за договором поставки № 78 від01.12.2014 р.

Подана позовна заява підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Сплата судового збору здійснюється в порядку і розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Доказом сплати судового збору є оригінал квитанції кредитної установи , яка прийняла платіж, а при перерахуванні судового збору з рахунка платника - останній примірник платіжного доручення (Інформаційний лист Державної судової адміністрації України № 12-6621/11 від 10.11.2011).

Так, позивачем до позовної заяви залучено кольорову копію платіжного доручення № 2856 від 27.02.2018 р., яка не може бути прийнята судом як належний доказ сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі.

Згідно частини першої статті 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Отже, з урахуванням вимог вказаної вище статті, належним доказом відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів, є:

- примірник опису вкладень, із підписом працівника поштового зв'язку, що перевірив відповідність вкладення опису, та відбитком календарного штемпеля поштового повідомлення (п.61 Правил надання послуг поштового зв'язку);

- розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція). Відповідно до п. 2 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270, розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку.

Так, подана позовна заява взагалі не містить доказів її направлення на адресу відповідача, позивачем лише залучено копії експрес-накладних, які надані останнім в підтвердження відправлення відповідачеві претензій.

Згідно п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити, зокрема, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України, позивач зобовязаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Звертаючись із даним позовом, позивач посилається на те, що ним було перераховано відповідачу попередню оплату за поставку товару за договором поставки № 78 від 01.12.2014 р. на загальну суму 1 600 000 грн., проте, відповідач поставку товару у визначені договором строки не здійснив, а повернення суми попередньої оплати здійснив лише частково в сумі 1 000 000 грн.

Разом з тим, позивач просить стягнути з відповдача 550 000 грн.

Доказів, які б свідчили про часткове повернення грошових коштів на суму 1 000 000 грн. до позовних матеріалів не надано.

Обґрунтованого розрахунку суми основного боргу позовна заява також не містить.

Крім того, відповідно до п. 10 ч. 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В порушення наведеного, позивачем не надано підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до п.1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене та керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву залишити без руху.

Товариству з обмеженою відповідальністю "Новомосковська трикотажна фабрика" протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- надати належні докази сплати судового збору (оригінал платіжного доручення, квитанції, ін.);

- долучити до позовної заяви опис вкладення до цінного листа з поіменним переліком всіх направлених документів та фіскальний чек про направлення позовної заяви з додатками на адресу відповідача;

- надати обґрунтований розрахунок суми основного боргу та докази часткового повернення відповідачем суми боргу;

- надати підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав відповідно до вимог п.10 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України.

Роз'яснити Товариству з обмеженою відповідальністю "Новомосковська трикотажна фабрика", що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 02.03.18р. та оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.03.2018
Оприлюднено03.03.2018
Номер документу72521320
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/838/18

Судовий наказ від 06.07.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Рішення від 05.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 08.05.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 18.04.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 21.03.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 02.03.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні