Рішення
від 02.03.2018 по справі 540/919/17
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 540/919/17

Номер провадження 2-о/540/1/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.03.2018 Машівський районний суд Полтавської області у складі :

головуючого - судді Косик С.М.

присяжних Кольвашенко Г.І.,

Кудухової Г.Ю.

за участю: секретаря Ткач Н.М.

заявника ОСОБА_3

представника заявника ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Машівка цивільну справу за заявою ОСОБА_3, заінтересована особа: орган опіки та піклування Сахнівщинської сільської ради Машівського району Полтавської області про визнання фізичної особи недієздатною, -

в с т а н о в и в :

у жовтні 2017 року ОСОБА_3 звернулася до суду з зазначеною заявою, посилаючись на те, що вона має сина ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1, який є дитиною інвалідом та страждає на хронічне психічне захворювання - тяжка розумова відсталість і перебуває на диспансерному обліку в психіатричному кабінеті Машівської ЦРЛ, постійно потребує стороннього догляду, його стан з часом погіршується. Внаслідок хронічного психологічного розладу він не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. У зв'язку з наведеним, заявниця просить визнати її сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним.

Орган опіки та піклування Сахнівщинської сільської ради 27.02.2018 року звернувся до суду з поданням про призначення заявниці ОСОБА_3 опікуном її сина ОСОБА_5 (а.с.59).

В судовому засіданні заявниця та її представник заяву підтримали та також просили призначити ОСОБА_3 опікуном її сина ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з'явився, направив заяву про розгляд справи без їх участі (а.с.61).

З урахуванням стану здоров'я ОСОБА_5 та висновку судово-психіатричної експертизи за №60 від 06.02.2018 (а.с.46-50), за яким ОСОБА_5 за своїм психічним станом не може особисто давати пояснення по суті справи, суд вважав за можливе розглянути справу без його виклику в судове засідання.

Суд, заслухавши заявника та її представника, приходить до такого висновку.

Заявниця ОСОБА_3 є матір'ю ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.4,5).

З довідки Сахнівщинської сільської ради від 10.10.2017 №408 (а.с.7) убачається, що ОСОБА_3 зареєстрована в АДРЕСА_1 та разом з нею проживає її син ОСОБА_5, 1999 р.н.

Зі змісту подання Сахнівщинської сільської ради про призначення опікуна ОСОБА_5 убачається, що ОСОБА_3 разом з сином фактично проживають в АДРЕСА_2, що ствердила в судовому засіданні і заявниця.

Як убачається з довідки, виданої Машівською центральною районною лікарнею від 17.05.2017 (а.с.6), ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває на обліку у психіатричному кабінеті при Машівській ЦРЛ з діагнозом тяжка розумова відсталість .

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи за №60 від 06.02.2018 (а.с.46-50), ОСОБА_5,ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає стійким хронічним психічним розладом у вигляді вродженого недоумства, а саме важкою розумовою відсталістю із значними порушеннями поведінки і наявний стійкий хронічний психічний розлад позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно з положеннями статті 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

З урахуванням встановлених обставин суд дійшов висновку, що внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу ОСОБА_5 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що є підставою для визнання його недієздатним.

За приписом статті 58 ЦК України над фізичними особами, які визнані недієздатними, встановлюється опіка, а відповідно до частини 1 статті 60 цього Кодексу суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Оскільки ОСОБА_5 визнається недієздатним, він не може самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки.

Обставин, які перешкоджають заявнику виконувати обов'язки опікуна, не встановлено, а отже подання органу опіки та піклування про призначення ОСОБА_3 опікуном сина ОСОБА_5 суд уважає обґрунтованим.

На підставі викладеного, керуючись статтями 5, 7, 13, 259, 263 - 268, 293, 299, 300 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_3, заінтересована особа: орган опіки та піклування Сахнівщинської сільської ради Машівського району Полтавської області про визнання фізичної особи недієздатною - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с.Петрівка Машівського району Полтавської області, який зареєстрований в АДРЕСА_1, фактично проживає в АДРЕСА_2.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, призначивши його опікуном матір ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_9, яка зареєстрована в АДРЕСА_1, фактично проживає в АДРЕСА_2.

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_5 недієздатним становить два роки.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Полтавської області через Машівський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заявник - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_9, уродженка с.Попівка Карлівського району Полтавської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1., паспорт громадянина України серія НОМЕР_2 виданий Машівським РВ УМВС України в Полтавській області 17.01.2000 р., реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Заінтересована особа - Сахнівщинська сільська рада Машівського району Полтавської області, місце знаходження: с. Сахнівщина, вул. Українська, 50, Машівський район Полтавська область, поштовий індекс 39421, код ЄДРПОУ 21047394.

Головуючий С.М.Косик

Присяжні: Г.І.Кольвашенко

Г.Ю.Кудухова

СудМашівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.03.2018
Оприлюднено03.03.2018
Номер документу72526182
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —540/919/17

Рішення від 02.03.2018

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 01.03.2018

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 05.01.2018

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 17.11.2017

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні