Ухвала
від 20.02.2018 по справі 759/2292/18
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/611/18

ун. № 759/2292/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2018 року Слідчий суддя Святошинського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,розглянувши клопотання слідчого СВ Святошинського УП ГУ НП у місті Києві ОСОБА_3 погоджене з прокурором Київської місцевої прокуратури №8 ОСОБА_4 про застосування заходу забезпечення кримінального провадження №12018100080000052 від 03.01.2018 року за ч.1 ст.366 КК України, шляхом надання тимчасового доступу до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

19.02.2018 року слідчий СВ Святошинського УП ГУ НП у місті Києві ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу слідчому СВ Святошинського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_3 (за письмовим дорученням в порядку ст.40, ст.41 КПК України іншим працівникам Національної поліції України), про тимчасовий доступ до речей і документів - вилучити в оригіналах (здійснити їх виїмку) стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), за весь період діяльності, які перебувають у володінні службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме: реєстраційна документація (статут, протоколи зборів учасників Товариства, установчі договори, реєстраційні картки, довіреності на право проведення реєстрації Товариства, довіреності по підприємству, накази по підприємству, квитанції про оплату послуг при реєстрації, копії паспортів засновників та посадових осіб, інші документи, які знаходяться в реєстраційні справі) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ).

Клопотання обґрунтовано тим, що під час здійснення моніторингу відомостей з публічно відкритих джерел/інформації, а саме, відомостей про використання коштів місцевого бюджету, передбачених Програмою надання загальної середньої освіти загальноосвітніми навчальними закладами на 2017 рік, встановлено, що 28.10.2016 року ІНФОРМАЦІЯ_3 , на веб - порталі ІНФОРМАЦІЯ_4 , опубліковано оголошення про проведення допорогової закупівлі робіт з улаштування спортивного майданчика (штучне поле з огорожею) в ІНФОРМАЦІЯ_5 за адресою: АДРЕСА_2 , а саме, огорожі навколо спортивного майданчика ІНФОРМАЦІЯ_6 по АДРЕСА_2 , очікуваною вартістю 695 000 грн. (ідентифікатор закупівлі UA-2017-12-07-000503-b).

Переможцем зазначеної процедури закупівлі визначено Товариство з обмеженою відповідальністю " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_3 , з ціновою пропозицією 694 428 грн., з яким ІНФОРМАЦІЯ_3 , було укладено договір №746 від 21.12.2017 року.

У відповідності до технічного завдання на улаштування огорожі навколо спортивного майданчика (штучного футбольного поля) ІНФОРМАЦІЯ_6 та відповідного дефектного акту, передбачено проведення робіт з установлення металевої огорожі з сітчастих панелей, загальною довжиною 204 м., влаштування хвірток та установлення футбольних воріт, загальною кошторисною вартістю 694 428 грн.

28.12.2017 ІНФОРМАЦІЯ_3 , на рахунок ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", було перераховано грошові кошти в сумі 679 896 грн., з призначенням платежу - «За капітальний ремонт. Улаштування спортивного майданчика (штучне поле), згідно договору №746/17 від 21.12.2017 року. Акт №746/17-12 за 12.17 від 26.12.2017».

03.01.2018 року під час проведення огляду місця, а саме футбольного поля ІНФОРМАЦІЯ_5 за вказаною адресою, встановлено невідповідність фактично виконаних обсягів робіт, до визначених тендерною документацією замовника, зокрема, навколо футбольного взагалі не встановлено сітчасті панелі огорожі, хвіртки, футбольні ворота.

Таким чином, за наявності проведеної замовником ( ІНФОРМАЦІЯ_7 ) оплати виконаних робіт, фактично роботи на вказаному об`єкті, передбачені договором №746/17 від 21.12.2017, не виконано, що містить ознаки розтрати або привласнення бюджетних коштів в сумі 679 896 грн. та службового підроблення, вчинених службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 та Товариства з обмеженою відповідальністю " ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

Згідно інформації із автоматизованих баз даних ДФС України встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 )зареєстровано в ІНФОРМАЦІЯ_8 та перебуває на податковому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Згідно чинного Кримінального процесуального законодавства України тягар доказування перед слідчим суддею, судом наявності підстав застосування заходів забезпечення кримінального провадження покладено на слідчого та прокурора як на суб`єктів, які здійснюють кримінальне провадження, а тому вони мають обґрунтувати необхідність застосування заходів його забезпечення.

Отримання тимчасового доступу до документів та можливість їх вилучення, а саме документів, що становлять реєстраційну справу та звітну частину ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), дасть змогу виконати завдання, для виконання якого орган досудового розслідування звертається із клопотанням до слідчого судді, а саме потребують дослідження шляхом подальшої перевірки достовірності записів у документах, які виконані від посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 )(призначення почеркознавчої експертизи), необхідні для проведення в подальшому позапланової перевірки щодо додержання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 )(суб`єктом господарювання) законодавства про працю та загальнообов`язкового державного страхування, економічної експертизи з метою встановлення остаточної суми завданого збитку потерпілим, з метою встановлення подальшого руху коштів, які отриманні злочиннім шляхом, а також інші відомості про обставини вчиненого кримінального правопорушення, які потребують виявлення та фіксації для виконання завдань кримінального провадження.

Згідно ч.6 ст. 11 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців право доступу до документів, які знаходяться у відповідній реєстраційній справі, мають засновники (учасники) юридичної особи, фізична особа - підприємець, а також уповноважені ними особи та особи, які згідно з відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру, мають право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності, на підставі письмової заяви та працівники контролюючих і правоохоронних органів на підставі відповідного письмового запиту, якщо такий запит подається у зв`язку із здійсненням ними повноважень, що визначені законом. Державному реєстратору забороняється видавати копії документів, які знаходяться у відповідній реєстраційній справі.

Наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.98 затверджено Інструкцію про призначення та проведення судових експертиз та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень. Згідно науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Іншим способом отримати оригінали документів, які знаходять в реєстраційній справі та звітній частині ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), як отримання дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до речей та документів та можливість їх вилучення, у органа досудового розслідування не має підстав визначених кримінальним процесуальним законодавством.

У посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ) знаходяться вище зазначені документи, які будуть використані під час досудового розслідування як доказ по даному кримінальному провадженню, іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей та документів.

В ході досудового розслідування встановлено, що однією з причин вчиненого кримінального правопорушення є підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб підприємців, а відтак є достатньо підстав вважати про існування реальної загрози зміні чи знищенню вище вказаних документів у разі судового виклику посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

На підставі вище викладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, з метою захисту інтересів суспільства та Держави від кримінальних правопорушень, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву в якій просить розглядати клопотання у його відсутність.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, вислухавши думку слідчого, слідчий суддя дійшов висновку про часткове задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до п.2 ч. 1 ст. 62 Закону України "Про банки та банківську таємницю" - інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться таку речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 4ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідивши зміст клопотання та перевіривши надані до матеріалів клопотання документи слідчий суддя, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, оскільки слідчим в клопотанні не доведено необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів за письмовим дорученням в порядку ст.40, ст.41 КПК України іншим працівникам Національної поліції України.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159 - 164, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Святошинського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів - вилучити в оригіналах (здійснити їх виїмку) стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), за весь період діяльності, які перебувають у володінні службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме:

-реєстраційна документація (статут, протоколи зборів учасників Товариства, установчі договори, реєстраційні картки, довіреності на право проведення реєстрації Товариства, довіреності по підприємству, накази по підприємству, квитанції про оплату послуг при реєстрації, копії паспортів засновників та посадових осіб, інші документи, які знаходяться в реєстраційні справі) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ).

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів, підлягає обов`язковому виконанню. У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано тимчасовий доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням ст. 166 КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.02.2018
Оприлюднено27.02.2023

Судовий реєстр по справі —759/2292/18

Ухвала від 20.02.2018

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні