Ухвала
від 01.03.2018 по справі 243/1587/18
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

243/1587/18

1-кс/243/327/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 березня 2018 року м. Слов`янськ

Слідчий суддя Слов`янського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянувши в судовому засіданні в залі № 17 Слов`янського міськрайонного суду Донецької області клопотання прокурора Слов`янської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , щодо надання дозволу посадовим особам Державної екологічної інспекції у Донецькій області на проведення перевірки суб`єкта господарювання за матеріалами досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 120170505100003195 від 19.12.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 248 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Слов`янського міськрайонного суду звернувся прокурор Слов`янської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , з клопотанням в якому просить надати дозвіл посадовим особам Державної екологічної інспекції у Донецькій області провести перевірку суб`єкта господарювання ТОВ «РИБОЛОВНО-МИСЛИВСЬКИЙ КЛУБ "СВЯТОГОР».

З клопотання видно, що слідчим відділом Слов`янського ВП ГУНП в Донецькій області проводиться досудове розслідування за фактом вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 248 КК України, за № 120170505100003195 від 19.02.2017 року.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 1 ст. 248 КК України - «Незаконне полювання».

Досудовим розслідуванням встановлено, що 18.12.2017 року поблизу вул. Приозерна с Карпівка Слов`янського району був виявлений факт незаконного полювання (ЖЄО 40592 від 18.12.2017). Факт незаконного полювання виявлено на території ТОВ «Риболовно мисливський клуб Святогор».

Відповідно до ст. 12 Закону України "Про Мисливське господарство" право на полювання в межах визначених для цього мисливських угідь мають громадяни України, які досягли 18-річного віку, іноземці, які одержали в установленому порядку дозвіл на добування мисливських тварин та інші документи, що засвідчують право на полювання. Полювання з використанням вогнепальної мисливської зброї дозволяється лише особам, які в установленому порядку одержали в уповноваженому державному органі відповідний документ дозвільного характеру на право користування цією зброєю.

До полювання прирівнюється: перебування осіб у межах мисливських угідь, у тому числі на польових і лісових дорогах (крім доріг загального користування), з будь-якою стрілецькою зброєю або з капканами та іншими знаряддями добування звірів і птахів, або з собаками мисливських порід чи ловчими звірами і птахами, або з продукцією полювання (крім випадків регулювання чисельності диких тварин, польових випробувань і змагань мисливських собак (не нижче обласного рівня); перебування осіб на дорогах загального користування з продукцією полювання або з будь-якою зібраною розчохленою стрілецькою зброєю.

Мисливські угіддя для ведення мисливського господарства надаються у користування Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, погодженим з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською

міськими державними адміністраціями, а також власниками або користувачами земельних ділянок. Мисливські угіддя надаються у користування на строк не менш як на 15 років.

Прокурор зазначає, що у зв`язку з вищевстановленим в органу досудового розслідування виникли обґрунтовані підстави вважати, що ТОВ "РИБОЛОВНО-МИСЛИВСЬКИЙ КЛУБ "СВЯТОГОР" (Ідентифікаційний код юридичної особи 38144030, юридична адреса: 84122, Донецька обл., місто Слов`янськ, вулиця Свободи, будинок 43 квартира 38), у своїй діяльності грубо порушує норми Закону України "Про мисливське господарство та полювання".

У зв`язку з викладеним виникла необхідність в ініціюванні проведення перевірки дотримання вимог законодавства України у сфері охорони навколишнього природнього середовища спеціалістами Державної екологічної інспекції України в частині додержання законодавства про мисливське господарство та полювання.

Вислухавши в судовому засіданні пояснення прокурора, який підтримав клопотання, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя прийшов до наступного.

Згідно до ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Отже, перевірка в кримінальному провадженні не захід забезпечення кримінального провадження, в розумінні визначеному в розділі ІІ КПК України, а відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України є законним способом збирання стороною обвинувачення доказів.

Згідно положень чинного законодавства України слідчий або прокурор у кримінальному провадженні, не можуть самостійно ініціювати питання про призначення відповідної перевірки.

Так, відповідно до пп.б, п. 12 Прикінцевих положень Закону України «Про Прокуратуру» від 14.10.2014 № 1697-VII у Кримінально процесуальному кодексі України виключено положення п.6 ч.2 ст. 36 КПК України, відповідно до якого прокурор був уповноваженим призначати ревізії та перевірки в порядку, передбаченому законом.

Відповідно до пп.в, п. 12 Прикінцевих положень Закону України «Про Прокуратуру» від 14.10.2014 № 1697-VII у Кримінальному процесуальному кодексі України виключено пункт 4 частини другої статті 40, відповідно до якого слідчий уповноважений призначати ревізії та перевірки в порядку, передбаченому законом.

Таким чином, законом встановлено судовий контроль за дотриманням законності та обґрунтованості втручання у господарську діяльність, зумовлену потребами досудового розслідування задля досягнення його дієвості.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, товариство з обмеженою відповідальністю «РИБОЛОВНО-МИСЛИВСЬКИЙ КЛУБ "СВЯТОГОР» (ЄРДПОУ 38144030), зареєстроване за адресою: Донецька обл., місто Слов`янськ, вулиця Свободи б. 43, кв. 38.

Матеріали перевірки Державної екологічної інспекції у Донецькій області з питань дотримання вимог законодавства матимуть суттєве доказове значення в рамках досудового розслідування. Можливість провести вказану перевірку без дозволу слідчого судді відсутня та призведе до істотного порушення прав людини і основоположних свобод.

Приймаючи до уваги, що у ході судового розгляду даного клопотання прокурором доведено, що для швидкого розслідування кримінального провадження, досягнення повноти, всебічності та неупередженості досудового розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення необхідно отримати результати перевірки додержання законодавства у сфері використання та охорони корисних копалин ТОВ «РИБОЛОВНО-МИСЛИВСЬКИЙ КЛУБ "СВЯТОГОР» (ЄРДПОУ 38144030), слідчий суддя вважає, що клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись, п.10, ч.2 ст. 36, п.5, ч.2 ст.40, ч.2 ст.93 КПК України, п.2 Постанови Кабінету Міністрів України «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» від 13.08.2014 №408; -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Слов`янської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , щодо надання дозволу посадовим особам Державної екологічної інспекції у Донецькій області на проведення перевірки суб`єкта господарювання -задовольнити.

Надати дозвіл посадовим особам Державної екологічної інспекції у Донецькій області (ЄДРПОУ 38034476, юридична адреса: 85114, Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Петровського, 18 «а»), в період з 01.03.2018 року до 01.04.2018 року, провести перевірку суб`єкта господарювання ТОВ «РИБОЛОВНО-МИСЛИВСЬКИЙ КЛУБ "СВЯТОГОР» (ЄРДПОУ 38144030), зареєстроване за адресою: Донецька обл., місто Слов`янськ, вулиця Свободи, будинок 43, квартира 38 за період з 01 січня 2017 року по теперішній час, з використанням матеріалів кримінального провадження № 120170505100003195 від 19 грудня 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 248 КК України.

На вирішення інспекторів поставити такі питання:

-Чи веде мисливське господарство на закріплених за ним мисливським угіддях з дотриманням вимог Закону України «Про тваринний світ» та Закону України «Про мисливське господарство та полювання», інших нормативно правових актів у галузі охорони та використання тваринного світу, ведення мисливського господарства?

-Чи раціонально використовується державний мисливський фонд, не допускалось погіршення екологічного стану середовища перебування мисливських тварин внаслідок власної діяльності?

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Ухвала складена в одному екземплярі в нарадчій кімнаті.

Слідчий суддя

Слов`янського міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72539827
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —243/1587/18

Ухвала від 01.03.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 01.03.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні