Рішення
від 01.03.2018 по справі 417/5164/18
МАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 417/5164/18

Провадження № 2-о/417/30/18

РІШЕННЯ

Іменем україни

"01" березня 2018 р. с. Марківка Луганської області

Марківський районний суд Луганської області в складі:

головуючого судді Шкирі В. М.

за участі секретаря Грибєнік О. В.

представника заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду с.Марківка Лугської області цивільну справу за заявою заступника керівника Старобільської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Сичанської сільської ради, заінтересована особа: головне управління Держгеокадастру у Луганській області про визнання спадщини на земельну ділянку відумерлою,-

В С Т А Н О В И В:

01.02.2018р. заступник керівника Старобільської місцевої прокуратури звернувся до суду в інтересах держави в особі Сичанської сільської ради із заявою, в якій просить визнати відумерлою спадщину, яка відкрилася після смерті громадянки ОСОБА_2 у вигляді земельної ділянки - частки (паю) площею 4,8453 умовних кадастрових га, вартітю 131 202,39 грн. ОСОБА_1 передати її у власність територіальній громаді в особі Сичанської сільської ради.

На обґрунтування своїх вимог посилається на те, що 01.07.2006 померла ОСОБА_2, яка за час свого життя отримала Державний акт на право приватної власності на землю, а саме - земельну частку (пай) серії ІV-ЛГ №076092, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №980. Вказана земельна ділянка за даними державного земельного кадастру враховується в Сичанській сільській раді Марківського району Луганської області. Її цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Протягом більш ніж одного року після відкриття спадщини будь-які спадкоємці із заявою про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори не зверталися.

В судовому засіданні прокурор підтримав вимоги та просить заяву задовольнити.

Представник Сичанської сільської ради Марківського району в судове засідання не з'явився, голова сільської ради надав заяву в котрій прохав розглянути справу без його присутності, заяву керівника Старобільської місцевої прокуратури підтримує в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи головного управління Держгеокадастру у Луганської області, в судове засідання не з'явився просить справу розглядати без його участі. Разом з цим надав суду письмові пояснення в яких висловив думку, що заява задоволенню не підлягає, оскільки заявником не вжито заходів спрямованих на пошук законних спадкоємців ОСОБА_2 та не встанеовлено хто наразі користується землею та на якій підставі, а отже є невстановленим коло всих заінтересованих осіб по справі. Також зазначає, що у заяві про визнання спадщини відумерлою не можуть ставитися вимого позовного характеру, зокрема, вимоги прпо передачу спадкового майна у власність територіальної громади. Суди повинні лише визнавати спадщину відумерлою, як те передбачено ч.1 ст.1277 ЦК України.

Заступник керівника Старобільської місцевої прокуратури надав відзив у якеому вказує, що пояснення представника заінтересованої особи суперечать матеріальному праву та не можуть враховуватися судом виходячи наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Так було вжито всих заходів на встановлення як за заповітом так і за законом про що свідчить довідка №12 від 09.01.2018 згідно якої у спадковому реєстрі відсутня інформація про спадкові справи заведені після смерті ОСОБА_2, а відповідно до ст.335 ЦПК України саме ці відомості зазначаються у заяві про визнання спадщини відумерлою. Такі заходи, як пошук законних спадкоємців , які користуються спадковим майном на будь - якій підставі ЦПК України не передбачено.

Також ГУ Держгеокадастру у Луганській області є заінтересованою особою по справі , яка наділена правом на подання письмових пояснень з викладом своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти заяви, а також правом залучати до участі у справі осіб, якіф є законними спадкоємцями та якеі на теперішній час користуються спірним майном. Наразі такі особи управлінням суду не повідомлені.

Отже, пояснення представника заінтересованої особи є необгрунтованими, а тому заява підлягає задоволенню та заявник наполягає на її задоволенні.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Представники Сичанської сільської ради та ГУ Держгеокадастру у Луганській області скористалася цим правом шляхом надання відповідного клопотання.

Тому суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представників Сичанської сільської ради Марківського району та ГУ Держгеокадастру у Луганській областіза про що було постановлено ухвалу без виходу суду до нарадчої кімнати з занесенням до протоколу судового засідання.

Суд вислухавши доводи заявника, думку заінтересованої особи, дослідивши заяву, письмові докази, що маються у справі, встановив наступні обставини та визначив відповідно до них правовідносини.

Відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю ІV-ЛГ №076092 ОСОБА_2, що мешкає по вул. Радгоспна,50 с.Лобасове передано у приватну власність земельну ділянку площею 4,8453 га. Земельна ділянка розташована на території Сичанської сільської ради (а.с.8)

Згідно довідки за підписом сільського голови Сичанської сільської ради ОСОБА_3 на території Сичанської сільської ради знаходиться земельна ділянка, яка відноситься до відумерлої спадщини - частка (пай) №468, площею 4,8453 га, що належала ОСОБА_2 (а.с.7).

ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_1, на день смерті - 01 червня 2006 року постійно мешкала в с.Лобасове Марківського району Луганської області по вул.Совхозна,50. Проживала одна. Спадкоємці не зверталися до сільради з заявою про прийняття спадщини (а.с.9)

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть ОСОБА_2 померла 01.07.2006, актовий запис про смерть №16 від 03.07.2006 (а.с.10-11).

Згідно листа-відповіді Марківської державної нотаріальної контори №12 від 09.01.2018 спдкова справа на спадкодавця ОСОБА_2, яка померла 01.07.2006 не заводилась. (а.с.12).

Сичанська сільська рада Марківського району Луганської області понад 10 років не вживала заходи про визнання спадщини відумерлою.

Таким чином виникли цивільно правові відносини, що регулюються нормами Глави 87 №Здійснення права на спадщину" Книги 6 Цивільного кодексу України Спадкове право та Земельного кодексу України.

Вирішуючи питання про наявність чи відсутність підстав для задоволення заяви судом застосовані норми матеріального та процесуального права виходячи при цьому з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За ч. 2 ст. 158 ЗК України виключно судом вирішуються спори з приводу володіння, користування, розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб.

Так відповідно до ч. 1 ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Відповідно до ч. 1 ст. 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Згідно ст. 338 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Судом встановлено, що ОСОБА_2, на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 4,8453 га. що знаходиться на території Сичанської сільської ради (а.с.8) проте 01.07.2006 вона померла (а.с.10,11) . Нотаріусом спадкова справа на спадкодавця ОСОБА_2К не заводилася, до сільської ради спадкоємці з заявою на прийняття спадщини не зверталися (а.с.9,12) на день смерті вона проживала сама.

Отже заявником дотримано вимог, щодо встановлення заінтересованих осіб по справі (спадкоємців), а розшук їх іншими способами не передбачений чинним законодавством, як і не має значення в данорму випадку хто користується земельною ділянкою, що належала на праві приватної власності особі, яка померла ще 01.06.2006 року.

Отже, спадщина після ОСОБА_5 ніким не прийнята, а заявником дотримано вимог, щодо встановлення заінтересованих осіб по справі (спадкоємців), при цьому розшук спадкоємців іншими способами не передбачений чинним законодавством, як і не має значення в данорму випадку хто користується земельною ділянкою, що належала на праві приватної власності особі, яка померла ще 01.07.2006 року. При цьому Сичанська сільська рада Марківського району Луганської області понад 10 років не вживала заходи про визнання спадщини відумерлою.

Оскільки з часу відкриття спадщини сплинув однорічний строк, а спадкоємців не має суд приходить до висновку про задоволення заяви в частині визнання спадщини відумерлою.

Заява в частині передачі у власність територіальній громаді спадкового майна не може бути задоволена судом, оскільки, згідно з абз.15 п.9 ОСОБА_6 Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13, у заяві про визнання спадщини відумерлою не можуть ставитись вимоги позовного характеру, зокрема, вимоги про передачу спадкового майна у власність територіальної громади. Суди повинні враховувати, що відповідно до ч.1 ст.1277 ЦК України суд лише визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування у передбачених законом випадках.

Із системного аналізу положень частин першої, другої та третьої ст.1277 ЦК України слідує, що орган місцевого самоврядування звертається до суду з заявою про визнання спадщини відумерлою, у разі задоволення судом такої заяви, спадщина переходить у власність територіальної громади, тобто суд під час розгляду заяви у порядку окремого провадження не вправі ухвалити рішення про передачу спадщини у власність на це звертав увагу і представник заінтересованої особи.

Оцінюючи за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, про належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність часткового задоволення заяви

Судові витрати на підставі ч.7 ст.294 ЦПК України не відшкодовуються.

Керуючись ст.1220, 1269, 1270, 1277 ЦК України, ст. 12, 13, 76-80, 89, 258, 264, 265, 273, 294, 352, 354 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ:

Заяву заступника керівника Старобільської місцевої прокуратури ( адреса реєстрації: вул.Монастирська,15 м.Старобільськ Луганської області) в інтересах держави в особі Сичанської сільської ради Марківського району Луганської області (адреса реєстрації: вул.Радянська,5 с.Сичанське Марківського району Луганської області код ЄДРПОУ 04336352), заінтересована особа, головне управління Держгеокадастру у Луганській області ( адреса реєстрації: пров.Центральний,17, корпус 2 м.Сєвєродонецьк, код ЄДРПОУ 39877473) про визнання спадщини на земельну ділянку відумерлою - задовольнити частково.

Визнати відумерлою спадщину, яка відкрилася після смерті громадянки ОСОБА_2, померлої 01.07.2006 року, а саме: земельну ділянку - частку (пай) площею 4,8453 умовних кадастрових га, вартітю 131 202,39 гривень, яка знаходиться на території Сичанської сільської ради Марківського району Луганської області та належала померлій особі на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії IV-ЛГ №076092 від 16.12.2002, який зареєстрований в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №980.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Із урахуванням пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції, яка набрала чинності 15.12.2017 року) рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Апеляційного суду Луганської області через Марківський районний суд протягом тридцяти днів з дня з дня складання цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Марківського районного суду В.М. Шкиря

Дата ухвалення рішення01.03.2018
Оприлюднено04.03.2018
Номер документу72549537
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —417/5164/18

Рішення від 01.03.2018

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Шкиря В. М.

Рішення від 01.03.2018

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Шкиря В. М.

Ухвала від 01.02.2018

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Шкиря В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні