Ухвала
від 02.03.2018 по справі 756/2813/18
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

02.03.2018 Справа № 756/2813/18

Справа №756/2813/18

Провадження №1-кс/756/564/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

2 березня 2018 року м.Київ

Слідчий суддя Оболонського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12015100050012534 від 29.12.2015року за ч.1ст. 203-2 КК України, -

в с т а н о в и в:

2березня 2018 року прокурор Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Оболонського районного суду м.Києва із клопотанням про проведення обшуку нежитловогоприміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності зареєстрована за ТОВ «АЛП», яке фактично використовуються ТОВ «Перші ВЛТ Технології», з метою відшукання та вилучення електронно-обчислювальної техніки, програмного забезпечення та електронних носіїв інформації, зовнішні носії інформації, які містять відомості про зайняття гральним бізнесом, чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів документів з вільними зразками почерку, готівкових коштів здобутих злочинним шляхом, тощо; знарядь злочинів (предметів, речей), цінностей, предметів і документів, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення істини у вказаному кримінальному провадженні і можуть містити сліди або інші ознаки злочинної діяльності та будуть використані як докази у кримінальному провадженні №12015100050012534.

Клопотання обґрунтовано тим, що СВ ОболонськогоУП ГУНП в м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12015100050012534 від 29.12.2015року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 203-2 КК України.

В ході проведення досудового розслідування установлено, щодо Оболонського УП ГУ НП у м. Києві надійшов виклик по лінії «102» про незаконну діяльність ігрового залу. Виїздом СОГ за адресою АДРЕСА_1 встановлено, що під виглядом діяльності державних лотерей, шляхом створення гральних закладів за допомогою персональних комп`ютерів на яких встановлено програмне забезпечення «IconnectChampion», всупереч Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» діє гральний заклад під вивіскою « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Проведеними заходами оперативного характеру, на виконання доручення процесуального керівника прокурора Київської прокуратури №5 проведеними оперативними заходами Лівобережним міжрайонним відділом ГУ СБУ у м.Києві та Київській області у кримінальному провадженні встановлено, що при проведенні так званої миттєвої лотереї «Золотий кубок» (ПІІ «Українська Національна Лотерея»), «Золота підкова», «Золотий тріумф» (ТОВ «МСЛ»), а також інших лотерей, оператори державних лотерей України через свою мережу розповсюджувачів застосовують більшу частину лотерейних обладнань та апаратно-програмних комплексів, які не мають сертифікатів відповідності або позитивних висновків Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України за результатами державної експертизи у сфері технічного та/або криптографічного захисту інформації.

Крім того, у своїй діяльності зазначені підприємства, в порушення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей, використовують електронні термінали прийняття ставок, без наявності он-лайн контролю з боку Держказначейства України, а серверне обладнання, в свою чергу, не є центральною електронною системою.

Вказані факти свідчать про те, що лотерейні термінали, які використовують розповсюджувачі ПІІ «Українська Національна Лотерея» та ТОВ «МСЛ», є гральними автоматами з попередньо встановленою програмою гри та запрограмованим процентом виграшу.

За таких умов діяльність ПІІ «Українська Національна Лотерея» та ТОВ «МСЛ» із розповсюдження державних миттєвих лотерей «Золотий кубок», «Золотий Тріумф», «Золота підкова» та ін., повинна здійснюватися лише з використанням спеціалізованих реєстраторів розрахункових операцій (далі РРО) та розрахункових книжок.

Однак, всупереч діючому законодавству всі розповсюджувачі державних миттєвих лотерей та безліч агентів - приватних підприємців, які діють на підставі агентських договорів від імені, в інтересах і під контролем зазначених підприємств, та субагентів - здійснюють свою діяльність без застосування РРО та розрахункових книжок.

Відповідно до п. 4.3.9 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей «…У разі порушення розповсюджувачами вимог нормативно-правових актів, що регламентують випуск та проведення лотерей, у десятиденний термін оператор повинен вжити заходів щодо усунення таких порушень, включаючи припинення відносин з такими розповсюджувачами та вилучення у них нерозповсюджених лотерейних білетів…»

Проте, ніяких заходів щодо усунення зазначених порушень за час дії ліцензії ПІІ «Українська Національна Лотерея» та ТОВ «МСЛ» не вжито.

Крім цього, згідно Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачено застосування штрафних санкцій до операторів державних лотерей та до їх розповсюджувачів за здійснення розрахункових операцій без застосування РРО.

Також, на підставі рішення РНБО України від 02 вересня 2015 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію указом Президента України від 16.09.2015 року №549/2015, Національний банк України заблокував фінансові операції та банківські рахунки ТОВ «МСЛ».

Під час досудового розслідування допитано свідка ОСОБА_4 , який показав, що він проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Періодично з метою розваги відвідує гральні заклади в Оболонському районі м. Києва. Так, 22.02.2018 року перебуваючи поблизу метро «Мінська» біля будинку №21 він побачив вивіску «Золота Підкова» та вирішив відвідати даний заклад. Коли він зайшов до даного закладу, в ньому знаходилось багато столів з комп`ютерами, стійка адміністратора та віконце з написом «каса». На екранах деяких комп`ютерів я побачив надписи «Золотий Тріумф», а на інших заставку у вигляді зеленого калькулятора. Підійшовши до адміністратора він запитав, що тут за ігри та які ставки. Адміністратор повідомила, що у них є два варіанти на вибір: 1. програма державних лотерей «Золотий тріумф»; 2. симулятор гри на гральних автоматах «Champion». Він сказав, що йому цікаво грати в азартні ігри. Після чого адміністратор провела його до окремого приміщення з назвою «каса». Він надав грошові кошти касиру. Касир перепитала його чи бажає він грати на програмі «Champion» чи на офіційній лотерейній програмі. Він перепитав в чому різниця. Касир пояснила, що «Champion» є симулятором ігрових автоматів із генерацією випадкових чисел (що є ідентичним ігровим автоматам), а офіційна програма «Золотий тріумф» працює за принципом відкривання заздалегідь запрограмованої кількості лотерейних білетів та звичайного їх стирання з використанням графічної візуалізації. Так як він бажав пограти в азартні ігри, він попросив щоб ввімкнули «Champion». Передавши касиру 500 гривень, він отримав чек з 14-ти значним кодом. В подальшому адміністратор провела його до комп`ютеру де був зелений калькулятор на заставці та розповіла, яким чином грати та ставити ставки. Після чого він сів за комп`ютер та ввів в калькуляторі код з чеку. Після цього на екрані висвітилась заставка « ОСОБА_5 ». Нижче були віконця з різними іграми. Він вибрав гру, в яку раніше грав на ігрових автоматах, а саме « ОСОБА_6 ». Далі, він розпочав гру, натиснувши клавішу старт, та розпочалась гра, як на ігровому автоматі. На екрані монітору було видно суму Джекпоту, додаткових бонусів, варіанти кількості виграшних ліній, клавіша підвищення та пониження ставок, кількість наявних у мене кредитів. Відповідно до деномінації, на тому комп`ютері де він грав, 500 гривень перераховувалось в 5000 кредитів, тобто якщо вибрати одну лінію, то за один «удар» знімається 10 копійок. В ході даної гри він вигравав та програвав так звані «кредити» які потім можна було обміняти як виграш у касі на грошові кошти.

Після програшу всіх кредитів, йому надалось ще 500 кредитів в якості бонусу (адміністратор сказала, що з кожної суми поповнення у них «відкат» за програш 10%).

У даному закладі є охоронець, адміністратор, касир та інші особи, які забезпечують діяльність закладу та проведення гри. Також було багато відвідувачів, які грали на комп`ютерах у схожі азартні ігри. Він звернув увагу, що всі гравці грали саме на програмі «Champion».

Крім того, допитаний виконавчий директор ТОВ «Лабораторія комп`ютерної криміналістики» CyberLab (код ЄДРПОУ 39818376) ОСОБА_7 вказав, що «CyberLab» є провідною незалежною криміналістичною лабораторією, яка надає послуги з проведення комп`ютерно-технічних експертиз, розслідування кіберзлочинів, в т.ч. шахрайств в системах Інтернет-банкінгу, реагуванню на інциденти інформаційної безпеки, вилучення та дослідження інформації з цифрових пристроїв. Щодо описаного свідком алгоритму роботи програмного забезпечення що встановлено у мережі розповсюджувачів державних лотерей за адресою: АДРЕСА_1 , повідомив наступне: програмний продукт, що використовується є безсумнівно програмним забезпеченням гральної платформи «IConnectChampionClub» - інтерактивного казино, що надає доступ до азартних ігор. За допомогою програмного забезпечення «IConnect» проводиться гра в симулятори гральних автоматів. Фахівці «CyberLab» попередньо вже здійснювали з іншими правоохоронними органами дослідження аналогічного програмного забезпечення (зі схожим алгоритмом, описаним свідком), та, за результатами висновку, було встановлено факти надання послуг азартного характеру. Для встановлення можливості проведення гри та повного функціонального призначення вказаного програмного забезпечення безпосередньо за зазначеними вами адресами, необхідно здійснити його вилучення для подальшого дослідження.

Процесуальним керівником оглянуто офіційний сайт «М.С.Л. Державні лотереї» - за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 та встановлено, що строк дії ліцензії Міністерства фінансів України видана ТОВ «М.С.Л.» за № 446755 серія АВ до 23.02.2014 року.

Фактичне зайняття гральним бізнесом відбувається у нежитловому приміщенні за адресою: м. Київ, вулиця Маршала Тимошенко, 21, під вивіскою « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке належить на праві власності ТОВ «АЛП» код (ЄДРПОУ 37640926).

На думку органу досудового розслідування, фактично використовує дане приміщення за адресою: м.Київ, вул. Маршала Тимошенка, 21, для зайняття грального бізнесу ТОВ «Перші ВЛТ Технології».

На думку органу досудового розслідування, за результатами проведення досудового слідства є достатні підстави вважати, що застосування такого виду заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів не зможе забезпечити збереження знарядь та засобів кримінального правопорушення, речей і документів у первинному вигляді, в інший спосіб, ніж проведення обшуку нежитлового приміщення розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , неможливо виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукати речі і документи, які мають значення для досудового розслідування та будуть використанні як доказ.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_8 клопотання підтримав, просив його задоволити.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Згідно із ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Частиною 1 статті 234 КПК України визначено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до п. 5 ст.236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Згідно із ч.5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2)відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Слідчим суддею встановлено, що 29грудня 2015 року в ЄРДР внесено відомості за ч. 1 ст. 203-2 КК України, відповідно до яких до СВ ОболонськогоУП ГУНП в м. Києві надійшли матеріали з приводу того, що 28.12.2015 року за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено надання послуг у сфері грального бізнесу під приводом діяльності Національної лотереї, що суперечить Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні».

Звертаючись із клопотанням про проведення обшуку нежилого приміщення прокурор зазначає про те, що в цьому приміщенні зберігаються знаряддя та засоби, а також документи, які містять достовірні відомості про обставини вчинення даного злочину - зайняття гральним бізнесом, а саме: електронно-обчислювальна техніка, програмне забезпечення та електронні носії інформації, зовнішні носії інформації, чорнові записи, зіпсовані документи, блокноти, робочі зошити, документи з вільними зразками почерку, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Аналіз положень ст. ст.233, 234 КПК України дає підстави для висновку про те, що особа, яка звертається до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, має навести докази, які б давали підстави з великою ймовірністю вважати, що розшукувані речі чи документи перебувають у конкретному житлі чи іншому володінні особи.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, приміщення за адресою: м. Київ, вул. Маршала Тимошенка, 21, на праві приватної власності належить ТОВ «АЛП», ТОВ «АДФ», ТОВ «БАРКОНД», ТОВ «ТРАНСМАРИН».

На думку органу досудового розслідування, фактично використовує дане приміщенняза адресою: м. Київ, вул. Тимошенка, 21, для зайняття гральним бізнесом, ТОВ «Перші ВЛТ Технології» (код ЄДРПОУ 38398540).

Однак доказів про те, що дане приміщення перебуває у користуванні саме ТОВ «Перші ВЛТ Технології» і що ця юридична особа має відношення до кримінального провадження № 12015100050012534, прокурором не надано.

Крім того, не зазначено ідентифікуючі дані приміщення, в якому прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку, що може порушити права інших співвласників нерухомого майна за адресою: м. Київ, вул.Тимошенка, 21.

Слідчий суддя звертає увагу й на те, що проведення обшуку є найжорсткішою слідчо-розшуковою дією і прокурором не доведено неможливості отримати відомості про встановлене на комп`ютерах у вказаному закладі програмне забезпечення, шляхом тимчасового доступу до комп`ютерних систем за присутності фахівця в галузі ІТ.

За таких обставин слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 236, 369, 372 КПК України, слідчий суддя -

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12015100050012534 від 29.12.2015 року за ч.1 ст. 203-2 КК України- відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.03.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72557592
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12015100050012534 від 29.12.2015року за ч.1ст. 203-2 КК України

Судовий реєстр по справі —756/2813/18

Ухвала від 02.03.2018

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні