Ухвала
від 14.02.2018 по справі 760/3857/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 1-кс/760/2675/18

Справа№760/3857/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

14 лютого 2018 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчий ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської міської прокуратури №9 м. Києва ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, за №32017100090000002 від 11.01.2017, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.212 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді надійшло клопотанням про тимчасовий доступ до оригіналів речей і документів, з можливістю вилучення у ПАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ), копії документів по рахункам ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_2 ) № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 , а саме: відомостей на паперових та електронних носіях про рух коштів з розшифровкою без скорочень контрагентів, їх статистичних кодів, в тому числі реквізитів їх рахунків (номер рахунку, МФО банківської установи) призначенням платежу, датою та часом здійснення платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, з зазначенням суми податку на додану вартість - окремо, а також із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, відомостей щодо документів, на підставі яких здійснені такі платежі, номерів референсів кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції) по вказаним вище рахункам з моменту функціонування по дату винесення ухвали суду.

Клопотання обґрунтовує тим, що у проваджені СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100090000002 від 11.01.2017, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що підприємство «імпортер» ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), яке імпортує на територію України продовольчу групу товарів, переважно заморожені морепродукти, формує податковий кредит з ПДВ підприємствам з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_8 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код НОМЕР_14 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код НОМЕР_15 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код НОМЕР_16 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код НОМЕР_17 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код НОМЕР_18 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (код НОМЕР_19 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (код НОМЕР_20 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_18 " (код НОМЕР_21 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_19 " (код НОМЕР_22 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_20 " (код НОМЕР_23 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (код НОМЕР_24 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_22 " (код НОМЕР_25 ) за начебто поставлені в адресу останніх ТМЦ.

Також встановлено, що імпортовані заморожені морепродукти ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » реалізовуються за готівковим розрахунком від імені ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_2 ) зі складських приміщень ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » без належного відображення операцій у бухгалтерському та податковому обліках та в подальшому службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснюється реалізація схемного податкового кредиту з ПДВ в адресу «транзитно-конвертаційної» групи підприємств, по ланцюгу яких у подальшому відбувається підміна номенклатур придбаних й реалізованих товарів та здійснюється формування «віртуального» податкового кредиту з ПДВ кінцевим замовникам схеми мінімізації СГД реального сектору економіки.

В подальшому, за рахунок отриманого від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ліміту на реєстрацію податкових накладних в ЕРПН, зазначеними СГД «конвертаційно транзитної» групи було документально змінено номенклатури реалізованих товарів та скеровано рух сум податку на додану вартість в адресу підприємств реального сектору економіки, якими у свою чергу здійснено заниження бази оподаткування податком на додану вартість та податком на прибуток за рахунок віднесення до складу податкового кредиту з ПДВ та валових витрат сум, сформованих за рахунок отриманого від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » потоку руху документів на постачання ТМЦ, який відбувся без реальної поставки відповідних товарів або послуг.

За результатами аналітичного дослідження ГУ ДФС у м. Києві з дотримання вимог податкового законодавства в частині нарахування та сплати податків підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) за 2016 рік, вбачаються порушення вимог п.185.1 ст. 185, п.187.1 ст. 187 та п.188.1 ст. 188 Податкового кодексу України, в результаті чого службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), фактично не сплачено до бюджету ПДВ на загальну суму 4 012 681,01 грн., що є особливо великим розміром, так як в п`ять тисяч і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

В ході досудового розслідування встановлено, що кошти ФОП ОСОБА_5 перераховуються на банківські рахунки № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 , які відкрито у ПАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ), у володінні якого знаходяться документи ФОП ОСОБА_5 щодо руху грошових коштів по вказаному банківському рахунку.

Таким чином, слідчий своє клопотання обґрунтовує тим, що з метою всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження, в банківській установі, де відкрито та обслуговується рахунок клієнта, містяться відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, а саме Рух коштів по рахунку ФОП ОСОБА_5 , які відкриті в ПАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ) необхідний для встановлення обставин досудового розслідування, що заключається у підтвердженні чи спростуванні реальності здійснення фінансово-господарської діяльності вказаних підприємств та в підтвердженні чи спростуванні фіктивності підприємства, що мають ознаки фіктивності.

Також, вважає, що з метою отримання можливості використання як доказів відомостей, що містяться в документах, які самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, а також вилучити копії документів, які перебувають у володінні ПАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ) знаходяться документи ФОП ОСОБА_5 , які містять відомості про рух грошових коштів по банківському рахунку, а також інші банківські документи, враховуючи що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, що містяться в цих документах можуть бути доказами у кримінальному провадженні, зважаючи на неможливість іншим способом встановити обставини здійснення фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_5 , які нададуть можливість підтвердити проведенні операції між даними контрагентами та встановити фактичні суми перерахувань грошових коштів між контрагентами.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив постановити ухвалу про надання тимчасового доступу до зазначених документів без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Суд, відповідно до частини другої ст. 163 КПК України визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи за наведених детектива підстав.

Заслухавши слідчого дослідивши матеріали клопотання, приходжу до наступного висновку.

З матеріалів клопотання вбачається, що у проваджені СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100090000002 від 11.01.2017, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що кошти ФОП ОСОБА_5 перераховуються на банківські рахунки № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 , які відкрито у ПАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ), у володінні якого знаходяться документи ФОП ОСОБА_5 щодо руху грошових коштів по вказаному банківському рахунку.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом пункту 5 частини 1статті 162 КПК Українивказана інформація є відомостями, які можуть становити банківську таємницю і є охоронюваною законом таємницею.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку, є банківською таємницею. Банківською таємницею, зокрема, є: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; 3) фінансово-економічний стан клієнтів .

Згідно зі ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 2 ст. 160 КПК України передбачено вичерпний перелік відомостей, які повинно містити клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, прихожу до висновку про необхідність часткового задоволення клопотання слідчого про тимчасового доступ до оригіналів речей і документів з можливістю їх вилучення, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ПАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ) знаходяться документи ФОП ОСОБА_5 , які містять відомості про рух грошових коштів по банківському рахунку, а також інші банківські документи, враховуючи що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, що містяться в цих документах можуть бути доказами у кримінальному провадженні, зважаючи на неможливість іншим способом встановити обставини здійснення фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_5 , які нададуть можливість підтвердити проведенні операції між даними контрагентами та встановити фактичні суми перерахувань грошових коштів між контрагентами.

Таким чином, слідчий суддя прийшов до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС в м. Києві, старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів речей і документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ПАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ) знаходяться документи ФОП ОСОБА_5 , які містять відомості про рух грошових коштів по банківському рахунку, а також інші банківські документи, враховуючи що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, що містяться в цих документах можуть бути доказами у кримінальному провадженні, зважаючи на неможливість іншим способом встановити обставини здійснення фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_5 , які нададуть можливість підтвердити проведенні операції між даними контрагентами та встановити фактичні суми перерахувань грошових коштів між контрагентами.

Строк дії ухвали один місяць з моменту її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу, слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.02.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72578929
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, за №32017100090000002 від 11.01.2017, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —760/3857/18

Ухвала від 14.02.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Антипова І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні