Постанова
від 01.03.2018 по справі 664/144/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 664/144/17 Головуючий в І інстанції Савчак С. П. Провадження №22-ц/791/206/18 Доповідач: Воронцова Л. П.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2018 року Апеляційний суд Херсонської області в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючогоВоронцової Л. П. суддів:Ігнатенко П. Я. Полікарпової О. М. за участю секретаряПісоцької Т. І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_5 на рішення Цюрупинського районного суду Херсонської області від 05 грудня 2017 року, ухваленого під головуванням судді Савчак С. П. у справі за позовом ОСОБА_5 до Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Фермерського господарства Апіс , Солонцівської сільської ради Олешківського району Херсонської області про внесення змін до договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В:

У січні 2017 року ОСОБА_5 звернувся з вище зазначеним позовом до суду, посилаючись на те, що відповідно до договору оренди землі від 04 вересня 2006 року укладеного між Цюрупинською районною державною адміністрацією та селянським (фермерським) господарством Апіс в оренду ФГ Апіс строком на 49 років передано земельну ділянку загальною площею 20,8028 га, із земель запасу Солонцівської сільської ради, яка знаходиться в адміністративних межах Солонцівської сільської ради Цюрупинського району Херсонської області, з розташованими на ній належними на праві власності орендарю будівлями кошари, артсвердловини, пожежної водойми, душу, туалету, огорожі із залізобетонних плит, ставка.

Позивач зазначає, що за договором купівлі-продажу від 28.08.2009 року, укладеного між ним та ФГ Апіс (ІКЮО 24959144), він придбав у власність будівлю кошари, що знаходиться за адресою с. Солонці Цюрупинського району Херсонської області на земельній ділянці площею 28061 кв.м., яка надана відчужувачу майна на підставі договору оренди від 04.09.2006 року.

Голова ФГ Апіс 17.11.2009 року звернувся із заявою до голови Цюрупинської райдержадміністрації, у якій просив у зв'язку з укладенням договору купівлі-продажу будівлі кошари вилучити частину земельної ділянки площею 2,8061 га (господарський двір) та залишити господарству земельну ділянку площею 17,9967 га. із наданням дозволу на внесення відповідних змін до договору оренди землі від 04.09.2009 року.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 16 лютого 2010 року № 108 земельна ділянка, яка перебувала в оренді ФГ Апіс загальною площею 2,8061 га - господарський двір, була у нього вилучена, однак зміни до договору оренди землі не внесені.

Розпорядженням від 16 лютого 2010 року № 109 голови Цюрупинської районної державної адміністрації йому надано дозвіл на виготовлення проекту відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 2.0 га для ведення особистого селянського господарства та в оренду орієнтовною площею 0,8061 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель запасу в адміністративних межах Солонцівської сільської ради. Проекти землеустрою виготовлено.

Разом з тим, у висновках щодо надання земельної ділянки у користування та погодження землевпорядної документації, який надано начальником відділу Держкомзему у Цюрупинському районі Херсонської області - заступником голови Комісії з проведення реорганізації проекти землеустрою йому не погоджено у зв'язку з тим, що земельні ділянки обліковуються як такі, що надані ФГ Апіс згідно договору оренди від 08 вересня 2006 року.

На підставі вище зазначеного, просив суд внести зміни до договору оренди землі від 04.09.2006 року укладеного між Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області та фермерським господарством Апіс : викласти преамбулу договору в редакції де вказати, що Орендарем 1 є фермерське господарство Апіс , а Орендарем 2 є ОСОБА_5; викласти пункт 2 договору в редакції, в якому зазначити, що в оренду передаються земельні ділянки загальною площею 19,2908 га., в тому числі: Орендарю 1 - земельна ділянка кадастровий НОМЕР_1 площею 16,5649 га, орендарю 2 - земельні ділянки кадастровий НОМЕР_2 площею 1,9198 га, кадастровий НОМЕР_3 площею 0,8061 га, місце розташування яких - Херсонська область, Цюрупинський район, адміністративні межі Солонцівської сільської ради.

Рішенням Цюрупинського районного суду Херсонської області від 05 грудня 2017 року у задоволенні позову ОСОБА_5 - відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_5, посилаючись на порушення судом норм матеріального і процесуального права, просив рішення суду скасувати, ухвалити нове судове рішення про задоволення позову.

Справа розглядається апеляційним судом Херсонської області, у межах територіальної юрисдикції якого перебуває місцевий суд, який ухвалив рішення, що оскаржується, до утворення апеляційних судів в апеляційних округах, відповідно до вимог п. 8 ст. 1 Перехідних положень ЦПК України.

Заслухавши доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах, визначених ст.367 ЦПК України, колегія суддів вважає апеляційну скаргу не підлягаючою задоволенню з наступних підстав.

Відмовляючи у задоволенні позову ОСОБА_5 суд першої інстанції виходив з того, що оскільки у ФГ Апіс право користування спірною земельною ділянкою припинилось, відповідно і договір оренди щодо неї припинив свою дію, тому вносити зміни до договору оренди землі від 04.09.2016 року щодо зазначення орендарем певної земельної ділянки ОСОБА_5 не можливо, необхідно укладати новий договір оренди земельної ділянки; ОСОБА_5 має право вимагати від Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області укласти з ним відповідний договір оренди земельної ділянки, і саме з цим позовом він має право звернутись до суду, якщо Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області відмовлятиметься його укласти.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що 04 вересня 2006 року між Цюрупинською районною державною адміністрацією та селянським (фермерським) господарством Апіс було укладено договір оренди землі строком на 49 років, за умовами якого останньому передано земельну ділянку загальною площею 20,8028 га. із земель запасу Солонцівської сільської ради, яка знаходиться в адміністративних межах Солонцівської сільської ради Цюрупинського району Херсонської області, на якій розташовано належне господарству майно: будівля кошари, артсвердловина, пожежна водойма, душ, туалет, огорожа із залізобетонних плит, ставок /а. с. 6/.

Відповідно до п. 34, 35 вище зазначеного договору, дія договору припиняється у разі: закінчення строку, на який його було укладено; придбання орендарем земельної ділянки у власність; викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку встановленому законом; ліквідації юридичної особи орендаря; в інших випадках, передбачених законом. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 27 вересня 2016 року, яке набрало законної сили, змінено сторону договору, орендодавця земельної ділянки на Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області /а. с. 61 - 63, 64 - 67/.

Відповідно до договору купівлі-продажу від 28 серпня 2009 року укладеного між ФГ Апіс та ОСОБА_5, позивач придбав у власність будівлю кошари літ. А , колодязь трубчатий № 1, огорожу № 2,3, що розташований за адресою с. Солонці Цюрупинського району Херсонської області на земельній ділянці площею 28061 кв.м., яка надана відчужувачу майна на підставі договору оренди від 04 вересня 2006 року /а. с. 8/.

Із заяви голови ФГ Апіс від 17 листопада 2009 року адресованого голові Цюрупинської райдержадміністрації вбачається, що фермерське господарство у зв'язку з укладенням договору купівлі-продажу будівлі кошари, просить вилучити частину земельної ділянки площею 2,8061 га (господарський двір) та залишити господарству земельну ділянку площею 17,9967 га. із наданням дозволу на внесення відповідних змін до договору оренди землі від 04 вересня 2006 року /а. с. 12/.

Розпорядженням голови Цюрупинської районної державної адміністрації Херсонської області від 16 лютого 2010 року № 109 Про надання дозволу на виготовлення проекту відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства за наслідками розгляду заяви ОСОБА_5 про відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства в адміністративних межах Солонцівської сільської ради: надано дозвіл ОСОБА_6 на виготовлення проекту відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства; надано дозвіл ОСОБА_5 на виготовлення проекту відведення земельної ділянки у оренду орієнтовною площею 0,8061 га /а. с. 13/.

За детальними планами територій та проектами землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність ОСОБА_5 для ведення особистого селянського господарства площею 1,9198 га. та в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,80061 га. із земель запасу в адміністративних межах Солонцівської сільської ради Херсонської області земельні ділянки кадастровий НОМЕР_2 площею 1,9198 га, кадастровий НОМЕР_3 площею 0,8061 га. перебувають у державній власності. На земельній ділянці кадастровий НОМЕР_3 площею 0,8061 га. знаходяться будівлі та споруди кошари належні ОСОБА_5 згідно договору купівлі-продажу. На земельній ділянці кадастровий НОМЕР_2 площею 1,9198 га. будівлі та споруди відсутні. За висновками Відділу Деркомзему у Цюрупинському районі Херсонської області № 204, 205 від 14 квітня 2011 року проекти не погоджуються, оскільки земельні ділянки обліковуються, як такі, що надані СФГ Апіс /а. с. 10, 11/.

Згідно проекту землеустрою щодо зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, розташованих на території Солонцівської сільської ради Цюрупинського району Херсонської області, а саме с. Солонці, в тому числі с. Солонці Праві, с. Солонці Ліві погодженого рішенням Цюрупинської районної ради № 29 від 15 грудня 2015 року земельні ділянки кадастровий НОМЕР_2 площею 1,9198 га, кадастровий НОМЕР_3 площею 0,8061 га., передаються у комунальну власність Солонцівської сільської ради /а. с. 102/.

Відповідно до листа Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області від 03 листопада 2016 року № 31-21-0.9-17742 центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для всіх потреб.

16 листопада 2016 року ОСОБА_5 звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Олешківської районної державної адміністрації, Фермерського господарства Апіс з пропозицією про внесення змін до договору оренди землі укладеного 04.09.2006 року між Цюрупинською районною державною адміністрацією та селянським (фермерським) господарством Апіс у зв'язку з переходом до нього права власності на об'єкти нерухомості за договором купівлі-продажу від 28.08.2009 року з запропонованою редакцією змін до договору оренди, виклавши преамбулу договору в редакції де вказав, що Орендарем 1 є фермерське господарство Апіс , а Орендарем 2 є ОСОБА_5; - виклавши пункт 2 договору в редакції де зазначив, що в оренду передаються земельні ділянки загальною площею 19,2908 га., в тому числі Орендарю 1 - земельна ділянка кадастровий НОМЕР_1 площею 16,5649 га, орендарю 2 - земельні ділянки кадастровий НОМЕР_2 площею 1,9198 га, кадастровий НОМЕР_3 площею 0,8061 га, місце розташування яких - Херсонська область, Цюрупинський район, адміністративні межі Солонцівської сільської ради /а. с. 16 - 19/.

Таким чином, предметом даного спору є внесення, з ініціативи ОСОБА_5, змін до договору оренди землі, укладеного між ФГ Апіс і Головним управлінням Держгеокадастру в Херсонській області (Цюрупинською районною державною адмінімтрацією) 04 вересня 2006 року щодо зазначення додатково орендарем ОСОБА_5 та передачі об'єкту оренди - земельних ділянок площею 1, 9198 га і 0,8061 га орендарю ОСОБА_5, тобто фактично укладення, у вказаний спосіб, договору оренди частини земельної ділянки, раніше наданої в оренду ФГ Апіс , позивачу.

Відповідно до приписів ч. ч. 1, 2, 3 ст. 651 ЦК України, яка узгоджується зі змістом ст. 30 ЗУ Про оренду землі, п. 34 Договору оренди землі зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Аналіз вище зазначеної норми права вказує на те, що суб'єктом звернення з позовом до суду (позивачем), про розірвання договору може бути лише одна із сторін договору. ОСОБА_5 не являється стороною договору оренди землі від 04 вересня 2006 року, до якого він просить внести зміни ,тобто він не може вважатися належним позивачем у даній справі.

Крім того, підставою внесення змін до договору є істотне порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Обставини, на які посилається позивач в обґрунтування позову, не доводять факту порушення другою стороною - орендодавцем істотних умов договору.

Посилання позивача на ст. 120 ЗК України, ст. 377 ЦК України та ч. 3 ст. 7 ЗУ Про оренду землі , які регулюють питання переходу права користування (власності) на земельну ділянку при переході права власності на нерухоме майно, яке на ній розташоване, не є підставою для внесення змін до договору оренди землі у спосіб, зазначений ОСОБА_5

Колегія суддів вважає, що позивачем неправильно обрано спосіб захисту свого права шляхом внесення змін до договору оренди землі, стороною якого він не являється і які по суті зводяться до укладення з ним самостійного договору оренди землі.

Доводи апеляційної скарги ОСОБА_5 про безпідставність посилання суду на ст. 31 ЗУ Про оренду землі і ст. 141, 142 ЗК України, як на підставу припинення договору оренди землі, а не його розірвання підлягають відхиленню як такі, що висновки суду про відсутність підстав для внесення змін до договору оренди землі та задоволення позову не спростовують.

Позивач не позбавлений права звернутися до суду з окремим, самостійним позовом щодо укладення з ним договору оренди землі та внесення змін у зв'язку з цим до договору оренди землі від 04 вересня 2006 року у частині розміру, площі, кадастрових номерів земельної ділянки, відносно якої з ним буде укладено договір.

Інші доводи апеляційної скарги ОСОБА_5 не ґрунтуються на законі, не містять нові факти і засоби доказування висновки суду не спростовують, тому підлягають відхиленню. Рішення суду ухвалено з дотриманням норм матеріального і процесуального права, підстави для його зміни чи скасування відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.367, 374, 375 ЦПК України суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_5 залишити без задоволення.

Рішення Цюрупинського районного суду Херсонської області від 05 грудня 2017 року залишити без змін.

Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення (постанови) шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції у цивільних справах - Верховного Суду.

Дата складання повного судового рішення 02 березня 2018 року.

Головуючий підписЛ. П. Воронцова Судді: підпис підписП. Я. Ігнатенко О. М. Полікарпова

З оригіналом згідно: Копія постанови оформлена 05 березня 2018 року Постанова набрало законної сили 01 березня 2018 року

Суддя Секретар судового засідання Л. П. Воронцова Т. І. Пісоцька

Дата ухвалення рішення01.03.2018
Оприлюднено06.03.2018

Судовий реєстр по справі —664/144/17

Постанова від 01.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Воронцова Л. П.

Вирок від 01.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Воронцова Л. П.

Ухвала від 19.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Воронцова Л. П.

Ухвала від 12.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Воронцова Л. П.

Ухвала від 26.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Воронцова Л. П.

Рішення від 05.12.2017

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Савчак С. П.

Ухвала від 08.11.2017

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Савчак С. П.

Ухвала від 02.06.2017

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Савчак С. П.

Ухвала від 25.01.2017

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні