Ухвала
від 03.03.2018 по справі 757/10691/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/10691/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 березня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду у м. Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справу сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про призначення документальної позапланової перевірки, -

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справу сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про призначення документальної позапланової перевірки у кримінальному провадженні №42017000000002424.

Обґрунтовуючи внесене клопотання прокурор зазначає, що в провадженні управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017000000002424 від 27.07.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ст.219 КК України.

Представник органу досудового розслідування про час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, проте, в судове засідання не з`явився. Разом з тим, прокурор ОСОБА_4 подав до суду заяву, в якій просив розглядати подане клопотання про призначення позапланової перевірки за його відсутності, доводи та вимоги клопотання підтримав у повному обсязі.

Вивчивши клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Як вказує сторона кримінального провадження у своєму клопотанні, що ДП «Укрхімтрансаміак» включено до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави (постанова КМУ №83 від 04.03.2015). На балансі підприємства перебуває частина магістрального аміакопроводу «Тольятті-Одеса», через яку здійснюється транспортування рідкого аміаку російського походження виробництва АТ «Тольяттиазот» та ВАТ «Минудобрения», територією України до перевалочних потужностей ПАТ «ОПЗ» та порту «Южний».

За отриманою інформацією, у зв`язку з закінченням 01.01.2017 терміну дії додаткової угоди до контракту з АТ «Тольяттиазот» та бездіяльністю службових осіб ДП «Укрхімтрансаміак» у питанні спроб підвищити тарифи на транзит рідкого аміаку, ДП «Укрхімтрансаміак» в минулому році недоотримало валютних надходжень в особливо великих розмірах.

02 лютого 2017 року на посаду в.о. директора ДП «Укрхімтрансаміак» призначено ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В даний час ДП «Укрхімтрансаміак» співпрацює з суб`єктами господарювання, які є пов`язані з службовими особами даного державного підприємства. Зокрема, між ДП «Укрхімтрансаміак» та ТОВ «Українська морська транспортна компанія» (код ЄДРПОУ - 35406087, директор - ОСОБА_6 , далі - ТОВ «УМТК») укладений договір щодо надання митних та брокерських послуг на підставі якого державне підприємство перераховує грошові кошти. Окрім цього, ТОВ «УМТК» співпрацює з АТ «Тольяттиазот».

Засновниками та кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «УМТК» є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_7 (минуле прізвище - ОСОБА_8 ) ІНФОРМАЦІЯ_3 .

При цьому, наказом №104 від 11.05.2017 ОСОБА_7 було призначено на посаду радника в.о. директора ДП «Укрхімтрансаміак» ОСОБА_5 .

Встановлено, що ОСОБА_5 також пов`язаний з співробітниками ТОВ «УМТК», а саме: громадянська дружина ОСОБА_5 громадянка ОСОБА_9 є головним бухгалтером, а донька ОСОБА_10 , є співробітником цього товариства. Крім цього, співробітниця ТОВ «УМТК» ОСОБА_11 є дружиною заступника директора ДП «Укрхімтрансаміак» ОСОБА_12 .

Проведеними заходами встановлено, що службовими особами ДП «Укрхімтрансаміак» запроваджено протиправний механізм виведення у тіньовий обіг коштів ТОВ «УМТК» та їх подальшого привласнення. Так, протягом 2013-2018 років, вказане товариство за договорами про надання послуг, пов`язаних з завантаженням суден рідким аміаком, систематично виводило грошові кошти на рахунки фізичної особи-підприємця ОСОБА_13 .

Допитаний в якості свідка ОСОБА_13 повідомив, що підписав реєстраційні та банківські документи за грошову винагороду, яку він отримав від ОСОБА_12 . Мети займатись господарською діяльністю він не мав, будь-якої господарської діяльності не вів, первинні та звітні документи підписував за вказівкою ОСОБА_12 .

У той же час, ОСОБА_5 , разом з ОСОБА_7 організовано протиправний механізм отримання неправомірної вигоди від діяльності ТОВ «Агріхаб-Южний» (код ЄДРПОУ - 40767828), що здійснює відбір рідкого аміаку з магістрального аміакопроводу та подальшу реалізацію українським сільгоспвиробникам. Керівником вказаного підприємства є ОСОБА_14 , засновником компанія-нерезидент ЗАТ «Агрі Хаб Юроп» (Литва, м. Вільнюс), кінцевим бенефіціарним власником виступає громадянка Литви Гражина Шалнайте (Литва).

Під час розслідування встановлено, що ТОВ «Агріхаб-Южний» пов`язане із ТОВ «Імпортпродгруп» (код ЄДРПОУ - 40521313) директором та засновником якого є громадянин ОСОБА_15 . Іншим засновником виступає компанія-нерезидент ЗАТ «Агрі Хаб Юроп» (Литва).

Керуючим партнером ТОВ «Агріхаб-Южний» виступає ОСОБА_16 , який в свою чергу є засновником та керівником ТОВ «Азохім» (код ЄДРПОУ - 38031082).

Під час проведених в офісі ТОВ «Агріхаб-Южний» обшуків, виявлено та вилучено чорнові записи ОСОБА_14 , які свідчать про причетність до деструктивної діяльності щодо ДП «Укрхімтрансаміак» низки суб`єктів господарювання та осіб, які здійснюють діяльність на тимчасово неконтрольованій території Донецької області.

Оглядом встановлено, що ОСОБА_14 здійснювала облік готівкових коштів, частина яких спрямовувалася на лобіювання інтересів АТ «Тольяттиазот» і ТОВ «Агріхаб-Южний» в органах державної влади та ДП «Укрхімтрансаміак». При цьому, ведення «чорної» бухгалтерії здійснювалося за єдиним принципом, разом із заходами щодо фінансування діяльності наступних суб`єктів господарювання: ТОВ «Східно-український центр реконструкції та розвитку» (код ЄДРПОУ - 32516822), ТОВ «Восток-імпорт» (код ЄДРПОУ 38311119), ТОВ «Східморепродукт» (код ЄДРПОУ 38761649), ТОВ «Брянківський рудо ремонтний завод» (код ЄДРПОУ 32905399), а також афілійованих до них фізичних осіб.

Отриманні прибутки ТОВ «Агріхаб Южний» виводяться на рахунки офшорних компаній фактичними бенефіціарними власниками яких являються ОСОБА_7 , ОСОБА_17 (директор ТОВ «Агріхаб Южний») та інші співробітники указаного Товариства.

Дані факти підтверджуються вилученими під час обшуку в офісному приміщенні ТОВ «Агріхаб Южний» документами та інформацією, яка міститься на електронних носіях та чорновими записами (чорновою бухгалтерією) в якій містяться рукописні записи про розподіл коштів від реалізації аміаку в тому числі керівництву ДП «Укрхімтрасаміак».

На теперішній час у органу досудового розслідування виникла необхідність в проведенні документальної позапланової перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ «Агріхаб-Южний» (код ЄДРПОУ - 40767828) за період з 01.01.2017 по 01.01.2018 з питань дотримання вимог податкового, валютного (бюджетного) та іншого законодавства і правильності визначення об`єкту оподаткування, повноти нарахування та сплати податків до бюджетів усіх рівнів.

Документальна позапланова перевірка ТОВ «Агріхаб-Южний», яке перебуває на обліку у ДПІ у Шевченківському районі Головного управління ДФС у м. Києві є необхідною, оскільки іншим чином встановити порушення податкового законодавства та суми нанесених збитків державі службовими особами підприємства або відсутність порушень чинного законодавства та суми збитків, не можливо.

Позапланова документальна перевірка у відповідності до п.п. 78.1.11 п.78.1ст.78 Податкового кодексу України здійснюється на підставі рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 99 КПК України до документів як доказів у кримінальному провадженні, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати висновки ревізій та акти перевірок.

Слідчий суддя, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 108, 110, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Призначити комплексну позапланову документальну перевірку ТОВ «Агріхаб-Южний» (код ЄДРПОУ - 40767828) з питань дотримання вимог податкового, валютного (бюджетного) та іншого законодавства і правильності визначення об`єкту оподаткування, повноти нарахування та сплати податків до бюджетів усіх рівнів за період з 01.01.2017 по 01.01.2018.

За необхідності надати для проведення перевірки матеріали кримінального провадження №42017000000002424 від 27.07.2017.

Організацію виконання ухвали та проведення перевірки покласти на співробітників Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві.

Результати перевірки направити до Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України у термін передбачений законодавством України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення03.03.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72587041
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/10691/18-к

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Чорний Олександр Миколайович

Постанова від 01.10.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Ухвала від 01.07.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Ухвала від 12.06.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Ухвала від 12.06.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Ухвала від 29.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Тютюн Тетяна Миколаївна

Ухвала від 03.03.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні