Рішення
від 01.03.2018 по справі 484/4264/17
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/4264/17

Провадження № 2/484/287/18 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01.03.2018 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Панькова Д.А.

секретаря судового засідання - Панчук О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Первомайську цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В :

07.12.2017 року позивачі звернулися до суду з позовом до Лисогірської сільської ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, обґрунтувавши позовні вимоги тим, що 01.11.2010 року в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області померла мати позивачів - ОСОБА_3, після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй майно, що складається з житлового будинку по вул. Новоселів, 2 в с. Тарасівка та земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,25 га та земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 0,05 га по вул. Новоселів, 2 в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області (які спадкодавиця прийняла після смерті чоловіка, ОСОБА_4, але не переоформила), а також земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району, Миколаївської області, площею 5,3844 га та 0,1675 га.

Після смерті спадкодавиці, спадкоємцями стали її діти: ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які вирішили поділити спадкове майно таким чином: ОСОБА_2 житловий будинок по вул. Новоселів, 2 в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області та земельні ділянки площею 0,25 га для будівництва і обслуговування вказаного вище будинку та площею 0,05 га для ведення особистого селянського господарства; ОСОБА_1 земельні ділянки площею 5,3844 га та 0,1675 га, що розташовані в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області.

Для оформлення угоди про поділ спадкового майна, відповідно до ч. 3 ст. 1267 ЦКУ, саме таким чином, спадкоємці звернулися до Другої Первомайської ДНК, проте, їм було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину та в укладенні угоди, через відсутність у них оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно, що підлягає поділу, про що була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 20.09.2017 року.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 ЗУ Про нотаріат , нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо не подано відомості та документи, необхідні для її вчинення. Згідно з п. 4.15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, що підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після надання правовстановлюючого документу щодо належності цього майна спадкодавцеві.

У зв'язку з зазначеними обставинами, нотаріус роз'яснила, що у разі смерті власника нерухомого майна та відсутності правовстановлюючого документу, питання визначення належності йому (спадкодавцю) цього майна та наступному його власнику (спадкоємцю) повинно вирішуватися у судовому порядку.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Житловий будинок № 2, що знаходиться по вул. Новоселів в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області належав ОСОБА_4, чоловіку спадкодавиці, на підставі Договору купівлі-продажу, посвідченого виконавчим комітетом Тарасівської сільської ради народних депутатів Первомайського району від 20.08.1992 року, що підтверджується довідкою КП Первомайське МБТІ .

Власником земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,25 га, та земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 0,05 га, що знаходяться по вул. Новоселів, 2 в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області ОСОБА_4 був на підставі державних актів на право приватної власності на землю, виданих 20.12.1993 року.

На даний час, органи, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, видають дублікати правовстановлюючих документів лише власникам або уповноваженим ними особам за довіреністю. Тому, отримати дублікат на померлу людину неможливо.

Крім того, земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,3844 га, що розташована в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області належала спадкодавиці на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 22.12.2009 року, посвідченого, ОСОБА_5, державним нотаріусом Другої Первомайської державної нотаріальної контори, реєстровий номер 2-102.

Земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,1675 га, що розташована в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області належала спадкодавиці на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 22.12.2009 року, посвідченого, ОСОБА_5, державним нотаріусом Другої Первомайської державної нотаріальної контори, реєстровий номер 2-104.

Проте, ОСОБА_3 не зареєструвала право власності на вказані земельні ділянки, тобто не отримала за життя державні акти на право власності на земельні ділянки на своє ім'я, а на даний час це неможливо зробити, тому що у зв'язку зі смертю її правоздатність припинилася.

В той же час право власності на вказані земельні ділянки перейшло до спадкодавиці на підставі вказаних вище свідоцтв про право на спадщину за законом. Перешкод для реєстрації права власності на земельні ділянки у ОСОБА_3 не було, але у зв'язку зі смертю дане питання залишилося неврегульованим.

Перешкодою в отримані ОСОБА_1 свідоцтв про право на спадщину за законом на спадкове майно після смерті матері є те, що за життя вона не зареєструвала право власності на земельні ділянки, що були отримані нею у спадщину.

З підстав, зазначених вище, позивачі не мають можливості укласти угоду про поділ спадкового майна та отримати свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно, тому єдиним правовим способом захисту законних прав та інтересів Позивачів є звернення до суду з позовом про визнання права власності на нього в порядку спадкування за законом після смерті, ОСОБА_3, яка померла 01.11.2010 року в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області.

Представник позивачів в судове засідання надав заяву з проханням слухати справу у його відсутність, підтримав позовні вимоги в повному обсязі, просив їх задовольнити.

Відповідач надіслав на адресу суду заяву з проханням слухати справу за відсутності його представника, позовні вимоги визнав та не заперечував проти їх задоволення.

Дослідивши матеріали справи, надані суду докази, суд приходить до наступного висновку.

У судовому засіданні встановлено, що позивачі є спадкоємцями за законом після смерті їх матері ОСОБА_3, яка померла 01.11.2010 року в с. Тарасівка, Первомайський р-н, Миколаївської області (свідоцтво про смерть від 02.11.2010 року серія 1-ФП № 127115).

До складу спадщини після смерті ОСОБА_3 входить: житловий будинок по вул. Новоселів, 2 в с. Тарасівка та земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,25 га та земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 0,05 га по вул. Новоселів, 2 в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області (які спадкодавиця прийняла після смерті чоловіка, ОСОБА_4, але не переоформила), а також земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району, Миколаївської області, площею 5,3844 га та 0,1675 га.

Позивачі звернулися до Другої Первомайської ДНК для оформлення угоди про поділ спадкового майна, відповідно до ч. 3 ст. 1267 ЦК України, проте, їм було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину та в укладенні угоди, через відсутність у них оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно.

Згідно ст.4 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України за № 7 від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування , у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 332 ЦК України право власності на нерухоме майно, якщо відповідно до закону таке право підлягає державній реєстрації, виникає з моменту державної реєстрації.

Обов'язковість державної реєстрації прав на нерухоме майно передбачена Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, та їх обтяжень від 01 липня 2004 року. Порядок та умови державної реєстрації передбачені тимчасовим положенням про порядок державної реєстрації права власності на нерухоме майно, затверджене наказом МЮ України № 7/5 від 7 лютого 2002 року з наступними змінами.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

З урахуванням наведеного позовні вимоги позивачів є обґрунтованими та законними і підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 2, 10-13, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (ІНПП - НОМЕР_1, адреса: вул. Молодіжна, 35, с. Бандурка, Первомайський р-н, Миколаївська обл.), ОСОБА_2 (ІНПП - НОМЕР_2, адреса: вул. Новоселів, 3, с. Тарасівка, Первомайський р-н, Миколаївська обл.) до Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області (ЄДРПОУ: 04376989, адреса: с. Тарасівка, Первомайський р-н, Миколаївська обл.) про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по вул. Новоселів, 2 в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, яка померла 01.11.2010 року в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,25 га, що розташована по вул. Новоселів, 2 в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, яка померла 01.11.2010 року в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 0,05 га, що розташована по вул. Новоселів, 2 в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, яка померла 01.11.2010 року в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, право власності на земельну ділянку площею 5,3844 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4825487600:03:000:0114, що розташована в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району, Миколаївської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, яка померла 01.11.2010 року в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, право власності на земельну ділянку площею 0,1675 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4825487600:03:000:0377, що розташована в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району, Миколаївської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, яка померла 01.11.2010 року в с. Тарасівка, Первомайського району, Миколаївської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області.

Суддя:

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення01.03.2018
Оприлюднено13.03.2018
Номер документу72599782
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —484/4264/17

Рішення від 01.03.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 26.12.2017

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 11.12.2017

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні