Постанова
від 14.12.2009 по справі 2а-5424/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2009 року №2а-5424/09/2370

9 год. 50 хв.

Черкаський окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Сміл янця Е.С,

при секретарі Веліха новій О.С.,

за участю:

представника позивача Гриценка О.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом Корсунь-Шевченківсь кого районного центру зайнят ості до суб' єкта підприємни цької діяльності - фізичної особи ОСОБА_2 про стягнен ня заборгованості зі страхов их внесків,

ВСТАНОВИВ:

До суду з позовною заяво ю звернувся Корсунь-Шевченкі вський районний центр зайнят ості, в якій просить стягнути з суб' єкта підприємницької діяльності - фізичної особ и ОСОБА_2 заборгованість з і страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня України на випадок безроб іття в сумі 77 грн. 98 коп.

В судовому засіданні пре дставник позивача Гриценк о О.М. позов підтримав, обґру нтовуючи свої вимоги викладе ними в позовній заяві обстав инами.

Відповідач в судове засі дання свого представника не направив, хоча був належним ч ином повідомлений про час, да ту та місце слухання справи, к лопотань чи заяв про відклад ення розгляду справи та відо мостей про наявність поважно ї причини неявки відповідача в судове засідання до суду не надходило. В зв' язку з цим су д вважає, що справа підлягає р озгляду без участі відповіда ча.

Заслухавши доводи предст авника позивача, дослідивши та оцінивши всі наявні в мате ріалах справи докази в їх сук упності, суд вважає, що даний п озов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Страхувальники, які викор истовують працю фізичних осі б за договорами цивільно-пра вового характеру, набувають статусу платника страхових в несків на підставі п. 4 ч. 2 ст. 4 З акону України «Про загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування на випадок без робіття» відповідно з дня ук ладення цивільно-правового д оговору. Роботодавці - юрид ичні особи набувають статусу платника страхових внесків до Фонду загальнообов'язково го державного соціального ст рахування України на випадок безробіття (Фонд) з дня взяття їх на облік.

Відповідач зареєстрований Корсунь-Шевченківським райо нним центром зайнятості як п латник страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального стра хування України на випадок б езробіття 3 березня 2008 року та в ідповідно до статті 35 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування на випадок безробіття » зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески.

Положенням частини 2 ст атті 12 Закону України «Про за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування на випа док безробіття» встановлен о, що ф ункції робочих органів виконавчої дирекції Фонду з агальнообов'язкового держав ного соціального страхуван ня України на випадок безроб іття покладаються на центр з айнятості, який провадить зб ір страхових внесків, контро лює правильність нарахуванн я та своєчасність сплати стр ахових внесків.

Відповідно до ч. 3 ст. 17 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття» страхувальники здійсню ють перерахування страхових внесків одночасно з одержан ням (перерахуванням) коштів н а оплату праці (виплату доход у), у тому числі в безготівкові й чи натуральній формі, або ви ручки від реалізації товарів (послуг). При цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (випла ту доходу) вважається одержа ння відповідних сум готівкою , зарахування на банківський рахунок одержувача, перерах ування за дорученням одержув ача на будь-які цілі, одержанн я товарів (послуг) або будь-яки х інших матеріальних цінност ей в рахунок зазначених випл ат (доходу), фактичне здійснен ня з цих виплат (доходу) відрах увань, передбачених законода вством або за виконавчими до кументами, чи будь-яких інших відрахувань.

Статтею 19 Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття» розміри страхових внесків на календ арний рік для роботодавців в становлюються у відсотках до сум фактичних витрат на опла ту праці найманих працівникі в, грошове забезпечення війс ьковослужбовців, що включают ь витрати на виплату основно ї та додаткової заробітної п лати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у том у числі в натуральній формі, щ о визначаються згідно з норм ативно-правовими актами, при йнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", ви плату доходу (прибутку) фізич ним особам за виконання робі т (послуг) за договорами цивіл ьно-правового характеру, які підлягають обкладенню подат ком з доходів фізичних осіб.

Згідно зі статтею 1 Закону У країни «Про розмір внесків н а деякі види загальнообов'яз кового державного соціально го страхування на загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування на випадок безр обіття» внески на загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування на випадок бе зробіття для роботодавців ст ановлять 1,6 відсотка суми факт ичних витрат на оплату праці найманих працівників, що вкл ючають витрати на виплату ос новної та додаткової заробіт ної плати, інші заохочувальн і та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній фор мі, виплату доходу (прибутку) з а договорами цивільно-правов ого характеру та підлягають обкладанню податком з доході в фізичних осіб.

Пунктом 6.7 Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и внесків на загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального стра хування України на випадок б езробіття, затвердженої Нака зом Міністерства праці та со ціальної політики України ві д 18 грудня 2000 року №339 та зареєст рованої в Міністерстві юстиц ії України 16 січня 2001 року за №30/ 5221, визначено обов' язок робо тодавців щокварталу подават и розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду з агальнообов'язкового держав ного соціального страхуванн я України на випадок безробі ття, до 20 числа місяця, наступн ого за звітним періодом. В цій відомості страхувальники ви раховують та зазначають суми внесків, які підлягають спла ті за відповідний звітний пе ріод.

Головним спеціалістом Ко рсунь-Шевченківського район ного центру зайнятості з 17 по 20 серпня 2009 року проведено пере вірку з питань дотримання ви мог законодавства щодо прави льності нарахування та своєч асності сплати внесків на за гальнообов' язкове державн е соціальне страхування на в ипадок безробіття, за резуль татами якої встановлено наяв ність заборгованості у відпо відача в розмірі 66 грн. 90 коп., з я кої 64 грн. 14 коп. - страхові вне ски та 2 грн. 76 коп. - пеня за про строчення сплати зазначених внесків. Результати проведе ної перевірки відображені в акті №78 від 17 серпня 2009 року. Крі м цього, в розрахунковій відо мості про нарахування і пере рахування страхових внесків до Фонду за 9 місяців 2009 року ви значено розмір належних до с плати відповідачем страхови х внесків за серпень 2009 року, ця сума складає 11 грн. 08 коп. З врах уванням викладеного, загальн а сума заборгованості станов ить 77 грн. 98 коп.

На підставі вищенаведено го суд вважає законною та обґ рунтованою вимогу позивача п ро стягнення недоїмки зі стр ахових внесків в розмірі 75 грн . 22 коп. та пені в сумі 2 грн. 76 коп., адже вони відповідачем в доб ровільному порядку не сплаче ні.

Таким чином, даний позов п ідлягає задоволенню в повном у обсязі.

Судові витрати з відпов ідача не стягуються, оскільк и згідно з ч. 4 ст. 94 КАСУ у справ ах, в яких позивачем є суб' єк т владних повноважень, а відп овідачем - фізична чи юриди чна особа, судові витрати, зді йснені позивачем, з відповід ача не стягуються.

Керуючись Законом Украї ни «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття», З аконом України «Про розмір в несків на деякі види загальн ообов'язкового державного со ціального страхування на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування на випад ок безробіття», Інструкцією про порядок обчислення і спл ати внесків на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язков ого державного соціального с трахування України на випадо к безробіття, затвердженою Н аказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 грудня 2000 року №339 та зареє строваною в Міністерстві юст иції України 16 січня 2001 року за №30/5221, статтями 159, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повність.

Стягнути з суб' єкта під приємницької діяльності - ф ізичної особи ОСОБА_2 (АД РЕСА_1, ідентифікаційний но мер НОМЕР_1) на корить Корс унь-Шевченківського районно го центру зайнятості (Черкас ька обл., м. Корсунь-Шевченківс ький, вул. Ювілейна, 17-а, код ЄДРПОУ 21368425) 77 (сімдесят сім) гр н. 98 коп. заборгованості зі стр ахових внесків.

Звільнити СПДФО ОСОБА_2 від сплати судового збору на підставі ч. 4 ст. 94 КАС України.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом 10 днів з дня складення повного тексту пос танови та наступного подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Головуючий Е.С. Смілянець

Повний текст постанови в иготовлений 15 грудня 2009 року.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2009
Оприлюднено01.04.2010
Номер документу7260080
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5424/09/2370

Постанова від 14.12.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Смілянець Едуард Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні