Постанова
від 21.12.2009 по справі 2а-5885/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2009 року №2а- 5885/09/2370

15 годин 06 хвилин

Черкаський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді Сміл янця Е.С.,

при секретарі Веліха новій О.С.,

за участю

представника позивача Диптан Ю.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и справу за позовом управлін ням Пенсійного фонду України в м. Умань Черкаської області до закритого акціонерного т овариства «Модус плюс» про с тягнення заборгованості,

встановив:

До суду з позовною заявою звернулося управління Пенсі йного фонду України в м. Умань Черкаської област і, в якій просить стягнути з за критого акціонерного товари ства «Модус плюс» заборгован ість з відшкодування витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій, призначених на п ільгових умовах за списком № 2 в сумі 15018 грн. 65 коп.

В судовому засіданні предс тавник позивача Диптан Ю.В. позов підтримала повністю та пояснила наступне.

На підставі розрахунків фа ктичних витрат на доставку п ільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України (ЗУ) « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування » в частині пенсій, призначен их відповідно до пп. «б»-«з» ст . 13 ЗУ «Про пенсійне забезпече ння», що підлягають відшкоду ванню до Пенсійного фонду Ук раїни, встановлено, що відпов ідач має заборгованість з ві дшкодування фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій в сумі 15018 грн. 65 коп . Вказана сума була виплачена Пенсійним фондом України ос обам, які працювали у відпові дача і їм призначено пенсію з а віком на пільгових умовах, з а період з 01.10.2009 по 30.11.2009 року за сп иском №2 в сумі 15018 грн. 65 коп. Дана сума боргу підлягає обов' я зковому відшкодуванню Пенсі йному фонду.

Покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й до ПФУ є встановленим держа вою обов' язковим платежем. Невиконання цього обов' яз ку платниками призводить до неповного формування коштів ПФУ, як наслідок - до несвоєч асних виплат пенсій пенсіоне рам, що є порушенням ст. 46 Конст итуції України, яка гарантує право громадян на забезпече ння у разі втрати працездатн ості, втрати годувальника, у с тарості та в інших випадках, п ередбачених законом.

Представник відповідача в судове засідання не з' яви вся, хоча належним чином відп овідача було повідомлено про час, місце та дату судового за сідання, клопотань про відкл адення розгляду справи та ін формації про наявність поваж них причин неприбуття відпов ідача в судове засідання до с уду не надходило. В зв' язку з цим суд вважає за можливе про довжити розгляд справи без у часті представника відповід ача.

Заслухавши пояснення пр едставника позивача та дослі дивши і оцінивши всі наявні в матеріалах справи докази, су д вважає, що позов підлягає за доволенню з наступних підста в.

Відповідно до ч. 2 Прикінце вих положень ЗУ «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування» пенсійне з абезпечення застрахованих о сіб, які працювали або працюю ть на підземних роботах, на ро ботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами п раці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важк ими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій , посад і показників, затвердж ених Кабінетом Міністрів Укр аїни, та за результатами атес тації робочих місць, на посад ах, що дають право на призначе ння пенсії за віком на пільго вих умовах або за вислугу рок ів, які відповідно до законод авства, що діяло раніше, мали п раво на пенсію на пільгових у мовах або за вислугу років, зд ійснюється згідно з окремим законодавчим актом через про фесійні та корпоративні фонд и.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди з азначеним особам пенсії приз начаються за нормами ЗУ «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування» в разі досягнення пенсійного в іку та наявності трудового с тажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезп ечення».

У цьому випадку розміри пен сій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням н орм статті 28 ЗУ «Про загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування».

Згідно з пп. 6.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України (Інстр укції), якщо пенсія на пільгов их умовах призначена із взає мним зарахуванням періодів р оботи, передбачених статтями 13, 14 та 55 Закону України "Про пен сійне забезпечення", які дали право на цю пільгову пенсію, т о відшкодування фактичних ви трат на виплату та доставку ц их пенсій здійснюється тими підприємствами, на яких цей с таж було вироблено у розміра х, передбачених частиною 2 При кінцевих положень Закону Укр аїни "Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння".

Відповідно пп. 6.8 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомле нні місячну суму фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Згідно наданих позивачем р озрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсі й, призначених відповідно до пункту «б» - «з» (список № 2) ст. 13 Закону №1788-ХІІ за період з 01.10.2009 п о 30.11.2009 року встановлено, що упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в м. Умань Черкаської обл асті понесло витрати в розмі рі 15018 грн. 65 коп., які підлягають відшкодуванню.

Факт здійснення витрат на в иплату та доставку пільгових пенсій УПФУ в м. Умань Черкась кої області ніким під сумнів не ставиться, в суду також не виникає сумніву щодо достові рності цієї обставини.

Таким чином, позов необхідн о задовольнити повністю.

Відповідача необхідно зві льнити від сплати судових ви трат на підставі ч. 4 ст. 94 КАС Ук раїни.

Керуючись Законом України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування", Законом України "Про пенсійн е забезпечення", Інструкцією про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України, ст.с т. 2, 4, 6, 17, 19, 49, 51, 71, 79, 86, 87, 94, 159, 160, 161, 162, 257 КАС Укр аїни,суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний по зов задовольнити повністю.

Стягнути з закритого ак ціонерного товариства «Моду с плюс» (Черкаська обл., м. . Умань, вул. . Шевченка, 23а, код ЄДРПОУ 05765894) на користь уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в місті Умань Черкаськ ої області (Черкаська обл., м. У мань, вул. Тельмана, 4, код ЄДРПО У 21366586) - 15018 (п'ятнадцять тисяч ві сімнадцять) грн. 65 коп. заборго ваності з відшкодування факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій, за с писком №2.

Звільнити відповідача від сплати судових витрат на підставі ч. 4 ст. 94 КАС України.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Черкаський окружний адм іністративний суд шляхом под ання заяви про апеляційне ос карження протягом 10 днів з дня складання повного тексту по станови та наступного поданн я апеляційної скарги протяго м 20 днів після подання заяви п ро апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Головуючий Е.С. Сміляне ць

Повний текст постанови ви готовлений 22 грудня 2009 року.

Дата ухвалення рішення21.12.2009
Оприлюднено01.04.2010
Номер документу7260114
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5885/09/2370

Постанова від 21.12.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Смілянець Едуард Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні