Ухвала
від 06.03.2018 по справі 758/2083/18
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/2083/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2018 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 , звернулася до слідчого судді Подільського районного суду м. Києва із клопотанням, в межах кримінального провадження № 42017101070000250 , внесеного в ЄРДР 17.10.2017 року за ч.3 ст.212, ч.2 ст.205 КК України, про надання тимчасового доступу до документів, що знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

В обґрунтування клопотання, прокурор зазначив, що коло осіб протягом 2016-2017 років діючи умисно на території м. Києва, повторно з метою незаконного прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні додаткової вигоди та мінімізації податкових зобов`язань підприємствам «реального сектора економіки», а саме в документальному оформленню закупівлі сільськогосподарської продукції у фермерських господарствах виробників сільськогосподарської продукції та у посередників не платників ПДВ без відображення у звітності та за не обліковані готівкові кошти, створило або придбало наступні суб`єкти господарювання (юридичні особи), а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), при цьому використовували реквізити, печатки та банківські рахунки вищевказаних підприємств для здійснення злочинної діяльності, тобто скоїли фіктивне підприємництво.

Також посилався на те, що в ході проведення досудового розслідування, встановлено інформацію відносно СГД, які задіяні в протиправній діяльності та сприяють підприємствам «реального сектору економіки» у заниженні об`єкта оподаткування, а саме ряд «фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності», серед яких: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), більшість яких зареєстровано у м. Києві.

Під реквізитами вказаних СГД протягом 2016 2017 років на елеватори завозилося насіння соняшнику в великих обсягах та звітність такими СГД не подавалася (або подавалася з незначними оборотами).

Зазначене насіння згідно з договором про надання послуг перероблялося на потужностях зернотрейдерів України та вироблена продукція (олія) експортувалась з використанням документів «фіктивних» СГД (також підконтрольних зазначеній групі осіб), а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (ЄДРПОУ НОМЕР_26 ).

В ході досудового розслідування виникла необхідність у витребуванні документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що знаходиться в володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), з метою встановлення істини у кримінальному провадженні.

Посилаючись на те, що для отримання додаткової інформації про обставини вчинення кримінального правопорушення та встановлення причетних до нього осіб, необхідно провести аналіз інформації про рух грошових коштів по рахунках, юридичних справ по них та інших документів, які наявні в банківській установі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) по ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), прокурор звернувся до слідчого судді з даним клопотанням.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходиться речі і документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали клопотання та доданих до нього документів, слідчий суддя прийшов до висновку про задоволення клопотання у зв`язку з наступним.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю, є охоронюваною законом таємницею.

Відповідно до п. 2 ст.62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» доступ до банківської таємниці надається на підставі рішення суду.

Відповідно до ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які становлять охоронювану законом таємницею, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

- перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

- самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

- містять відомості, які можуть бути використані як докази;

- довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо довести іншими способами.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на положеннях ст. ст. 159, 162, 163 КПК України, зважаючи на доведення підстав допускати, що документи по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) та в сукупності з іншими документами мають суттєве значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, а також з огляду на те, що відомості про рух коштів на рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) можуть бути використані як доказ вчинення кримінального правопорушення та не можуть перебувати в розпорядженні інших осіб, окрім як в розпорядженні банку, в якому відкрито рахунки для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для надання доступу до запитуваних стороною кримінального провадження документів.

При цьому, відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

При прийнятті рішення слідчий суддя виходить з того, що вилучення оригіналів документів необхідне для забезпечення можливості проведення криміналістичної експертизи, про необхідність призначення якої повідомив прокурор у судовому засіданні.

На підставі викладеного і керуючись ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», ст.ст. 159-164, 166, 309 КПК України слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати прокурору Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 , старшому слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_6 , старшому слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві капітану податкової міліції ОСОБА_7 , старшому слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_8 , старшому слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_9 , слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві лейтенанту податкової міліції ОСОБА_10 , оперативним працівникам ОУ ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві, за дорученням слідчого в порядку ст.40 КПК України, тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю, з можливістю вилучення їх оригіналів стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що знаходяться у банківській установі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а саме:

- інформації (звіту) на електронному (магнітному) носіях про рух грошових коштів по рахунках № НОМЕР_27 (код валюти 840), № НОМЕР_27 (код валюти 978), № НОМЕР_27 (код валюти 980), № НОМЕР_28 (код валюти 980), № НОМЕР_29 (код валюти 840), № НОМЕР_29 (код валюти 980), № НОМЕР_30 № НОМЕР_29 (код валюти 978), № НОМЕР_30 № НОМЕР_29 (код валюти 980), які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з повною щосекундною розшифровкою всіх дебетових та кредитових перерахувань, конкретного часу та дати платежів, номеру платіжного документу, призначення платежів і контрагентів із зазначенням коду ЄДРПОУ, номерів рахунків, МФО банків;

- оригінали справ з юридичного оформлення рахунків № НОМЕР_27 (код валюти 840), № НОМЕР_27 (код валюти 978), № НОМЕР_27 (код валюти 980), № НОМЕР_28 (код валюти 980), № НОМЕР_29 (код валюти 840), № НОМЕР_29 (код валюти 980), № НОМЕР_30 № НОМЕР_29 (код валюти 978), № НОМЕР_30 № НОМЕР_29 (код валюти 980);

- оригінали заяв на отримання чекових книжок, всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахунку підприємства;

- оригінали угод та інших документів на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) використовувалась система віддаленого доступу «Клієнт банк», повних даних інформації про трансакції з використанням електронного ключа із зазначенням руху коштів та часу з`єднання між комп`ютером банку і комп`ютером вказаного підприємства за допомогою інтернет мережі, з зазначенням часу і дати проведення вказаних з`єднань на паперовому та магнітному (електронному) носіях, ІР-адреси користувача системи клієнт-банк.

Визначити строк дії ухвали протягом одного місяця, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала виготовлена в двох оригінальних примірниках, один з яких знаходиться в матеріалах справи № 758/2083/18, інший виданий прокурору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —758/2083/18

Ухвала від 06.03.2018

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні