Ухвала
від 01.03.2018 по справі 761/7187/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/7187/18

Провадження № 1-кс/761/5017/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №3017100110000039, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2017, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим з прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню №3017100110000039, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2017, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_1 , яка використовується ОСОБА_5 , право власності на яку відповідно до довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, належить ОСОБА_5 .

Клопотання мотивовано тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017100110000039 від 29.03.2017 за ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено пов`язану між собою групу підприємств, службові особи яких здійснюють протизаконну діяльність, спрямовану на ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах при ввезенні на митну територію України продуктів харчування та інших товарів.

До вказаної групи підприємств входять: ТОВ «Старгруп Торг» (код ЄДРПОУ 38622315), ТОВ «Етана Плюс» (код ЄДРПОУ 38297206), ТОВ «Жарник» (код ЄДРПОУ 38786349), ТОВ «Флора Импекс»

(код ЄДРПОУ 38297173), ПП «Компанія «Зоряне Небо» (код ЄДРПОУ 31506284), ТОВ «Амбра Імпекс» (код ЄДРПОУ 38573378), ПП «Розан Броксервіс» (код ЄДРПОУ 37679475), ТОВ «Сантек Груп» (код ЄДРПОУ 40443120), ТОВ «Даском Трейд» (код ЄДРПОУ 40834134), ТОВ «Цитрон Фуд» (код ЄДРПОУ 40037696), ТОВ «Миранда Груп» (код ЄДРПОУ 38573430), ТОВ «Алма Торг» (код ЄДРПОУ 38573341), ТОВ «Мас Торг» (код ЄДРПОУ 37059945), ТОВ «Віталтранс-Сервіс» (код ЄДРПОУ 37169824), ТОВ «Амбра Імпекс ІНТ» (код ЄДРПОУ 38847139), ДП «Амбра Фрут» (код ЄДРПОУ 41584091).

Факт ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах службовими особами зазначених у п. 2 цього клопотання підприємств підтверджується висновком фахівця-економіста № 9 від 17.03.2017 та дослідженням міжрегіонального відділу з особливо важливих справ міжрегіонального оперативного управління Офісу великих платників податків ДФС № 83/21-04-01/38622315 від 11.12.2017, а також іншими матеріалами досудового розслідування у їх сукупності, у тому числі матеріали проведених негласних (розшукових) слідчих дій.

З урахуванням того, що ОСОБА_5 фактично здійснює функції бухгалтера зазначених клопотанні підприємств, а також приховує свої відносини з іншими особами, задіяними у злочинній схемі, є підстави вважати, що речі та документи, пов`язані з її протиправною діяльністю, можуть зберігатися за не за місцем реєстрації юридичних осіб, а за місцем її проживання.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 проживає у житловій квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно квартира АДРЕСА_1 на праві приватної власності належить ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ).

У квартирі АДРЕСА_1 , яка використовується ОСОБА_5 можуть зберігатися речі та документи, пов`язаної між собою фінансово-промислової групи підприємств: ТОВ «Старгруп Торг», ТОВ «Жарник», ТОВ «Флора Импекс», ТОВ «Амбра Імпекс», ПП «Розан Броксервіс, ТОВ «Сантек Груп, ТОВ «Даском Трейд», ТОВ «Цитрон Фуд, ТОВ «Амбра Імпекс ІНТ, ДП «Амбра Фрут», що свідчать про здійснення ними протиправної фінансово-господарської діяльності із ввезення на митну територію України товарів з приховуванням від митного контролю шляхом подачі до митного органу документів, що містять неправдиві відомості щодо найменування, торгівельної марки, вартості, кількості, ваги вантажу, коду товару згідно УКТ ЗЕД та їх подальшою реалізацією юридичним та фізичним особам-підприємцям за готівкові грошові кошти з подальшим документальним оформленням продажу таких товарів в адресу підприємств з ознаками фіктивності, у тому числі ПП «Адітум Маркет», ТОВ «Еталон-Пример», ТОВ «Глобалторг-Юг», ТОВ «Євроторг Південь», ТОВ «Експрес технік», ТОВ «Техплюссервіс», ТОВ «Бізнестрейд Консалт», ТОВ «Инвест-М», ТОВ «Аббадон», ТОВ «Авю-Компані», ТОВ «Пандора Трейд», ТОВ «Трейд-Векс», ТОВ «Олаф-Опт», ТОВ «Глобалторг-ЮГ», ТОВ «Бріск-Торг», ТОВ «Продос», ТОВ «Фабія-К», ТОВ «Будстар Комфорт», ТОВ «Терра-Корн», а саме наступні документи: установчі документи вказаних підприємств, контракти, договори, додатки до договорів (контрактів), рахунки, накладні, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, довіреності, вантажно-митні декларації, інвойси, векселі, акти прийому-передачі, листи, доручення, штампи, печатки, комп`ютерна техніка, флеш-накопичувачі, чорнові записи, необліковані грошові кошти, товарно-матеріальні цінності придбані/ввезені на митну територію України поза митним контролем або із заниженням митної вартості та інші речі та документи, які міститимуть відомості, які необхідні для доказування протиправної діяльності.

На підставі викладеного та беручи до уваги те, що проведення інших, ніж обшук, процесуальних дій може потягнути за собою втрату відомостей про обставини кримінального правопорушення, у зв`язку з чим у сторони обвинувачення виникла необхідність у проведені обшуку в квартирі АДРЕСА_1 .

У судовому засіданні старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 просив клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_1 , яка використовується ОСОБА_5 , право власності на яку відповідно до довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, належить ОСОБА_5 .

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання з огляду на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1 та ч. 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно ч. 2 ст. 168 КПК України забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Крім того, заслухавши слідчого та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Так, слідчий суддя вважає, що на даний час доданими до клопотання документами, підтверджується наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, а відшукувані речі, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись в квартирі АДРЕСА_1 , яка використовується ОСОБА_5 , право власності на яку відповідно до довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, належить ОСОБА_5 та можуть бути доказами під час судового розгляду, а тому надається дозвіл на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_1 , яка використовується ОСОБА_5 , з метою виявлення та вилучення речей та документів, що свідчать про здійснення протягом 2016 2018 років протиправної діяльності, пов`язаної між собою фінансово-промисловою групою, до складу якої входять: ТОВ «Старгруп Торг» (код ЄДРПОУ 38622315), ТОВ «Етана Плюс» (код ЄДРПОУ 38297206), ТОВ «Жарник» (код ЄДРПОУ 38786349), ТОВ «Флора Импекс» (код ЄДРПОУ 38297173), ПП «Компанія «Зоряне Небо» (код ЄДРПОУ 31506284), ТОВ «Амбра Імпекс» (код ЄДРПОУ 38573378), ПП «Розан Броксервіс» (код ЄДРПОУ 37679475), ТОВ «Сантек Груп» (код ЄДРПОУ 40443120), ТОВ «Даском Трейд» (код ЄДРПОУ 40834134), ТОВ «Цитрон Фуд» (код ЄДРПОУ 40037696), ТОВ «Миранда Груп» (код ЄДРПОУ 38573430), ТОВ «Алма Торг» (код ЄДРПОУ 38573341), ТОВ «Мас Торг» (код ЄДРПОУ 37059945), ТОВ «Віталтранс-Сервіс» (код ЄДРПОУ 37169824), ТОВ «Амбра Імпекс ІНТ» (код ЄДРПОУ 38847139), ДП «Амбра Фрут» (код ЄДРПОУ 41584091) з придбання, у тому числі імпортування тобто ввезенням на митну територію України, поза митним контролем чи з приховуванням від митного контролю товарів, а також речі та документи, що свідчать про реалізацію таких товарів за готівкові грошові кошти без відповідного відображення у бухгалтерській та податковій звітності та документальне оформлення реалізації таких товарів, в адресу юридичних та фізичних осіб-підприємців з наявними ознаками фіктивності: ПП «Адітум Маркет» (код ЄДРПОУ 33558727), ТОВ «Еталон-Пример» (код ЄДРПОУ 41138121),ТОВ «Глобалторг-Юг» (код ЄДРПОУ 38841451), ТОВ «Євроторг Південь» (код ЄДРПОУ 41261131), ТОВ «Експрес технік» (код ЄДРПОУ 41138692),ТОВ «Техплюссервіс» (код ЄДРПОУ 41138378), ТОВ «Бізнестрейд Консалт» (код ЄДРПОУ 41261000), ТОВ «Инвест-М» (код ЄДРПОУ 41138514), ТОВ«Аббадон» (код ЄДРПОУ 39972860), ТОВ «Авю-Компані» (код ЄДРПОУ 40196470), ТОВ «Пандора Трейд» (код ЄДРПОУ 39627130), ТОВ «Трейд-Векс» (код ЄДРПОУ 40806018), ТОВ «Олаф-Опт» (код ЄДРПОУ 39483909), ТОВ «Глобалторг-ЮГ» (код ЄДРПОУ 38841451), ТОВ «Бріск-Торг» (код ЄДРПОУ 40874250), ТОВ «Продос» (код ЄДРПОУ 40878606), ТОВ «Фабія-К» (код ЄДРПОУ 40878570), ТОВ «Будстар Комфорт» (код ЄДРПОУ 40032017), ТОВ «Терра-Корн» (код ЄДРПОУ 40592384), а саме наступні речі та документи: установчих документів, контрактів, договорів, додатків до договорів (контрактів), рахунків, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, довіреностей, вантажно-митних декларацій, інвойсів, векселів, актів прийому-передачі.

Проте, як вбачається з поданого клопотання, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_1 , яка використовується ОСОБА_5 , право власності на яку відповідно до довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, належить ОСОБА_5 , з метою виявлення та вилучення: листів, чорнових записів, необлікованих грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей придбаних/ввезених на митну територію України поза митним контролем або із заниженням митної вартості, а також штампів/печаток підприємств з наявними ознаками фіктивності та підприємств нерезидентів, комп`ютерної техніки та флеш-накопичувачів які в собі містять інформацію про виготовлення, формування документів пов`язаних з придбанням від нерезидентів продукції та подальший її продаж без відображення у бухгалтерській та податковій звітності у тому числі в адресу підприємств з наявними ознаками фіктивності, але дані вимоги клопотання не підлягають задоволенню, оскільки належним чином не обґрунтовано, у клопотанні відсутній зв`язок та докази такого зв`язку, між обставинами викладеними в клопотанні, в якому слідчий обґрунтовує необхідність обшуку, та витягом з кримінального провадження, крім того, слідчий не довів наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №3017100110000039, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2017, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України - задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 або іншим слідчим, прокурорам, які входять в групу по даному кримінальному провадженню, на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_1 , яка використовується ОСОБА_5 , право власності на яку відповідно до довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, належить ОСОБА_5 .

Обшук вказаного приміщення провести з метою виявлення та вилучення: речей та документів, що свідчать про здійснення протягом 2016 2018 років протиправної діяльності, пов`язаної між собою фінансово-промисловою групою, до складу якої входять: ТОВ «Старгруп Торг» (код ЄДРПОУ 38622315), ТОВ «Етана Плюс» (код ЄДРПОУ 38297206), ТОВ «Жарник» (код ЄДРПОУ 38786349), ТОВ «Флора Импекс» (код ЄДРПОУ 38297173), ПП «Компанія «Зоряне Небо» (код ЄДРПОУ 31506284), ТОВ «Амбра Імпекс» (код ЄДРПОУ 38573378), ПП «Розан Броксервіс» (код ЄДРПОУ 37679475), ТОВ «Сантек Груп» (код ЄДРПОУ 40443120), ТОВ «Даском Трейд» (код ЄДРПОУ 40834134), ТОВ «Цитрон Фуд» (код ЄДРПОУ 40037696), ТОВ «Миранда Груп» (код ЄДРПОУ 38573430), ТОВ «Алма Торг» (код ЄДРПОУ 38573341), ТОВ «Мас Торг» (код ЄДРПОУ 37059945), ТОВ «Віталтранс-Сервіс» (код ЄДРПОУ 37169824), ТОВ «Амбра Імпекс ІНТ» (код ЄДРПОУ 38847139), ДП «Амбра Фрут» (код ЄДРПОУ 41584091) з придбання, у тому числі імпортування тобто ввезенням на митну територію України, поза митним контролем чи з приховуванням від митного контролю товарів, а також речі та документи, що свідчать про реалізацію таких товарів за готівкові грошові кошти без відповідного відображення у бухгалтерській та податковій звітності та документальне оформлення реалізації таких товарів, в адресу юридичних та фізичних осіб-підприємців з наявними ознаками фіктивності: ПП «Адітум Маркет» (код ЄДРПОУ 33558727), ТОВ «Еталон-Пример» (код ЄДРПОУ 41138121),ТОВ «Глобалторг-Юг» (код ЄДРПОУ 38841451), ТОВ «Євроторг Південь» (код ЄДРПОУ 41261131), ТОВ «Експрес технік» (код ЄДРПОУ 41138692),ТОВ «Техплюссервіс» (код ЄДРПОУ 41138378), ТОВ «Бізнестрейд Консалт» (код ЄДРПОУ 41261000), ТОВ «Инвест-М» (код ЄДРПОУ 41138514), ТОВ«Аббадон» (код ЄДРПОУ 39972860), ТОВ «Авю-Компані» (код ЄДРПОУ 40196470), ТОВ «Пандора Трейд» (код ЄДРПОУ 39627130), ТОВ «Трейд-Векс» (код ЄДРПОУ 40806018), ТОВ «Олаф-Опт» (код ЄДРПОУ 39483909), ТОВ «Глобалторг-ЮГ» (код ЄДРПОУ 38841451), ТОВ «Бріск-Торг» (код ЄДРПОУ 40874250), ТОВ «Продос» (код ЄДРПОУ 40878606), ТОВ «Фабія-К» (код ЄДРПОУ 40878570), ТОВ «Будстар Комфорт» (код ЄДРПОУ 40032017), ТОВ «Терра-Корн» (код ЄДРПОУ 40592384), а саме наступні речі та документи: установчих документів, контрактів, договорів, додатків до договорів (контрактів), рахунків, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, довіреностей, вантажно-митних декларацій, інвойсів, векселів, актів прийому-передачі.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч. 2, ч. 3, ч. 9 ст. 236 КПК України, обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/ керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення01.03.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72613929
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №3017100110000039, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2017, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/7187/18

Ухвала від 01.03.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 01.03.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні