Рішення
від 05.03.2018 по справі 287/365/17-ц
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Олевський районний суд Житомирської області

Справа № 287/365/17-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 березня 2018 року м. Олевськ

Олевський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Волощука В.В.

секретаря Федорчук О.В.

з участю:

представника заявника ОСОБА_1

представника заінтересованої особи ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі судових засідань Олевського районного суду цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_3 міської ради Житомирської області про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, -

В С Т А Н О В И В:

22 вересня 2017 року представник заявника ОСОБА_3 міської ради Житомирської області (далі по тексту Заявник), звернувся до суду з заявою про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, в якій просив суд передати у комунальну власність ОСОБА_3 об'єднаної територіальної громади в особі ОСОБА_3 міської ради Житомирської області безхазяйне нерухоме майно - незавершене будівництво нежитлової будівлі, що розташована по вулиці 40 років Перемоги, 1 у місті Олевську Житомирської області.

В обґрунтування заяви Заявник посилався на те, що на території об'єднаної територіальної громади, а саме міста ОСОБА_3 було виявлено безхазяйне нерухоме майно - незавершене будівництво нежитлової будівлі, яке розташоване по вулиці 40 років Перемоги, 1 у місті Олевську Житомирської області. Згідно з рішенням державного реєстратора прав на нерухоме майно № 30483788 про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна від 15.07.2016 року та витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, сформованого 19.07.2016 року Управлінням економічного розвитку, інфраструктури і торгівлі ОСОБА_3 районної державної адміністрації Житомирської області, індексний номер витягу: 63838542, незавершене будівництво нежитлової будівлі, яке розташоване по вулиці 40 років Перемоги, 1 у місті Олевську Житомирської області, взято на облік. 09.08.2016 року було опубліковано оголошення у газеті Житомирщина № 83-84 та місцевій газеті Зорі над Убортю № 29 від 22.07.2016 року про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна. Але протягом року і до теперішнього часу ніяких звернень від громадян або юридичних осіб щодо підтвердження права власності на це майно не надійшло. Враховуючи викладене заявник просить задовольнити заяву.

У судовому засіданні представник ОСОБА_3 міської ради Житомирської області - ОСОБА_1, яка діє на підставі довіреності № 2990 від 21.12.2017 року, заявлені вимоги підтримала в повному обсязі, із підстав, що наведені у поданій до суду заяві та просить суд їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Державного навчального закладу ОСОБА_3 професійний ліцей , яка діє на підставі довіреності № 79а/02-01-17 від 05.03.2018 року, щодо задоволення вимог заявника не заперечувала. При цьому зазначала про те, що незавершене будівництво нежитлової будівлі, яке розташоване по вулиці 40 років Перемоги, 1 у місті Олевську Житомирської області не належить Державному навчальному закладу ОСОБА_3 професійний ліцей , і не перебуває на балансі останнього.

Таким чином, заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові матеріали справи, оцінивши зібрані у справі та досліджені у судовому засіданні докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заява представника ОСОБА_3 міської ради Житомирської області підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 81 ЦПК України крім того покладено обов'язок доказування і подання доказів сторонами. Із зазначеної статті слідує, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Так, судом встановлено, що 19 липня 2016 року державним реєстратором прав на нерухоме майно ОСОБА_4, Управління економічного розвитку, інфраструктури і торгівлі ОСОБА_3 районної державної адміністрації Житомирської області (рішення № 30483788 від 15.07.2016 року), до Державного реєстру прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна було внесено відомості про взяття незавершеної будівництвом нежитлової будівлі, розташованої по вулиці 40 років Перемоги, 1 у місті Олевську Житомирської області на облік, як безхазяйної.

09.08.2016 року в газеті Житомирщина № 83-84 та місцевій газеті Зорі над Убортю № 29 від 22.07.2016 року було опубліковано оголошення про взяття на облік, як безхазяйного майна незавершеної будівництвом нежитлової будівлі, розташованої по вулиці 40 років Перемоги, 1 у місті Олевську Житомирської області.

З часу опублікування оголошення у пресі жодна фізична чи юридична особа заяви про визнання права власності на це нерухоме майно не подала.

Згідно інформаційної довідки Регіонального відділення фонду державного майна України по Житомирській області Фонду державного майна України за № 05/3766 від 29.11.2017 року, відомості про нерухоме майно, яке розташоване по вулиці 40 років Перемоги, 1 у місті Олевську Житомирської області від суб'єктів управління до Фонду, з метою внесення до Єдиного реєстру об'єктів державної власності, не надавалися, (а.с.9,24), таким чином право власності на об'єкт нерухомого майна - незавершеної будівництвом нежитлової будівлі, розташованої по вулиці 40 років Перемоги, 1 у місті Олевську Житомирської області, не зареєстровано, а відтак власник відсутній.

Приписами статті 335 ЦК України визначено, що безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухому речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Частиною 2 ст.327 ЦК України вказано, що управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до ст.273 ЦПК України суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Відповідно до пп.1 п.а ст.29 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо управляння в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено, що незавершена будівництвом нежитлова будівля, яка розташована по вулиці 40 років Перемоги, 1 у місті Олевську Житомирської області, є безхазяйним нерухомим майном, взята на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно 19.07.2016 року, термін один рік з дня взяття на облік нерухомої речі сплив, тому є підстави для передачі зазначеного об'єкту нерухомого майна до комунальної власності об'єднаної територіальної громади міста Олевська Житомирської області.

Згідно до статті 2 ЦПК України, слідує, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Із ст.13 ЦПК України слідує, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до п.4 ч.3 ст.129 Конституції України однією із засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Виходячи із цього принципу, суд не може за власною ініціативою збирати докази або робити інші процесуальні дії, направлені на збирання доказів, а лише оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

На підставі наведеного та керуючись ст.8, 21, 55, 63, 129 Конституції України, ст.ст.2, 4, 12-14, 18, 19, 76-81, 141, 259, 263-265, 272, 329, 332, 333, 352, 354, 355 ЦПК України та ст.ст.273, 327, 335 ЦК УКраїни, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_3 міської ради Житомирської області про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність ОСОБА_3 об'єднаної територіальної громади в особі ОСОБА_3 міської ради Житомирської області - задовольнити.

Передати у комунальну власність ОСОБА_3 об'єднаної територіальної громади в особі ОСОБА_3 міської ради Житомирської області безхазяйне нерухоме майно -незавершене будівництво нежитлової будівлі, яка розташована по вулиці 40 років Перемоги, 1 (один) у місті Олевську Житомирської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до суду Апеляційної інстанції через Олевський районний суд Житомирської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи згідно п.4 ч.5 ст.265 ЦПК України.

Заявник: ОСОБА_3 міська рада Житомирської області , Код ЄДРПОУ: 04343470, місцерозташування: 11001, м.Олевськ, вул.Володимирська, 2 Житомирської області.

Заінтересована особа: Державний навчальний заклад ОСОБА_3 професійний ліцей , Код ЄДРПОУ : 02543451, місцерозташування: 11001, м.Олевськ вул.Свято-Миколаївська, 27 Житомирської області.

Суддя: ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення05.03.2018
Оприлюднено08.03.2018
Номер документу72625159
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —287/365/17-ц

Рішення від 05.03.2018

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Волощук В. В.

Ухвала від 25.09.2017

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Волощук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні