Рішення
від 05.03.2018 по справі 543/836/17
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/836/17

2/543/18/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.03.2018 селище Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гришка О.Я.

при секретарі - Федорині А.А.,

з участю представника позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Оржиця Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до територіальної громади в особі Селецької сільської ради, треті особи: приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Карпець О.М. та Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області, про визнання за позивачем права на земельну частку (пай), загальною площею 3,25 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка згідно Проекту поділу земель на земельні частки (паї) в межах розпайованих земель реформованого КСП ім. Котовського та виготовлення державних актів на право приватної власності на землю на території Селецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, складається з земельної ділянки № 207, кадастровий номер НОМЕР_2 та належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5, -

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_2 звернулася 13 вересня 2017 року до Оржицького районного суду Полтавської області з позовом до територіальної громади в особі Селецької сільської ради, треті особи: приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Карпець О.М. та Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області, про встановлення права власності на спадкове нерухоме майно.

У позовній заяві ОСОБА_2 вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. В. Селецька Оржицького району Полтавської області помер ОСОБА_5, який був чоловіком ОСОБА_6 та батьком позивача. Після його смерті відкрилася спадщина, що складається із земельної ділянки площею 3,25 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Мати позивача ОСОБА_6 фактично прийняла спадщину ОСОБА_5.

ОСОБА_2 вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_2 її мати ОСОБА_6 померла. Свої права на успадковану земельну ділянку ОСОБА_5 мати оформити не встигла.

Бажаючи юридично оформити спадкові права на земельну ділянку, яку ОСОБА_6 успадкувала після ОСОБА_5, позивач звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, але отримала відмову по причині ненадання нею нотаріусу правовстановлюючих документів про належність спадкового майна спадкодавцеві.

Посилаючись на вищевикладені обставини та на те, що нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину, позивач ОСОБА_2 просить суд (уточнивши позовні вимоги) визнати за нею право на земельну частку (пай), загальною площею 3,25 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка згідно Проекту поділу земель на земельні частки (паї) в межах розпайованих земель реформованого КСП ім. Котовського та виготовлення державних актів на право приватної власності на землю на території Селецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, складається з земельної ділянки № 207, кадастровий номер НОМЕР_2 та належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5.

В судовому засідання представник позивача позов підтримав повністю та просив його задовольнити, в своїх поясненнях посилався на обставини, викладені в позовній заяві.

Представник відповідача Селецької сільської ради в судове засідання не з'явився, направив до суду заяву у якій просив справу розглянути без його участі, зазначив, що при винесенні рішення покладається на розсуд суду.

Представник третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області в судове засідання не з'явився, направив до суду пояснення, в якому вказав, що Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області не розпоряджається землями, які знаходяться у приватній власності. Представник просив розглянути справу без його участі, повідомив, що при винесенні рішення він покладається на розсуд суду.

Від третьої особи - приватного нотаріуса Лубенського районного нотаріального округу Карпець О.М. надійшов лист, в якому нотаріус просила розглянути справу без її участі, повідомила, що при винесенні рішення вона покладається на розсуд суду.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов ОСОБА_2 підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5, про що Селецькою сільською радою Оржицького району Полтавської області видане відповідне свідоцтво про смерть (а.с. 13).

Згідно Інформаційної довідки із Спадкового реєстру, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 спадкова справа не заведена, інформація про заповіти, спадкові договори відсутня (а.с. 59-60, 122).

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_6 прийняла спадщину після ОСОБА_5 у відповідності до ст. 548 ЦК УРСР, оскільки вона фактично вступила в управління та володіння спадковим майном (а.с. 10-11, 14).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 померла (а.с. 7).

Згідно Інформаційної довідки із Спадкового реєстру, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 заведена спадкова справа.

Позивач ОСОБА_2 є спадкоємцем за законом померлої матері ОСОБА_6 та фактично прийняла спадщину останньої (а.с. 4-6, 8-11).

На частину спадкового майна позивач оформила свої спадкові права, отримавши свідоцтво про право на спадщину за законом (а.с.12, 94).

Приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Карпець О.М. постановою від 13.06.2017 року відмовила позивачу ОСОБА_2 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6, яка є спадкоємцем ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, за законом згідно статті 529 Цивільного кодексу України 1963 року, яка прийняла спадщину по факту прописки, але не оформила своїх спадкових прав на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_2, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на земельну ділянку (а.с. 15).

Право ОСОБА_5 на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП ім. Котовського (с. Великоселецьке Оржицького району Полтавської області), розміром 3,25 в умовних кадастрових гектарах, та яка згідно Проекту поділу земель на земельні частки (паї) в межах розпайованих земель реформованого КСП ім. Котовського та виготовлення державних актів на право приватної власності на землю на території Селецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, відповідає земельній ділянці № 207, кадастровий номер НОМЕР_2, підтверджується списком громадян - власників сертифікатів на земельні ділянки (паї), що є додатком №1 до рішення 15 сесії 23 скликання від 22.03.2002 року Про розгляд та погодження проекту розташування земельних часток (паїв) в межах створеного СТОВ Селецька та виготовлення державних актів на право приватної власності на землю (а.с. 16-20), довідкою в.о. начальника відділу в Оржицькому районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавсьткій області від 18.08.2017 року (а.с. 20), довідкою в.о. начальника відділу Держгеокадастру в Оржицькому районі Полтавської області від 23.02.2017 року (а.с. 21).

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна відомості про державну реєстрацію щодо земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_2 відсутні (а.с. 113).

Згідно повідомлення відділу в Оржицькому районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області у відділі відсутня інформація щодо реєстрації державного акта на право власності на ім'я ОСОБА_5 (а.с. 61).

Відповідно до ст. 524 ЦК УРСР спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Згідно ст. 529 ЦК УРСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого.

За ст.ст. 548, 549 ЦК УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини. Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 560 ЦК УРСР спадкоємці, закликані до спадкоємства, можуть одержати в державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини свідоцтво про право на спадщину.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України).

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися на момент його смерті.

Відповідно до ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Таким чином, позовні вимоги в частині визнання за ОСОБА_2 право на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП ім. Котовського (с. Великоселецьке Оржицького району Полтавської області), розміром 3,25 в умовних кадастрових гектарах, та яка згідно Проекту поділу земель на земельні частки (паї) в межах розпайованих земель реформованого КСП ім. Котовського та виготовлення державних актів на право приватної власності на землю на території Селецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, відповідає земельній ділянці № 207, кадастровий номер НОМЕР_2, та право на яку належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5, підлягають задоволенню. Однак, позовні вимоги в частині визнання за позивачем права власності на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_2 задоволенню не підлягають, оскільки, суду не надано належних та допустимих доказів виникнення у померлого ОСОБА_5 права власності на вказану земельну ділянку. Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку. Відповідно до ч. 1 ст. 2 цього ж Закону, документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), є, крім іншого, рішення суду про визнання права на земельну частку (пай). При цьому законодавством встановлений відповідний порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв), при наявності документів, що посвідчують право на відповідну земельну частку (пай).

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 524, 529, 548, 549, 560 ЦК УРСР, ст.ст. 328, 1216-1218, 1268, 1296 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 81, 141, 247, 263-265 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позов ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) до територіальної громади в особі Селецької сільської ради (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, с. Великоселецьке, вул. Козацька, 1/2а, ідентифікаційний код юридичної особи: 25155494), треті особи: приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Карпець О.М. (місцезнаходження: АДРЕСА_2), Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області (місцезнаходження: м. Полтава, вул. Уютна, 23, ідентифікаційний код юридичної особи 39767930), про встановлення права власності на спадкове нерухоме майно - задовольнити частково.

2. Визнати за ОСОБА_2 право на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП ім. Котовського (с. Великоселецьке Оржицького району Полтавської області), розміром 3,25 в умовних кадастрових гектарах, та яка згідно Проекту поділу земель на земельні частки (паї) в межах розпайованих земель реформованого КСП ім. Котовського та виготовлення державних актів на право приватної власності на землю на території Селецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, відповідає земельній ділянці № 207, кадастровий номер НОМЕР_2, та право на яку належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5.

3. В задоволенні позовних вимог в іншій частині відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Апеляційного суду Полтавської області. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складене 07.03.2018 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення05.03.2018
Оприлюднено08.03.2018
Номер документу72633271
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання за позивачем права на земельну частку (пай), загальною площею 3,25 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка згідно Проекту поділу земель на земельні частки (паї) в межах розпайованих земель реформованого КСП ім. Котовського та виготовлення державних актів на право приватної власності на землю на території Селецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, складається з земельної ділянки № 207, кадастровий номер НОМЕР_2 та належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —543/836/17

Рішення від 05.03.2018

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Рішення від 05.03.2018

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 15.02.2018

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 26.01.2018

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 10.11.2017

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 26.09.2017

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 18.09.2017

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні