Рішення
від 02.03.2018 по справі 621/2074/17
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №621/2074/17

Пр. 2/621/164/18

РІШЕННЯ

іменем України

02 березня 2018 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Шахової В.В.,

за участю секретаря - Міненко Н.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Змієві цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Нижньобишкинської сільської ради Зміївського району Харківської області, третя особа ОСОБА_2 про розірвання договору оренди земельної ділянки,

встановив:

ОСОБА_1 звернулась з позовом до Нижньобишкинської сільської ради Зміївського району Харківської області, третя особа ОСОБА_2 про розірвання договору оренди земельної ділянки, в якому просить розірвати вказаний договір від 02.08.2013 року, зареєстрований Нижньобишкинською сільською радою Зміївського району Харківської області про що в Державному реєстрі вчинено запис від 02.08.2013 року за №25, та стягнути з відповідача на її користь судовий збір. В обґрунтування позову вказала, що між нею та Нижньобишкинською сільською радою Зміївського району Харківської області було укладено договір оренди земельної ділянки від 02.08.2013 року .Зазначений договір було укладено на підставі рішення ХХХІІІ сесії VІ скликання Нижньобишкинської сільської ради Зміївського району Харківської області від 26.07.2013 року. Відповідно до умов договору, а саме п.2 в оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,4947 га для обслуговування нежитлових будівель із земель комунальної власності, яка розташована за адресою с.Нижній Бишкин, вулиця 40 років Перемоги, 31-А, кадастровий номер земельної ділянки 6321783001:01:002:0050.Зазначену земельну ділянку ОСОБА_1 прийняла в строкове користування для обслуговування нежитлових будівель, які належали їй на праві приватної власності, а саме комплекс загальною площею 1424,70 кв.м. та складається з адмінбудинку літера А-2 загальною площею 1190,80 кв.м., нежитлова будівля (склад) літера Б-1 загальною площею 233,9 кв.м.03.03.2017 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 був укладений іпотечний договір, предметом якого є зазначені нежитлові будівлі. Право власності на нежитлові будівлі орендованої землі з 03.06.2017 року зареєстровано за ОСОБА_2 З.Я.21.07.2017 року ОСОБА_1 звернулась до сільської ради з пропозицією щодо розірвання договору оренди земельної ділянки від 02.08.2013 року. Листом від 19.08.2017 року Нижньобишкинська сільська рада Зміївського району Харківської області в розірванні договору оренди земельної ділянки відмовила на підставі того, що за наявною у них інформацією після переходу права власності на будівлю до іншої фізичної особи, ОСОБА_1 користується електроенергією та здійснює підприємницьку діяльність. Новий власник ОСОБА_2 21.07.2017 року також звернулась до відповідача з проханням щодо надання дозволу на розроблення технічної документації стосовно оренди земельної ділянки, але їй також було відмовлено , у зв'язку з тим, що договір оренди не розірвано.Такі дії, на думку позивача, не відповідають положенням чинного законодавства України, принципам рівності і справедливості, а й призводять до порушення права власності ОСОБА_2 на майно у вигляді правомірних очикувань щодо набуття у майбутньому права оренди вищезазначеної земельної ділянки.

Представник позивача адвокат - ОСОБА_3 у судовому засіданні позов підтримала та просила його задовольнити у повному обсязі, з підстав вказаних у позові.

Представник відповідача ОСОБА_4 у судовому засіданні проти позову заперечував та просив відмовити у його задоволенні з підстав наведених у письмових запереченнях на позов.

Третя особа ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилась, надала заяву з проханням розглядати справу за її відсутності, крім того, надала свої письмові пояснення, в яких проти задоволення позову не заперечувала.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, представника відповідача, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

02.08.2013 року між ОСОБА_1 та Нижньобишкинською сільською радою Зміївського району Харківської області було укладено договір оренди земельної ділянки загальною площею 0,4947 га для обслуговування нежитлових будівель із земель комунальної власності, яка розташована за адресою с.Нижній Бишкин, вулиця 40 років Перемоги, 31-А, кадастровий номер земельної ділянки 6321783001:01:002:0050. Зазначений договір було укладено на підставі рішення ХХХІІІ сесії VІ скликання Нижньобишкинської сільської ради Зміївського району Харківської області від 26.07.2013 року.

03.03.2017 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 був укладений іпотечний договір, посвідчений приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 реєстровий номер 784.

Право власності на нежитлові будівлі орендованої землі з 03.06.2017 року зареєстровано за ОСОБА_2

21.07.2017 року ОСОБА_1 звернулась до сільської ради з пропозицією щодо розірвання договору оренди земельної ділянки від 02.08.2013 року.

Листом від 19.08.2017 року Нижньобишкинська сільська рада Зміївського району Харківської області в розірванні договору оренди земельної ділянки відмовила на підставі того, що за наявною у них інформацією після переходу права власності на будівлю до іншої фізичної особи, ОСОБА_1 користується електроенергією та здійснює підприємницьку діяльність.

21.07.2017 року ОСОБА_2, також звернулась до відповідача з проханням щодо надання дозволу на розроблення технічної документації стосовно оренди земельної ділянки, але їй було відмовлено , у зв'язку з тим, що договір оренди не розірвано.

Відповідно до п.34 договору оренди земельної ділянки від 02.08.2013 року, дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін;рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Частиною 1 ст.377 ЦК України визначено, що до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Частиною 2 статті 120 ЗК України визначено, що якщо житловий будинок , будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Аналіз зазначених норм закону дає підстави для висновку, що вони диспозитивно унормовують перехід при відчуженні нерухомості до її набувача права користування землею, яке виникало у попереднього власника нерухомого майна на підставі договору оренди землі з її власником і не встановлюють автоматичного переходу права на оренду, оскільки таке право, на відміну від права власності або постійного користування, не може бути передане за цивільно-правовими угодами одночасно з об'єктом нерухомості, а визначається згідно із договором оренди.

Статтею 124 ЗК України встановлено: Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Згідно із ч.2 ст.125 ЗК України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до п.36 договору оренди земельної ділянки від 02.08.2013 року сторони домовились, що при переході права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також смерть фізичної особи - орендаря є підставою для зміни умов або розірвання договору.

Частиною 1 ст.377 ЦК України передбачено, що особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Згідно із положеннями ст.120 ЗК України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Зазначена норма закріплює загальний принцип цілісності об'єкту нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об'єкт розташований. За цією нормою визначення правового режиму земельної ділянки перебуває у прямій залежності від права власності на будівлю і споруду та передбачається механізм роздільного правового регулювання нормами цивільного законодавства майнових відносин, що виникають при укладені правочинів щодо набуття права власності на нерухомість, і правового регулювання нормами земельного і цивільного законодавства відносин при переході прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухомість.

При цьому при застосуванні положень ст.120 ЗК України у поєднанні з нормою статті 125 ЗК України слід виходити з того, що у випадку переходу права власності на об'єкт нерухомості у встановленому законом порядку, право користування земельною ділянкою у набувача нерухомості виникає одночасно із виникненням права власності на зведені на земельній ділянці об'єкти.

Пунктом е ст.141 ЗК України передбачено, що підставою припинення права користування земельною ділянкою є набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.

Таким чином, за загальним правилом, закріпленим у ст.120 ЗК України, до особи, яка набула права власності на будівлю чи споруду, переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача .

Отже, суд приходить до висновку, що з моменту переходу права власності на нерухоме майно, що розташоване за адресою с.Нижній Бишкин, вулиця 40 років Перемоги,31-А до ОСОБА_2, припиняється й право тимчасового користування ОСОБА_1 земельною ділянкою на якій розташовані об'єкти нерухомості та яка надавалась їй в оренду на підставі договору оренди земельної ділянки від 02.08.2013 року для обслуговування саме цих житлових будівель, тому позов обґрунтований та підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судовий збір слід стягнути з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 10,11,12,81,141, 206, 247, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1, паспорт серія МН № 889942, виданий Київським РВ ГУМВС України в Харківській області 09.01.2007 р., зареєстрованої та проживаючої 61085 АДРЕСА_1) до Нижньобишкинської сільської ради Зміївського району Харківської області (с. Нижній Бишкин, вул.. 40 років Перемоги, 22, Зміївський район, Харківської області, код ЄДРПОУ 397626), третя особа ОСОБА_2 (зареєстрованої за адресою ІНФОРМАЦІЯ_1) про розірвання договору оренди земельної ділянки - задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки від 02.08.2013 року, зареєстрований Нижньобишкинською сільською радою Зміївського району Харківської області про що в Державному реєстрі вчинено запис від 02 серпня 2013 року за № 25.

Стягнути з Нижньобишкинської сільської ради Зміївського району Харківської області (с. Нижній Бишкин, вул.. 40 років Перемоги, 22, Зміївський район, Харківської області, код ЄДРПОУ 397626) на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 647 (шістсот сорок сім) грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасника справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено повністю або частково до Апеляційного суду Харківської області через Зміївський районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги в тридцяти денний строк з дня його проголошення або в порядку ч.2 ст. 354 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 07.03.2018 року.

Головуючий:

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення02.03.2018
Оприлюднено08.03.2018
Номер документу72635528
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —621/2074/17

Рішення від 02.03.2018

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

Рішення від 02.03.2018

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

Ухвала від 25.09.2017

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

Ухвала від 26.09.2017

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні