Рішення
від 13.03.2018 по справі 592/2418/18
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/2418/18

Провадження №2-о/592/85/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2018 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі головуючого Костенка В.Г., присяжних ОСОБА_1, ОСОБА_2, за участю секретаря судового засідання Танасюк А.М., прокурора Краснобрижої М.В., представника закладу ОСОБА_3, адвоката ОСОБА_4, законного представника ОСОБА_5, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за заявою в.о. головного лікаря Комунального закладу Сумської обласної ради Сумський обласний клінічний психоневрологічний диспансер ім. О.В. Співака про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_6,

ВСТАНОВИВ :

Заявник звернувся з заявою про надання стаціонарної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, що проживає у ІНФОРМАЦІЯ_2. Заява мотивована тим, що 12.03.2018 року о 11-50 год ОСОБА_6 госпіталізований до гострого психіатричного відділення, надійшов повторно, за самозверненням у супроводі батька у зв'язку з погіршенням психічного стану: став розгальмований, на зауваження не реагує, не спить вночі, відмовляється від прийому медикаментів, періодично уходить з дому в невідомому напрямку. ОСОБА_6 встановлений діагноз Шизофренія, параноїдна форма, безперервний тип перебігу . За висновком комісії лікарів-психіатрів ОСОБА_6 у зв'язку з загостренням тяжкого психічного захворювання потребує психіатричної допомоги для чого необхідно госпіталізувати до стаціонару.

В судовому засіданні представник закладу, він же лікар-психіатр, підтримала заяву у повному обсязі. ОСОБА_6 не може забезпечувати свої життєві потреби на рівні забезпечення життєдіяльності. Він тікає з дому до лікарні. Лікування можливо лише в умовах стаціонару.

ОСОБА_5 підтримала заяву, оскільки ОСОБА_6 не може перебувати вдома проситься на лікування. не заперечував проти заяви.

Залучений представник, адвокат ОСОБА_4, не заперечувала проти заяви.

Прокурор погодився з заявою мотивуючи тим, що для задоволення наявні законні підстави.

Суд, заслухавши учасників розгляду, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню, з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, який проживає у ІНФОРМАЦІЯ_2, хворіє на психічне захворювання. У 2007 році йому встановлений діагноз Шизофренія, параноїдна форма, безперервний тип перебігу зі стабільним дефектом. F 20.02 .

09.07.2007 року рішенням Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_6, у зв'язку з психічним захворюванням, визнаний недієздатним та над ним встановлено опіку.

12.03.2018 року о 11-50 год. ОСОБА_6 госпіталізований до гострого психіатричного відділення, надійшов повторно, за самозверненням у супроводі батька у зв'язку з погіршенням психічного стану: став розгальмований, на зауваження не реагує, не спить вночі, відмовляється від прийому медикаментів, періодично уходить з дому в невідомому напрямку. Йому встановлений діагноз Шизофренія, параноїдна форма, безперервний тип перебігу .

За висновком комісії лікарів-психіатрів лікувального закладу від 12.03.2018 року №01-11/07/371 ОСОБА_6 у зв'язку з тяжким психічним розладом потребує госпіталізації до психіатричного стаціонару, оскільки лікування можливе лише в умовах стаціонару.

Відповідно до ст.ст. 14, 22 Закону України Про психіатричну допомогу , особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу за рішенням суду без її усвідомленої згоди, якщо її лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих.

Госпіталізація особи до психіатричного закладу призводить до певних обмежень її прав.

Положення ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.ст. 3, 8, 29, 55 Конституції України гарантують кожному право на недоторканість та неприпустимість обмежень свободи без відповідного рішення суду.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_6 за своїм станом здоров'я потребує лікування в умовах стаціонару. Таке лікування відповідає його інтересам та інтересам оточуючих.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 5, 12, 13, 76-81, 89, 263-265, 268, 293-294, 341 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Задовольнити заяву в.о. головного лікаря Комунального закладу Сумської обласної ради Сумський обласний клінічний психоневрологічний диспансер ім. О.В. Співака , за адресою м. Суми, вул. Ковпака, 18, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 05483032.

Госпіталізувати до психіатричного закладу у примусовому порядку ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, що проживає у ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Сумської області через Ковпаківський районний суд м. Суми шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складене 13.03.2018 року.

Суддя В.Г. Костенко

ОСОБА_7 ОСОБА_1

ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення13.03.2018
Оприлюднено14.03.2018
Номер документу72680341
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_6

Судовий реєстр по справі —592/2418/18

Рішення від 13.03.2018

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Рішення від 13.03.2018

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Ухвала від 12.03.2018

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні