Рішення
від 06.03.2018 по справі 813/2712/17
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2018 року справа №813/2712/17

79018, м.Львів, вул.Чоловського,2

ОСОБА_1 окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Сакалоша В.М.,

за участю секретаря судового засідання Сільник Н.Є.,

представника позивача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові адміністративну справу за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області до комунального закладу ОСОБА_1 обласної ради Верхньосиньовидненська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів Надія про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В :

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла адміністративна справа за позовом Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду (далі - позивач) до комунального закладу ОСОБА_1 обласної ради Верхньосиньовидненська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів Надія (далі - відповідач) про стягнення заборгованості по сплаті фінансових санкцій у розмірі 6431, 61 грн.

В обгрунтування позовних вимог позивач покликається на наступні обставини. Виконавчою дирекцією Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, на підставі акту перевірки по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.03.2017 року винесено Рішення від 06.04.2017 року № 76 Про повернення коштів Фонду за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності , відповідно до якого неправомірно витрачена сума страхових коштів склала 11082, 75 грн. Відповідачем 17.05.2017 року частково погашено заборгованість, яка виникла згідно з Рішенням від 06.04.2017 року № 76, а саме в сумі 4651, 14 грн. Таким чином, в результаті застосованих фінансових санкцій відповідно до Рішення № 76, з врахуванням часткової сплати, заборгованість відповідача складає 6431,61 грн. Оскільки відповідачем заборгованість не сплачена, позивач звернувся з позовом про стягнення такої до суду.

Ухвалами суду від 25.07.2017 відкрито провадження у справі, закінчено підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

26.09.2017 ухвалою суду провадження у справі №813/2712/17 зупинено до набрання законної сили судовим рішенням в адміністративній справі №813/2873/17 за позовом комунального закладу ОСОБА_1 обласної ради Верхньосиньовидненська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів Надія до Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду про скасування рішення №76 від 06.04.2017 року "Про повернення коштів Фонду за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності".

15.02.2018 у зв'язку з набранням судовим рішенням в адміністративній справі №813/2873/17 законної сили, провадження у справі поновлено.

06.03.2018 протокольною ухвалою суду проведено заміну позивача ОСОБА_1 обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві, просив позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 1 ст.205 Кодексу адміністративного судочинства України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, якщо його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків визначених цією статтею.

З огляду на відсутність перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, суд вважає за можливе розглянути справу по суті за даної явки.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази, даючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд виходив з наступного.

Судом встановлено, що комунальний заклад ОСОБА_1 обласної ради Верхньосиньовидненська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів Надія зареєстрований як страхувальник в Стрийській міжрайонній виконавчій дирекції Львівського обласного відділення Фонду. Страхувальнику присвоєно реєстраційний № 460100000301.

Виконавчою дирекцією Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, на підставі акту перевірки по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.03.2017 року винесено Рішення від 06.04.2017 року № 76 Про повернення коштів Фонду за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності , відповідно до якого неправомірно витрачена сума страхових коштів склала 11082, 75 грн.

Рішення від 06.04.2017 року № 76 було оскаржено відповідачем до виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Виконавчою дирекцією Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування рішенням № 2 від 28.04.2017 в задоволенні скарги відповідача відмовлено.

У свою чергу, відповідач оскаржив рішення Виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності №76 від 06.04.2017 року у судовому порядку.

Так, постановою Львівського окружного адміністративного суду у справі №813/2873/17 за позовом комунального закладу ОСОБА_1 обласної ради Верхньосиньовидненська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів Надія до Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду про скасування рішення №76 від 06.04.2017 року "Про повернення коштів Фонду за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності" відмовлено. Постанова набрала законної сили.

Відтак, рішення позивача №76 від 06.04.2017 року є законним та таким, що підлягає виконанню відповідачем.

Як вбачається з бухгалтерської довідки від 16.06.2017 року, відповідачем 17.05.2017 року частково погашено заборгованість, яка виникла згідно з Рішенням від 06.04.2017 року № 76, а саме в сумі 4651, 14 грн.

Таким чином, суд встановив, що заборгованість комунального закладу ОСОБА_1 обласної ради Верхньосиньовидненська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів Надія перед позивачем, з врахуванням часткової сплати, становить 6431,61 грн.

Доказів сплати заборгованості у сумі 6431,61 грн. відповідач суду не надав.

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров'я визначає Закон України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 23.09.1999 №1105-ХІV (в новій редакції Закону України від 28.12.2014 (№77-VІІІ).

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування Фонд соціального страхування України є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та здійснює інші функції згідно із затвердженим статутом.

Відповідно до ст. 8 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування виконавча дирекція Фонду соціального страхування України є постійно діючим виконавчим органом правління Фонду. Виконавча дирекція є підзвітною правлінню Фонду та провадить діяльність від імені Фонду в межах та в порядку, визначених статутом Фонду та положенням про виконавчу дирекцію Фонду, що затверджується його правлінням, організовує та забезпечує виконання рішень правління Фонду.

Як передбачено п.3 ч.1 ст. 10 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування Фонд має право перевіряти достовірність відомостей, поданих роботодавцем для отримання коштів Фонду, дотримання порядку використання роботодавцем виділених йому коштів Фонду та зупиняти виплати з Фонду в разі відмови або перешкоджання з боку роботодавця у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним Фонду недостовірних відомостей або порушення порядку використання роботодавцем коштів Фонду.

Пунктом 5 ч.2 ст. 10 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування Фонд зобов'язаний стягувати надміру виплачені кошти з юридичних і фізичних осіб у встановленому законом порядку.

Згідно з п.6 Розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування до завершення заходів, пов'язаних з утворенням Фонду соціального страхування України та його робочих органів, виконання функцій та завдань передбачених Законом, забезпечує у межах компетенції Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Таким чином, беручи до уваги те, що відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив суму заборгованості до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у розмірі 6431,61 грн., наявність у нього зазначеної заборгованості підтверджується матеріалами справи, а будь-яких доказів сплати заборгованості станом на день розгляду справи суду не надано, суд дійшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Згідно з частиною першою статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Як визначено частиною першою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Таким чином, суд приходить висновку, що позовні вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області - обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, отже підлягають задоволенню.

Підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 73, 77, 90, 243, 246, 255, 295, підп.15.5 п.15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд-

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з комунального закладу ОСОБА_1 обласної ради Верхньосиньовидненська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів Надія (82613, Львівська область, Сколівський район, смт.Верхнє Синьовидне, вул.Січових Стрільців, буд.186; код ЄДРПОУ: 04589886) на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (79041, м.Львів, вул.Героїв УПА, 73, корп.8, код ЄДРПОУ 41322361) заборгованість у розмірі 6431 (шість тисяч чотириста тридцять одна) грн. 61 коп.

Рішення може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статями 255, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням вимог підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII Перехідні положення цього Кодексу. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Львівського апеляційного адміністративного суду через ОСОБА_1 окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили у порядку та строки згідно ст. 255 КАС України.

Повний текст рішення складено та підписано 14.03.2018 року.

Суддя В.М.Сакалош

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.03.2018
Оприлюднено15.03.2018
Номер документу72707788
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2712/17

Рішення від 06.03.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 15.02.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 26.09.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 25.07.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 25.07.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні