Ухвала
від 13.03.2018 по справі 629/1170/18
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/1170/18

Номер провадження 2/629/755/18

УХВАЛА

про відкриття провадження

13 березня 2018 року м. Лозова

Суддя Лозівського міськрайонного суду Харківської області Смірнова Н.А., розглянувши позовну заяву

Позивач: ОСОБА_1, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 12А

Відповідач: приватне підприємство СУЗ , ідентифікаційний код 21626910, місцезнаходження: 04111, м. Київ, вул. Данила Щербаківського, б. 72, офіс 82

про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду з позовом до приватного підприємства СУЗ про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування, посилаючись на те, що вона є єдиним спадкоємцем майна померлого діда ОСОБА_1, який помер 07.09.2007 року. Спадковим майном є квартира, розташована за адресою: м. Лозова, Харківської області, м-н 5, б. 36, кв. 5. Дана квартира належала на праві спільної сумісної власності ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3. На даний час єдиним спадкоємцем після смерті родичів є позивач по справі, але 26 лютого 2018 року їй стало відомо, що 07.02.2018 року державним реєстратором Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_4 був здійснений запис про зміну власника. Так, згідно вчиненого запису про право власності № 24770446 право власності перейшло до ПП СУЗ на підставі договору міни б/н та рішення Сімферопольського районного суду АРК від 23.06.1998 року по справі №2-455/98. Вважає, що вказана зміна власника відбулась у результаті протиправного діяння невідомих осіб, направленого на незаконне заволодіння її власністю, з цього приводу вона звернулася з заявою до слідчих органів Національної поліції. В зв'язку з чим просить визнати за нею право власності на квартиру, розташовану за адресою: м. Лозова, Харківської області, м-н 5, б. 36, кв. 5 в порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_3, який помер 21 червня 1996 року та смерті діда ОСОБА_5, який помер 07 вересня 2007 року.

Позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України.

Підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Тому суддя приймає справу до розгляду та відкриває провадження у справі у загальному позовному провадженні. .

Крім цього позивач надала до суду клопотання в яких просить витребувати з Лозівської державної нотаріальної контори Харківської області копію спадкової справи за № 884/2007, яка заведена після смерті ОСОБА_5, померлого 07 вересня 2007 року. Також просила витребувати з Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області належним чином завірених копій документів, на підставі яких 07.02.2018 року державним реєстратором ОСОБА_4 був здійснений запис про право власності за № 24770446, згідно якого право власності на об'єкт нерухомості - квартиру, розташовану за адресою: м. Лозова, Харківської області, м-н 5, б. 36, кв. 5, було зареєстровано за приватним підприємством СУЗ .

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Задоволення клопотання про витребування судом доказів є можливим за умови, якщо особа, яка його заявляє, доведе, що є складнощі в їх отриманні, підстави, за яких заявник вважає, що докази знаходяться в іншої особи, належність доказів та допустимість засобів доказування.

Суд вважає вищевказані клопотання такими, що підлягають задоволенню, оскільки інформацію, яку просить витребувати позивач, має значення для вирішення справи, тобто є доказом в розумінні ст. 76 ЦПК України.

З метою повного, всебічного та об'єктивного з`ясування обставин справи, суд вважає за необхідне, клопотання про витребування матеріалів спадкової справи № 884/2007 відкритої Лозівською державною нотаріальною конторою Харківської області, яка заведена після смерті ОСОБА_5, померлого 07 вересня 2007 року, а також клопотання про витребування з Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області належним чином завірених копій документів, на підставі яких 07.02.2018 року державним реєстратором ОСОБА_4 був здійснений запис про право власності за № 24770446, згідно якого право власності на об'єкт нерухомості - квартиру, розташовану за адресою: м. Лозова, Харківської області, м-н 5, б. 36, кв. 5, було зареєстровано за приватним підприємством СУЗ - задовольнити, оскільки достовірно встановлено, що без вищевказаної інформації неможливо провести слухання справи, а позивач не має можливості надати вищевказані докази по справі в зв'язку з тим, що дана інформація може бути отримана у відповідності до вимог Закону України Про інформацію тільки на вимогу суду або правоохоронних органів.

Крім цього позивач надала до суду заяву в якій просить відстрочити їй сплату судового збору до ухвалення рішення у справі, оскільки вона є одинокою матір'ю, а також членом малозабезпеченої сім'ї.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України Про судовий збір суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, враховуючи майновий стан сторони по справі.

Частиною 2 вищевказаної статті суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Враховуючи майновий стан позивача, а саме те, що вона є одинокою матір'ю, а також членом малозабезпеченої сім'ї, суд вважає за необхідне відстрочити їй сплату судового збору, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Керуючись ст.ст. 84, 187, 258, 260 ЦПК України, суддя, -

у х в а л и в:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до приватного підприємства СУЗ про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування .

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження

Призначити підготовче судове засідання на 17 квітня 2018 року о 15-00 годині в залі Лозівського міськрайонного суду Харківської області.

Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору по справі, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Витребувати з Лозівської державної нотаріальної контори Харківської області копію спадкової справи за № 884/2007, яка заведена після смерті ОСОБА_5, померлого 07 вересня 2007 року.

Витребувати з Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області належним чином завірених копій документів, на підставі яких 07.02.2018 року державним реєстратором Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_4 був здійснений запис про право власності за № 24770446, згідно якого право власності на об'єкт нерухомості - квартиру, розташовану за адресою: м. Лозова, Харківської області, м-н 5, б. 36, кв. 5, було зареєстровано за приватним підприємством СУЗ .

В судове засідання викликати сторони.

Визначити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов'язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред'явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п'ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п'ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи .

Особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов'язки. Зловживання процесуальними правами не допускається.

Роз'яснити, що відповідно до ч. 7-9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов'язку подати витребувані судом докази.

Відповідно до ч. 1 ст. 146 ЦПК України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Роз'яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 148 ЦПК України за невиконання ухвали з відповідальної особи може бути стягнуто штраф в дохід державного бюджету у сумі від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: http:// court.gov.ua/fair/sud2025/ .

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати сторонам .

Ухвала може бути оскаржена лише в частині не дотримання підсудності (п. 8 ч. 1 ст. 353 ЦПК України) в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги враховуючи п.п. 15.5. п. 15 Розділу 13 Перехідні положення ЦПК України, до Апеляційного суду Харківської області через Лозівський міськрайонний суд Харківської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Н.А. Смірнова

Дата ухвалення рішення13.03.2018
Оприлюднено15.03.2018
Номер документу72720192
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на квартиру в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —629/1170/18

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

Ухвала від 10.12.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 01.11.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 18.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Бровченко І. О.

Ухвала від 13.03.2018

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

Ухвала від 02.03.2018

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні