Рішення
від 27.12.2017 по справі 804/5167/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2017 року Справа № 804/5167/17

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Прудник С.В., розглянувши адміністративну справу у порядку письмового провадження за адміністративним позовом Нікопольського об'єднаного управління Пенсійного Фонду України Дніпропетровської області до Учбового виробничого підприємства Українське товариство сліпих про стягнення заборгованості по списку № 2 у розмірі 5236 грн. 21 коп., -

ВСТАНОВИВ :

14 серпня 2017 року Нікопольське об'єднане управління Пенсійного Фонду України Дніпропетровської області до Учбового виробничого підприємства Українське товариство сліпих , в якому просить: стягнути з Учбового виробничого підприємства Українське товариство сліпих на користь Нікопольського об'єднаного управління Пенсійного Фонду України Дніпропетровської області по списку № 2 за червень - липень 2017 року у розмірі 5236 грн. 21 коп.

В обґрунтування позовних вимог, позивач зазначив, що на відповідача покладено обов'язок щомісячно до 25 числа в повному обсязі відшкодувати позивачу витрати на виплату і доставку пенсій, призначених особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України. Проте, у відповідача існує заборгованість перед УПФУ в сумі 5236 грн. 21 коп. за списком №2, яка підтверджена розрахунками фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , пунктів б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.08.2017 року відкрито скорочене провадження в адміністративній справі ( суддя Гончарова І.А. ).

На підставі розпорядження № 2904 д від 29.11.2017 року ухвалою від 30.11.2017 року прийнято до провадження та призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні адміністративну справу № 804/5167/17 за позовом Нікопольського об'єднаного управління Пенсійного Фонду України Дніпропетровської області до Учбового виробничого підприємства Українське товариство сліпих про стягнення заборгованості по списку № 2 у розмірі 5236 грн. 21 коп.

Представник позивача в судове засідання 27.12.2017 р. не прибув, на адресу суду надав клопотання про здійснення розгляду справи без участі представника.

Представник відповідача в судовезасідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом засобами поштового зв'язку, що підтверджено матеріалами справи. Про причини своєї неявки суд не повідомив, письмових заперечень на позовнузаяву не надав.

Враховуючи повідомлення належним чином позивача та відповідача про дату, час і місце судового розгляду, та відсутність перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, суд дійшов висновку про розгляд справи у письмовому провадженні за правилами частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України.

Дослідивши матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги позову, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив такі обставини справи.

Учбове виробниче підприємство Українське товариство сліпих (код ЄДРПОУ 05477600) зареєстроване як юридична особа та перебуває на обліку як платник страхових внесків в Нікопольському об'єднаному управлінні Пенсійного Фонду України Дніпропетровської області .

Пунктом 1 ч. 1 ст. 1 Закону України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування № 400/97-ВР від 26.06.1997 р. передбачено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, зокрема, є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до п. 1 ст. 2, п. 1 ст. 4 Закону України Про збір на обов'язков епенсійне страхування , суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи і організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи сплачують також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України Про пенсійне забезпечення від 05.11.1991 р. № 1788-ХІІ, у розмірі 100%.

Таким чином, на відповідача покладено обов'язок в повному обсязі відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених особам, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджений Кабінетом Міністрів України.

Витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. 2 Розділу ХV Прикінцеві положення Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , підлягають відшкодуванню в порядку, передбаченому розділом 6 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 р., зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (зі змінами).

Згідно п. 6.1 Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Суми відшкодувань, відповідно до п. 6.4 Інструкції, визначаються відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Розділу ХV Прикінцеві положення Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п. 6.8 Інструкції, у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сумфактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Інструкцією встановлений єдиний механізм відшкодування підприємствами витрат та виплату та доставку пільгових пенсій: шляхом здійснення щомісячних платежів на підставі розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій та повідомлень про зміну розміру пенсії або наслання обставин, які впливають на суму відшкодування, які надсилаються органами Пенсійного фонду України у строки визначені Інструкцією.

Так, згідно розрахунку управління Нікопольського об'єднаного УПФУ Дніпропетровської області фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» відповідач повинен відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених його колишнім працівникам за списком № 2 за період з червня по липень 2017 року на загальну суму 5236 грн. 21 коп.

Вказаний розрахунок направлявся на адресу відповідача, та не оскаржений.

Відповідно, визначені у розрахунках суми відшкодування є узгодженими.

На час розгляду справи вищезазначена заборгованість відповідачем у добровільному порядку не погашена.

Статтею 23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

З огляду на викладені обставини у їх сукупності, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та необхідність їх задоволення у повному обсязі.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що відповідно до ч. 2 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

На підставі викладеного, керуючись статями ст.ст. 205, 241 - 246, - Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Нікопольського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області до Учбового виробничого підприємства Українське товариство сліпих про стягнення заборгованості по списку № 2 у розмірі 5236 грн. 21 коп. - задовольнити.

Стягнути з Учбового виробничого підприємства Українське товариство сліпих (53200, вул. Приморська, 1, м. Нікополь, Дніпропетровська область, код ЄДРПОУ 05477600 ) на користь Нікопольського об'єднаного управління Пенсійного Фонду України Дніпропетровської області (53210, пр. Трубників, 11б, м. Нікополь, Дніпропетровська область, код ЄДРПОУ 37837355) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, за списком № 2 за період з червня по липень 2017 року у розмірі 5236 грн. 21 коп. (п'ять тисяч двісті тридцять шість гривень двадцять одна копійка).

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в строки, передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення суду оскаржується до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.12.2017
Оприлюднено15.03.2018

Судовий реєстр по справі —804/5167/17

Рішення від 27.12.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Прудник Сергій Володимирович

Ухвала від 30.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Прудник Сергій Володимирович

Ухвала від 15.08.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Гончарова Ірина Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні