Ухвала
від 16.02.2018 по справі 548/1745/17
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/1745/17

Провадження №2-з/548/2/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.02.2018 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської областів складі:

головуючого - судді Миркушіної Н.С.,

за участю секретаря судового засідання - Листопад В.Л.,

розглянувши у судовому засіданні м. Хорол цивільну справу за заявою ОСОБА_1, за участю заінтересованої особи СТОВ Ковалі про забезпечення доказів до пред явлення позову,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про забезпечення доказів до пред явлення позову, мотивуючи її тим, що вона має намір звернутися до суду із позовною заявою про визнання недійсним договору оренди землі та витребування земельної ділянки із чужого незаконного користування. Подаючи дану заяву про забезпечення доказів заявник хоче ознайомитися з оригіналом договору оренди землі, що укладений між нею ОСОБА_1 та СТОВ Ковалі . Проте заявник достеменно знає, що даний договір вона не підписувала. І тому, після того, як СТОВ Ковалі надасть екземпляр договору, заявник буде клопотати про проведення судово- почеркознавчої експертизи.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 не з явилися, але представник заявника ОСОБА_2 подав до суду заяву про розгляд справи у їх відсутність, зазначивши, що заяву підтримує в повному обсязі.

В судове засідання представник заінтересованої особи СТОВ Ковалі не з явився, з невідомих суду причин, хоча вчасно та належним чином були повідомлені про час та місце слухання справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

У відповідності до ч. 1-4 ст. 116 ЦПК України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов'язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви. Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

У відповідності до ч. 5 ст. 116 ЦПК України, у разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1, є власником земельної ділянки розміром 5,4223 га, що розташована на території Ковалівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, кадастровий номер 5324882600:00:013:0009. Право власності на вказану земельну ділянку підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ПЛ №154601 від 27.12.2004 р.

На теперішній час заявнику достеменно відомо, що її земельна ділянка кадастровий номер 5324882600:00:013:0009 перебуває у СТОВ Ковалі у користуванні на праві оренди. І хоча, дана земельна ділянка знаходиться у користуванні на договірних умовах, проте самого екземпляра договору оренди землі у заявника на руках не має. Хоча на СТОВ Ковалі лежить обов'язок надати оригінал договору заявнику, як орендодавцю.

На неодноразові усні звернення заявника про надання їй її екземпляру договору оренди землі вона отримувала постійні відмови. В квітні 2017 року заявник звернулася до СТОВ Ковалі про витребування її екземпляру договору оренди землі на земельну ділянку кадастровий номер 5324882600:00:013:0009. Проте до теперішнього часу відповідь заявнику не надана.

На теперішній час, заявник , як законний власник земельної ділянки, якою СТОВ Ковалі користуєтеся, має право ознайомитися та отримати свій екземпляр договору оренди земельної ділянки заявника кадастровий номер : 5324882600:00:013:0009.

На підставі викладеного та керуючись ст.. 116 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1, за участю заінтересованої особи СТОВ Ковалі про забезпечення доказів до пред явлення позову,- задовольнити повністю.

Зобов'язати СТОВ Ковалі (код ЄДРПОУ 03770276, 37840, Полтавська область, Хорольський район, с. Ковалі) надати Хорольському районному суду Полтавської області оригінал, дійсного на теперішній час, договору оренди землі, що укладений між ОСОБА_1 та СТОВ Ковалі .

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції може бути подана до Апеляційного суду Полтавської області, через Хорольський районний суд Полтавської області протягом 15 днів з дня її проголошення.

Ухвала набрала законної сили негайно після її проголошення, або з дня складання повного тексту ухвали. Учасник справи, якому повну ухвалу суду не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом пятнадцяти днів з дня вручення йому повної ухвали суду.

Повний текст ухвали суду складений 26.02.2018 року.

Суддя : Н.С. Миркушіна

Дата ухвалення рішення16.02.2018
Оприлюднено16.03.2018
Номер документу72745770
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів до пред явлення позову

Судовий реєстр по справі —548/1745/17

Ухвала від 16.02.2018

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

Ухвала від 27.11.2017

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні