Рішення
від 11.12.2006 по справі 2-1664/06
ТЕРНІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1664/06

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2006 року Тернівський міський суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Морозової Л.М

при секретарі Тіщенко Т.О

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду міста Тернівка цивільну справу за позовом приватного підприємства Велес до ОСОБА_1, третя особа - приватна виробничо-комерційна фірма Полістірол , третя особа - Дніпропетровська міська рада, про розірвання договору про спільну діяльність, передання майна у власність, про визнання права власності, -

ВСТАНОВИВ:

ПП Велес звернулося в суд з позовом до ОСОБА_1, третя особа - приватна виробничо-комерційна фірма Полістірол , третя особа - Дніпропетровська міська рада, про розірвання договору про спільну діяльність, передання майна у власність, про визнання права власності.

В обгрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 05 червня 2002 року між ним та відповідачем було укладено договір №1 про спільну діяльність. Відповідно до умов договору вони мали намір спільно побудувати нежитлові виробничо-складські приміщення у м. Дніпропетровськ та м. Тернівка з метою їх подальшої здачі в оренду. За вказаним договором ПП Велес повинно внести кошти у розмірі 150000 гривень, а відповідач ОСОБА_1 повинен внести 50000 гривень для подальшої діяльності за договором. ПП Велес виконало свої зобов'язання за договором щодо внесення коштів та зробило внесок в розмірі 150000 грн., про що був складений акт і розписка. За договором про спільну діяльність частка підприємства складає 75 % від спільного майна, а ОСОБА_1 - 25% відповідно. Крім того, за умовами договору, приміщення збудовані у м. Тернівка оформлялися на ОСОБА_1 На виконання цього договору ОСОБА_1 на протязі 2002-2004 років побудував складські приміщення загальною площею 185,9 квадратних метра, за адресою: м.Тернівка, вул.Харківська, 41-а.

22.01.2003 року між ПП Велес , ОСОБА_1 та ПВКФ Полістірол було укладено угоду №7 про спільне будівницво складських приміщень за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Краснозаводська 54-д, на земельній ділянці загальною площею 1200 кв.м., яка належала ПВКФ Полістірол на праві постійного користування. Відповідно до укладеної угоди ПП Велес та ОСОБА_1 виступають інветорами будівництва складських приміщень та за результатами спільної діяльності отримують у власність складське приміщення розміром 500 кв.м. та право постійного користування земельною ділянкою. На виконання цоього договору ПП Велес , ОСОБА_1 та ПВКФ Полістірол на протязі 2003-2005 років було побудоване складське приміщення загальною площею 455,7 кв.м., за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Краснозаводська 54-д, на земельній діляці площею 1200 кв.м., що була надана ПВКФ Полістірол та витрачено коштів у розмірі 148000 гривень, з яких 66000 гривень було переведено на рахунок ПВКФ Полістірол для закупівлі матеріалів та будівництва другого приміщення. Однак по завершенню будівництва першого складського приміщення право власності, через відсутність дозвільних документів, ні за ким не було належним чином оформлене, що унеможливлює передачу права власності ПП Велес .

В даний час ОСОБА_1, мотивуючи це відсутністю коштів, не бере участь у витратах на утримання складських приміщень, не повністю сплатив свій внесок за договором №1 від 05.06.2002 та не сплатив свій внесок за договором №7 від 22.01.2003 року, тому на даний час будівництво складського приміщення за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Краснозаводська, 54-д є незавершеним, оскільки ні за ким не зареєстроване. Вважає, що ОСОБА_1 не виконує свої договірні зобов'язання і подальша спільна діяльність недоцільна. За таких обставин, та оскільки кошти за всіма зобов'язаннями ПП Велес було сплачено, у позивача виникає необхідність звернення до суду з проханням про розірвання договорів №1 від 05.06.2002 року та № 7 від 22.01.2003 року з подальшою передачею у власність ПП Велес складського приміщення за адресою: м.Тернівка, вул. Харківська, 41-6 та складського приміщення за адресою: м.Дніпропетровськ, вул. Краснозаводська, 54-д. Крім того, на виконання умов договору №7 від 22.01.2003 року до ПП Велес повинно перейти право постійного користування на земельну ділянку за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Краснозаводська 54-д, загальною площею 1200 кв.м.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав в повному обсязі.

Відповідач в судовому засіданні заперечував проти позову, посилаючись на те, що на виконання зобов'язань за договорами, він спільно з ПВКФ Полістірол приймав участь у будівництві складських приміщень та зробив внесок в спільну діяльність в розмірі 30000 гривень. В той же час підтвердив внесення позивачем суми в розмірі 150000 грн за договором №1 від 05.06.2002 року та витрати у розмірі 148000 гривень на виконання договору №7 від 22.01.2003 року.

Третя особа - ПВКФ Полістірол про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, в судове засідання свого представника не направила, надала суду заяву, в якій підтверджує обставини, викладені в позові, проти задоволення позову не заперечує.

Третя особа Дніпропетровська міська рада про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, в судове засідання свого представника не направив, надав письмову заяву з проханням розглянути справу без участі представника Дніпропетровської міської ради, просить суд розглядати справу на власний розсуд.

Суд, вислухавши сторони та вивчивши матеріали справи вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що за договором про спільну діяльність №1 від 05 червня 2002 року, укладеного між ПП Велес та ОСОБА_1, учасники домовились шляхом об'єднання майна і зусиль мали намір спільно побудувати нежитлові виробничо-складські приміщення у м. Дніпропетровськ та м. Тернівка з метою їх послідуючої здачі в оренду.

Актом приймання-передачі від 14.06.2002 року підтверджується що ПП Велес здійснило грошовий внесок у спільну діяльність шляхом передачі ОСОБА_1 грошових коштів у розмірі 150000 грн.

Згідно з умовами договору про спільну діяльність №1 від 05.06.2002 року вбачається, що грошові внески сторін, а також майно, створене або придбане сторонами в результаті спільної діяльності, складає їх загальну часткову власність. Спільне нерухоме майно сторін оформляється на ОСОБА_1 за згодою ПП Велес . Внесок на прибання та будівництво об'єктів складає 150000 грн. з боку ПП Велес та 50000 грн. з боку ОСОБА_1 Витрати на утримання спільного майна (у тому числі і податки) враховуються при встановленні часток сторін у спільній діяльності.

Договором №7 від 22.01.2003 року, між ПП Велес , ОСОБА_1 та ПВКФ Полістірол про про спільне будівницво складських приміщень за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Краснозаводська 54-д, на земельній ділянкі загальною площею 1200 кв.м., яка належала ПВКФ Полістірол на праві постійного користування, підтверджується той факт, що позивач та відповідач спільно діяли з метою придбання земельних ділянок у м. Дніпропетровськ, та їх подальшої забудови нежитловими приміщеннями. Крім того, відповідно до умов цього договору ПВКФ Полістірол після виконання будівельних робіт передає у власність ПП Велес збудоване приміщення загальною площею 500 кв.м. та право постійного користування земельною ділянкою.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Ленінської районної ради народних депутатів №86/2 від 22.02.1991 року ПВКФ Полістірол надано право здійснювати діяльність на території заводу ім.Петровського.

Відповідно до договору №129 від 12.02.1991 року, укладеного між Дніпропетровським металургійним заводом ім.Петровського та директором ПВКФ Полістірол ОСОБА_2, завод передає останньому земельну ділянку, розташовану в районі тепловозоремонтного депо, площею 1200 кв.м. для розширення виробництва. Також згідно п.11 зазначеного договору на переданій заводом ділянці підприємство виконує всі необхідні будівельні роботи власними силами та коштами з власних матеріалів.

Згідно державного Акту на право постійного користування землею, серія ДПД 81, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №000988 від 06.09.1999 року, ПВКФ Полістірол надано у постійне користування земельна ділянка розміром 0.12 га для будівництва складських приміщень за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Краснозаводська 54-д, що знаходиться в районі тепловозоремонтного депо заводу імені Петровського.

Згідно з актом приймання-передачі складського приміщення №1 від 15.08.2005 року ПВКФ Полістірол передало а ПП Велес та ОСОБА_1 прийняли складське приміщення за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Краснозаводська 54-д загальною площею 455,7 кв.м.

З пояснень сторін, наданих в судовому засіданні встановлено, що відповідачем також були частково виконані умови договору, збудовані складські приміщення загальною площею 185,9 квадратних метра, за адресою: м.Тернівка, вул.Харківська, 41-а, а також внесені грошові кошти в сумі 30000 гривень. Однак спільна діяльність більше не ведеться за жодним з договорів.

Вислухавши сторони та вивчивши матеріали справи, суд вважає за необхідне відмовити в частині задоволення позову щодо визнання права власності за ПП Велес складського приміщення за адресою м.Тернівка, вул.Харківська 41-а, з наступних підстав:

Відповідно до умов договору №1 від 05.06.2002 року сторони після виконання умов договору розподіляють набуте за час дії договору майно відповідно до внесків у наступних розмірах: 25% відходять ОСОБА_1 та 75% відходять ПП Велес. За час спільної діяльності було збудовано два складських приміщення, з яких складське приміщення в м.Тернівка по вул Харківська 41-а було збудоване і за рахунок ОСОБА_1 та на підставі свідоцтва про право власності від 25.08.2004 року зареєстровано за останнім.

За таких обставин, суд вважає доцільним залишити у власності ОСОБА_1 складські приміщення загальною площею 185,9 квадратних метра, за адресою: м.Тернівка, вул.Харківська, 41-а, а ПП Велес пропорційно внесених грошових коштів передати у власність складське приміщення загальною площею 455,7 кв.м., за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Краснозаводська 54-д, з передачею права постійного користування земельною ділянкою площею 1200 кв.м., що була надана ПВКФ Полістірол .

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності отримується на підставах, які не заборонені законом.

Згідно статті 1141 ЦК України договір простого товариства припиняється у разі досягнення мети товариства або настання обставин, коли досягнення мети товариства стало неможливим.

Відповідно до ст.364 ЦК України співвласник має право на виділ у натурі частки майна, що є у спільній частковій власності.

Згідно статті 367 ЦК України майно що, є у спільній частковій власності, може бути поділене в натурі між співвласниками за домовленістю між ними. У разі поділу спільного майна між співвласниками право спільної часткової власності на нього припиняється.

Статтею112 ЦПК України встановлено, що сторони мають право письмово визначити територіальну підсудність справи.

Відповідно до п.4.4. Договору про спільну діяльність №1 від 05.06.2002 всі спори між сторонами, за якими не було досягнуто згоди, вирішуються відповідно до законодавства України у Тернівському міському суді Дніпропетровської області.

Враховуючи, що майнові відносини охоплюються одним договором, суд вважає вірною підсудність у Тернівському міському суді Дніпропетровської області.

Згідно ст. 376 ЦК України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво.

Відповідно до ч.2 ст.120 Земельного кодексу України, якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Тому суд вважає можливим визнати за ПП Велес право власності на складське приміщення загальною площею 455,7 кв.м., за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Краснозаводська 54-д, з передачею права постійного користування земельною ділянкою площею 1200 кв.м., що була надана ПВКФ Полістірол .

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 316, 317, 328, 364, 367, 376, 1141 ЦК України, ст.120 Земельного кодексу України, ст. ст. 10, 60, 109, 110, 209, 212-215 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов приватного підприємства Велес до ОСОБА_1, третя особа - приватна виробничо-комерційна фірма Полістірол , третя особа - Дніпропетровська міська рада, про розірвання договору про спільну діяльність, передання майна у власність, про визнання права власності - задовольнити частково.

Розірвати договір про спільну діяльність №1 від 05.06.2002 року, укладений між приватним підприємством Велес і ОСОБА_1.

Розірвати договір №7 від 22.06.2003 року, укладений між ПП Велес , ОСОБА_1 та ПВКФ Полістірол про спільне будівництво складських приміщень.

Визнати за приватним підприємством Велес (ідентифікаційний номер юридичної особи 31188993) право власності на складське приміщення загальною площею 455,7 кв.м., яке знаходиться за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Краснозаводська, 54-д.

Визнати за приватним підприємством Велес (ідентифікаційний номер юридичної особи 31188993) право постійного користування на земельну ділянку за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Краснозаводська, 54-д, загальною площею 1200 кв.м., що знаходиться в районі тепловозоремонтного депо заводу імені Петровського, з цільовим призначенням - для будівництва складських приміщень .

Скасувати державний акт на право постійного користування землею серія ДПД 81, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №000988 від 06.09.1999 року, припинивши право постійного користування за ПВКФ Полістірол .

В іншій частині позову відмовити.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано до Тернівського міського суду протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Головуючий Л.М. Морозова

Дата ухвалення рішення11.12.2006
Оприлюднено17.03.2018
Номер документу72764913
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —2-1664/06

Рішення від 11.12.2006

Цивільне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні