Рішення
від 27.02.2018 по справі 808/3989/17
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

27 лютого 2018 року 09:30Справа № 808/3989/17 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бойченко Ю.П., розглянувши у місті Запоріжжі в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Запоріжжя (вул. Запорізького Козацтва, 25-а, м.Запоріжжя, 69076)

до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче об'єднання Інновація (вул. Академіка Весніна, 17-а, м. Запоріжжя, 69015)

про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,

ВСТАНОВИВ:

18.12.2017 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче об'єднання Інновація (далі - відповідач), в якому позивач просить стягнути з відповідача на користь позивача суму боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за листопад 2017 року в розмірі 285,49 грн.

У позові позивач зазначив, що відповідач у порушення вимог Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування не відшкодовує витрати на виплату і доставку пільгових пенсій. У зв'язку з цим, за підприємством утворилася заборгованість у сумі 285,49 грн. за листопад 2017 року, яку позивач просить стягнути у судовому порядку.

Ухвалою суду від 22.12.2017 відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 18.01.2018 з викликом осіб, які беруть участь у справі.

Ухвалою суду від 18.01.2018 закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду на 27.02.2018 з викликом учасників справи.

26.02.2018 від представника позивача надійшла заява (вх.№6417) про розгляд справи за відсутності представника, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не прибув, про причини не прибуття у судове засідання не повідомив. Про день, час та місце судового засідання відповідач повідомлений належним чином, про що свідчить відмітка, на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення, про отримання поштової кореспонденції уповноваженою особою за довіреністю відповідача. Будь - яких заяв чи клопотань до суду не надав.

За таких обставин та керуючись частиною 9 статті 205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження за відсутності сторін та на підставі наявних у ній доказів.

На підставі вимог частини 4 статті 229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, суд з'ясував наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче об'єднання Інновація відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстроване як юридична особа за адресою: 69015, Запорізька область, місто Запоріжжя, Дніпровський район, вул. Академіка Весніна, буд. 17-А, код ЄДРПОУ 05719931.

Судом з'ясовано, що колишньому працівнику відповідача - ОСОБА_1 позивачем призначена пенсія за віком на пільгових умовах відповідно до п.п. б - з ч.1 ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Пенсія призначена на підставі Довідки, які встановлюють характер праці та право на призначення пільгових пенсій, виданої відповідачем та на підставі Протоколу про призначення пенсії.

Суд зазначає, що порядок внесення плати на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій змінено Законом України Про внесення змін до деяких законів України від 17.02.2000 року. Порядок покриття витрат на виплату та доставку пенсій визначено шляхом введення окремого виду збору на обов'язкове державне пенсійне страхування Законом України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування , яким передбачено, що платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування повинні сплачувати такий збір у розмірах, встановлених ст.4 цього Закону.

Відповідно до абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закон України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування об'єктом оподаткування є: для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Згідно п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 №21-1 (далі - Інструкція) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Відповідно до абз.2 п. 6.1. Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закон України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Пунктом 6.2 Інструкції визначено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV Прикінцеві положення Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування . При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Відповідно до п.6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.8 Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона Крим ). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Згідно з п.6.5 Інструкції розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Відповідач на підставі Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та Інструкції зобов'язаний вносити до Пенсійного фонду кошти на покриття витрат на пенсії за віком на пільгових умовах у строки, встановлені вищезазначеними нормативними документами.

На виконання вимог Інструкції територіальним органом Пенсійного фонду відповідачу направлено розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Відповідно до п.6.7 вказаної вище Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

ТОВ НВО Інновація фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за листопад 2017 року в сумі 285,49 грн. не сплатило.

Відповідно до Картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та Докладного розрахунку боргу за відповідачем рахується заборгованість в сумі 285,49 грн., яка на час судового розгляду справи не погашена.

Згідно вимог статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Під час розгляду справи відповідач доказів сплати заборгованості не надав, проти позову не заперечив, доводи позивача не спростував.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що відповідач, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівники якої вийшли на пільгову пенсію, зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду України фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій у повному розмірі. Тому, заборгованість в сумі 285,49 грн., яка обліковується за відповідачем перед органом Пенсійного фонду України, підлягає стягненню.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги є доведеними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до приписів частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 139, 241, 243-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче об'єднання Інновація Науково-виробниче об'єднання Інновація про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче об'єднання Інновація (69015, м. Запоріжжя, вул. Академіка Весніна, 17-а, код ЄДРПОУ 05719931) на користь Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Запоріжжя (69076, м.Запоріжжя, вул. Запорозького Козацтва, 25-а, р/р 25607301001062 в філії ЗОУ ТДВ Державний ощадний банк України , МФО 313957, ЄДРПОУ 41248943) 285 (двісті вісімдесят п'ять) грн. 49 коп. заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених згідно з п.п. б - з ч.1 ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення на пільгових умовах ОСОБА_1 за листопад 2017 року.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Ю.П. Бойченко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.02.2018
Оприлюднено18.03.2018
Номер документу72769159
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/3989/17

Рішення від 27.02.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 18.01.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 22.12.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні