Ухвала
від 15.03.2018 по справі 202/1234/18
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/1234/18

Провадження № 1-кс/202/386/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

15 березня 2018 року до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що слідчим відділом ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018040040000008 від 06.02.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) у період 2014-2017 рік, здійснювали придбання товарно-матеріальних цінностей від підприємств з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ), чим ухилилися від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток з підприємств , що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету в особливо великих розмірах, на загальну суму 13,7 млн.грн.

Проведеними заходами встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_9 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ), за податковими (юридичними) адресами не знаходяться, у підприємств відсутні основні засоби, виробничі потужності, складські приміщення (дільниці), на підприємстві працює лише 1 директор, тобто підприємства фактично не мали засобів та можливостей виконувати роботи, надавати послуги та здійснювати постачання ТМЦ на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Тобто, посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) здійснили низку безтоварних взаємовідносин по придбанню ТМЦ (робіт, послуг), та безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ, таким чином навмисно внесли до офіційних документів завідомо неправдиві відомості, що призвело до тяжких наслідків, а саме до ненадходження до бюджету України податків в особливо великих розмірах.

Фактично вказані ТМЦ (роботи, послуги) придбавались у інших СГД або фізичних осіб (реквізити яких встановлюються) за готівку, без відображення вказаних взаєморозрахунків у податковому обліку по значно меншій ціні, та частково зовсім не придбались.

Викладене ставить під сумнів фактичне проведення господарських операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » достовірність їх відображення у податковому обліку та обґрунтовує необхідність проведення слідчих та процесуальних дій, спрямованих на належне фіксування доказів у кримінальному провадженні, виявлення та вилучення документів та інших носіїв інформації, в яких зафіксовані відомості про фінансово господарську діяльність вказаних суб`єктів підприємницької діяльності.

Таким чином, в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню № 32018040040000008 виникла необхідність в отриманні доказів інформаційного характеру, а саме документів, що становлять банківську таємницю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код НОМЕР_1 ), зокрема інформацію про рух грошових коштів.

Досудовим розслідуванням встановлено,що у період вчинення правопорушення службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) мали відкритий рахунок № НОМЕР_12 (українська гривня) у ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_13 ), який використовували в незаконній діяльності.

У зв`язку із чим просив отримати тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку), що містять банківську таємницю, в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_13 ), рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_12 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), а саме: заяви про відкриття рахунку, договорів банківського рахунку, договорів на розрахунково-касове обслуговування, інші документи, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даним рахунком; копії сторінок паспорта або документа, який його замінює, ідентифікаційного коду - засновників, службових осіб, довірених осіб, і інших осіб, які відкривали й використовували зазначений банківський рахунок підприємства; і інші документи юридичної справи про відкриттю й використанню даного рахунку;документів (роздруківки), що містять відомості про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів, по вищевказаних рахунках

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код НОМЕР_1 ) у прибутковій і видатковій частині із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному вигляді й на паперовому носії за період часу з моменту відкриття по теперішній час; документів, що послужили підставою для видачі готівкових коштів з вищевказаних рахунків ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів) за період часу з моменту відкриття по теперішній час; документів (роздруківки) з електронних реєстрів чи файлів, в яких містяться/збережені відомості та інші контактні або ідентифікаційні дані клієнта (номери телефонів, ІР-адреси, ПІБ та інше), за допомогою яких передавалися дані по вищевказаних рахунків ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ) про зміну залишків на них по системі «Клієнт-Банк» за період часу з моменту відкриття по теперішній час. У випадку об`єктивних причин не видачі оригіналів або нотаріально засвідчених копій вищевказаних документів, зобов`язати банк надати належно засвідчені копії вищевказаних документів. Право тимчасового доступу до речей і документів та їх вилучення (виїмку) надати слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_5 , старшому слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6 Розглядати дане клопотання без виклику представників ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (МФО НОМЕР_14 ), так як існує реальна загроза їх зміни або знищення, так як документи знаходяться у безпосередньому володінні співробітників відповідної банківської установи, які можуть бути причетними до прикриття незаконної діяльності. Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

Слідчий у судове засідання не з`явився, подав заяву, у якій просив провести судове засідання без його участі, клопотання підтримав в повному обсязі та просить його задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК Українирозглядається клопотання без особи в володінні якої знаходяться речі та документи.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст.132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.2 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч.1 ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5ст. 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, оскільки у матеріалах кримінального провадження № 32018040040000008 вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_13 ), які становлять банківську таємницю мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні визначення остаточної суми несплачених до бюджету податків службовими особами вказаного підприємства, необхідно отримати можливість здійснити тимчасовий доступ до вказаних документів для вилучення їх та доручення до матеріалів кримінального провадження і проведення судово-економічної експертизи.

Вимоги клопотання щодо зобов`язання банка надати належно засвідчені копії вищевказаних документів у випадку об`єктивних причин не видачі оригіналів або нотаріально засвідчених копій документів задоволенню не підлягають, оскільки це не передбачено чинним КПК України.

Фіксування процесуальної дії за допомогою технічного засобу під час розгляду клопотання не здійснювалося, у зв`язку із неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, що відповідає вимогамч. 4 ст. 107 КПК України.

Частиною 1 статті 309 КПК України визначено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які підлягають оскарженню під час досудового розслідування, перелік цих ухвал є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає, а тому дана ухвала у відповідності до ч. 3 ст.309 КПК України не може бути оскаржена.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 131-132, 159-160, 162-166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_13 ) надати слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_5 , старшому слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6 тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку), що містять банківську таємницю, а саме:

-документів по юридичному оформленню (відкриттю/закриттю) в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_13 ), рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_12 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), а саме: заяви про відкриття рахунку, договорів банківського рахунку, договорів на розрахунково-касове обслуговування, інші документи, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даним рахунком; копії сторінок паспорта або документа, який його замінює, ідентифікаційного коду - засновників, службових осіб, довірених осіб, і інших осіб, які відкривали й використовували зазначений банківський рахунок підприємства; і інші документи юридичної справи про відкриттю й використанню даного рахунку;

-документів (роздруківки), що містять відомості про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів, по вищевказаних рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код НОМЕР_1 ) у прибутковій і видатковій частині із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному вигляді й на паперовому носії за період часу з моменту відкриття по теперішній час;

-документів, що послужили підставою для видачі готівкових коштів з вищевказаних рахунків ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів) за період часу з моменту відкриття по теперішній час;

-документів (роздруківки) з електронних реєстрів чи файлів, в яких містяться/збережені відомості та інші контактні або ідентифікаційні дані клієнта (номери телефонів, ІР-адреси, ПІБ та інше), за допомогою яких передавалися дані по вищевказаних рахунків ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ) про зміну залишків на них по системі «Клієнт-Банк» за період часу з моменту відкриття по теперішній час.

В іншій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Строк виконання ухвали встановити по 14 квітня 2018 року включно.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72797403
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —202/1234/18

Ухвала від 15.03.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 15.03.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 15.03.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 15.03.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 15.03.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 15.03.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 15.03.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 15.03.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 15.03.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні