Рішення
від 13.03.2018 по справі 349/2123/17
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/2123/17

Провадження № 2-а/349/6/18

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14 березня 2018 року м.Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Лошак О.О.

секретаря судового засідання Сірко І.В.

з участю позивача ОСОБА_1

представника відповідача -

Пуківської сільської ради Кобильчук О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Рогатині справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Пуківської сільської ради, третьої особи на стороні відповідача без самостійних вимог щодо предмета спору - Рогатинського районного споживчого товариства про визнання дій неправомірними та зобовязання вчинити дії,-

встановив:

ОСОБА_1 звернувся із адміністративним позовом до Пуківської сільської ради про визнання дій Пуківської сільської ради щодо відмови у здійсненні реєстрації ОСОБА_1 за згодою наймача житла та членів його сім`ї в житловому будинку АДРЕСА_1 неправомірними та зобов`язання вчинити дії - провести реєстрацію місця проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за згодою наймача житла та членів сім`ї в житловому будинку АДРЕСА_1 .

Ухвалою суду до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору залучено Рогатинське районне споживче товариство, яке є власником житлового будинку АДРЕСА_1 .

У позові зазначено, що ОСОБА_1 з 16 липня 2016 року перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 . З часу одруження проживає в житловому будинку АДРЕСА_1 . 28 листопада 2017 року звернувся із заявою до Пуківської сільської ради щодо реєстрації його за місцем проживання дружини. Однак відповідач відмовив у реєстрації через відсутність правовстановлюючого документа на житловий будинок. Вважає відмову у реєстрації неправомірною з тих пістав, що квартиронаймач вищезазначеного житлового будинку ОСОБА_3 , інші члени сім`ї дали згоду на його реєстрацію в житловому будинку. Просив позов задовольнити.

У судовому засіданні ОСОБА_1 позов підтримав повністю із підстав, які наведені в адміністративному позові. Просив позовні вимоги задовольнити, вирішити питання щодо стягнення із відповідача судових витрат.

Представник відповідача ОСОБА_4 позову не визнала. Пояснила, що власником житлового будинку АДРЕСА_1 є Рогатинське районне споживче товариство, яке заперечує щодо реєстрації ОСОБА_1 в житловому будинку. За таких обставин сільська рада не може провести реєстрацію ОСОБА_1 за місцем проживання дружини. Просили в позові відмовити.

Третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору - Рогатинське районне споживче товариство представника у судове засідання не направило і не повідомило суд про причини його неявки. 13 березня 2018 року на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву в якому зазначено, що Рогатинське районне споживче товариство є власником житлового будинку АДРЕСА_2 . Згідно постанови правління Рогатинського райспоживтовариства №4 п.1 від 14 травня 1999 року колишньому директору Пуківського коопторгу ОСОБА_3 та його сім`ї, яка складається з чотирьох чоловік, було виділено приміщення колишньої контори в с.Пуків у тимчасове користування під житло. Рогатинське споживче товариство не дає згоди на реєстрацію ОСОБА_5 в житловому будинку. Просить у позові відмовити.

Суд, вислухавши пояснення позивача, представника відповідача, дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно постанови правління Рогатинського райспоживтовариства від 14 травня 1999 року директору Пуківського коопторгу ОСОБА_3 було виділено приміщення бувшої контори в с.Пуків у тимчасове користування під житло. Дозволено ОСОБА_3 провести ремонт будинку для створення умов для проживання без порушення цілосності об`єкта. Оплату комунальних послуг проводити за рахунок ОСОБА_3 .

Атом про передачу адміністративного будинку підтверджуєтьсч отримання ОСОБА_3 будинку у користування.

06 червня 2001 року виконавчим комітетом Пуківської сільської ради ОСОБА_3 видано ордер на право зайняття житлового приміщення. Ордер видано на підставі постанови районного споживчого товариства №4п.1 від 14 травня 1999 року.

Таким чином ОСОБА_3 набув права на проживання в житловому будинку та є квартиронаймачем житлового будинку АДРЕСА_1 .

Згідно свідоцтва проправо власності на нерухоме майно від 28 жовтня 2010 року Рогатинське районне споживче товариство є власником домоволодіння АДРЕСА_2 на підставі рішення виконавчого комітету Пуківської сільської ради від 12 серпня 2010 року.

Заст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11 грудня 2003 року № 1382-IV, який регулює відносини, пов`язані зі свободою пересування та вільним вибором місця проживання в Україні, що гарантуютьсяКонституцією Україниі закріплені Загальною декларацією прав людини, Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод і протоколами до неї, іншими міжнародними договорами України, а також визначає порядок реалізації свободи пересування та вільного вибору місця проживання і встановлює випадки їх обмеження, реєстрація - внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру та до паспортного документа про місце проживання або місце перебування особи із зазначенням адреси житла.

Згідно зіст. 6 Закону № 1382-IVгромадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов`язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання. Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена з одночасним зняттям з реєстрації попереднього місця проживання.

Для реєстрації особа або її законний представник подає: письмову заяву; документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Якщо дитина не досягла 16-річного віку, подається свідоцтво про народження або свідоцтво про належність до громадянства України; квитанцію про сплату державного мита або документ про звільнення від його сплати; талон зняття з реєстрації (у разі зміни місця проживання в межах України). Талон зняття з реєстрації не подається у разі оформлення реєстрації місця проживання з одночасним зняттям з реєстрації попереднього місця проживання; документи, що підтверджують право на проживання в житлі, перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту, проходження служби у військовій частині, адреса яких зазначається під час реєстрації; військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

В силуст. 11 Закону № 1382-IVреєстрація місця проживання та місця перебування осіб здійснюється органом реєстрації. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері реєстрації фізичних осіб, затверджує відповідно дозаконупорядок реєстрації місця проживання та місця перебування осіб в Україні, зразки документів, необхідних для реєстрації і зняття з реєстрації місця проживання та місця перебування.

Відповідно до підпункту 4 п. 18 Правил реєстрації місця проживання, затвердженихпостановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2016 року № 207,що визначають механізм здійснення реєстрації (зняття з реєстрації місця проживання) перебування осіб в Україні, а також встановлюють форми необхідних для цього документів, для реєстрації місця проживання особа або її представник подає, зокрема:

- документи, що підтверджують: право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи.

У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім`ї (зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків / одного з батьків або законного представника/представників);

В силу п. 11 Правил орган реєстрації відмовляє в реєстрації / знятті з реєстрації місця проживання, якщо, зокрема особа не подала необхідних документів або інформації.

Рішення про відмову в реєстрації / знятті з реєстрації місця проживання приймається в день звернення особи або її представника шляхом зазначення у заяві про реєстрацію / зняття з реєстрації місця проживання підстав відмови. Зазначена заява повертається особі або її представнику.

За змістом підпункту 4 п. 18 Правил для реєстрації місця проживання особа в обов`язковому порядку подає документи, що підтверджуються право на проживання в житлі (це може бути ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи), або згоду власника.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем було подано заяву про реєстрацію місця проживання, сплачено адміністративний збір, квартиронаймач ОСОБА_6 та інші члени сім`ї дали згоду на реєстрацію ОСОБА_1 за їх місцем проживання в будинку АДРЕСА_1 .

Згідно вимог Кодексу адміністративного судочинства Україниу справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначеніКонституцієюта законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності передзаконом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень законодавства України та наданих учасниками справи доказів, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог.

На підставі вищенаведеного, керуючись 5-10, 241-243, 246, 250 КАС України суд,-

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Пуківської сільської ради, третьої особи на стороні відповідача без самостійних вимог щодо предмета спору - Рогатинського районного споживчого товариства про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії задовільнити.

Визнати неправомірними дії Пуківської сільської ради щодо відмови у здійсненні реєстрації ОСОБА_1 за згодою наймача житла та членів його сім`ї в житловому будинку АДРЕСА_1 власником якого є Рогатинське районне споживче товаритво.

Зобов`язати Пуківську сільську раду Рогатинського району провести реєстрацію місця проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за згодою наймача житла та членів сім`ї в житловому будинку АДРЕСА_1 .

Стягнути з Пуківської сільської ради в користь ОСОБА_1 640 грн. сплаченого судового збору

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Львівського апеляційного адміністративного суду через Рогатинський районний суд.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , фактичне місце проживання АДРЕСА_1 .

Відповідач: Пуківська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, с. Пуків, вул.Рогатинська, буд.№25 , код ЄДРПОУ 04354976.

Третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору: Рогатинське районне споживче товариство (райспоживтовариство). місцезнаходження: Івано-Франківська область, м.Рогатин, вул.Івана Франка, 1, 77 000, код ЄДРПОУ 01753061.

Повне судове рішення складено 19 березня 2018 року.

Суддя: Лошак О.О.

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення13.03.2018
Оприлюднено21.09.2022
Номер документу72799308
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —349/2123/17

Рішення від 14.03.2018

Адміністративне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Рішення від 13.03.2018

Адміністративне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Рішення від 14.03.2018

Адміністративне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 22.02.2018

Адміністративне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 27.12.2017

Адміністративне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 11.12.2017

Адміністративне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні