Ухвала
від 16.03.2018 по справі 2-н-675/11
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-н-675/11

Провадження № 6/541/94/2018

У Х В А Л А

16 березня 2018 року м.Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Городівського О.А.,

з участю секретаря судового засідання -Ніколаєнко М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миргороді заяву Державної судової адміністрації України про внесення змін до виконавчого листа по справі за заявою Миргородського міжрайонного прокурора в інтересах ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення з ДП ДАК Хліб України Миргородський КХП №1 нарахованої, але не виплаченої заробітної плати та поновлення строку для пред'явлення його до виконання,

у с т а н о в и в :

09 січня 2018 року Державна судова адміністрація України звернулася до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області із заявою, в якій просила внести зміни до виконавчого листа суду від 20 грудня 2011 року у провадженні №2-н-675/11 та поновити строк пред'явлення його до виконання. В обґрунтування заяви зазначила, що вищевказаним виконавчим листом Миргородського міськрайонного суду Полтавської області з ДП ДАК Хліб України Миргородський КХП № 1 судовий збір у розмірі 94 гривні 10 копійок, де стягувачем було вказано державу. Посилаючись на ч.4 ст.15 Закону України Про виконавче провадження просила стягувачем вказати у виконавчому листі Державну судову адміністрацію України та поновити пропущений строк пред'явлення його до виконання, оскільки даний виконавчий лист надійшов до ДСА лише 23.10.2017 року.

Представник заявника в судове засідання не з'явився, до суду подав заяву, в якій просив справу розглядати без його участі.

Представник ДП ДАК Хліб України Миргородський комбінат хлібопродуктів № 1 в судове засідання не з'явився, про час і місце його проведення повідомлений.

Суд, вивчивши матеріали справи, приходить до наступного.

Відповідно ч. 1 ст. 432 ЦПК України, суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.

Судом встановлено, що судовим наказом Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 05 грудня 2011 року по провадженню №2-н-675/11 з ДП ДАК Хліб України Миргородський комбінат Хлібопродуктів № 1 було стягнуто судовий збір у розмірі 94 гривні 10 копійок. На підставі даного судового наказу 20 грудня 2011 року був виданий виконавчий лист, у якому зазначено стягувачем державу.

Відповідно до ч. 3 ст. 8 Закону України Про виконавче провадження в редакції, що діяла на час видачі виконавчого листа, за виконавчим документом про стягнення в дохід держави коштів або про вчинення інших дій на користь чи в інтересах держави від її імені виступає орган, за позовом якого судом винесено відповідне рішення, або орган державної влади (крім суду), який відповідно до закону прийняв таке рішення. За іншими виконавчими документами про стягнення в дохід держави коштів або про вчинення інших дій на користь чи в інтересах держави від її імені виступають органи доходів і зборів.

У вказаному виконавчому листі не було зазначено орган, який виступає стягувачем від імені держави.

На день розгляду заяви абз.2 ч. 4 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження встановлено, що за рішеннями про стягнення судового збору стягувачем є Державна судова адміністрація України, а не держава, як зазначено у виконавчому листі.

Таким чином, суд вважає за необхідне внести відповідні виправлення до вказаного виконавчого листа, зазначивши вірного стягувача - Державну судову адміністрацію України, м. Київ, вул. Липська, 18/5, з реквізитами для зарахування судового збору.

Вирішуючи питання щодо поновлення строку, суд виходить з того, що відповідно до ст. 22 Закону України Про виконавче провадження в редакції, яка діяла на час набрання вказаним вище рішенням законної сили, виконавчі листи з приводу виконання судових рішень можуть бути пред'явлені до виконання протягом року з наступного дня після набрання рішенням законної сили.

Миргородським міськрайонним судом Полтавської області 20 грудня 2011 року був виданий виконавчий лист того ж дня направлений до Миргородської ОСОБА_2 у Полтавській області, для звернення до виконання. В подальшому виконавчий документ було повернуто Миргородським МВ ДВС ГТУЮ в Полтавській області суду без прийняття до виконання по причині пропущення строків пред'явлення до виконання. 29.08.2017 року Миргородським міськрайонним судом Полтавської області надіслано виконавчий документ до Миргородського міськрайонного ВДВС ГТУЮ в Полтавській області, для повернення його належному стягувачу - Миргородській ОДПІ ГУ ДФС в Полтавській області. 05 вересня 2017 року Миргородський міськрайонний ВДВС ГТУЮ у Полтавській області повернув до суду виконавчий лист, мотивуючи це втратою правового статусу Миргородською ОДПІ ГУ ДФС в Полтавській області як стягувача. 18.10.2017 року на адресу Державної судової адміністрації України Миргородським міськрайонним судом Полтавської області було надіслано вищезгаданий виконавчий лист, для пред'явлення його до виконання, який остання отримала 23 жовтня 2017 року.

Тобто, на даний час, строк для пред'явлення виконавчого документа з приводу виконання вищевказаного рішення, з урахуванням вищевказаних положень закону, скінчився.

Відповідно до ч.1 ст. 433 ЦПК України у разі пропуску строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання з причин визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Відповідно до ч.6 ст.12 Закону України Про виконавче провадження із наступними змінами та доповненнями, стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Суд не вбачає вини заявника в пропуску визначеного законом строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання, зважаючи на що заява підлягає до задоволення і пропущений строк підлягає поновленню.

Керуючись ст.ст. 432, 433 ЦПК України суд, -

постановив:

Заяву Державної судової адміністрації України задовольнити.

Внести виправлення у виконавчий лист, виданий Миргородським міськрайонним судом Полтавської області 20 грудня 2011 року по провадженню №2-н-675/11, про стягнення з ДП ДАК Хліб України Миргородський комбінат Хлібопродуктів №1 судового збору у розмірі 94 гривні 10 копійок, шляхом зазначення у виконавчому листі повного найменування стягувача - Державна судова адміністрація України, із зазначенням реквізитів установи.

Поновити Державній судовій адміністрації України пропущений строк для пред'явлення до виконання виконавчого листа про стягнення з ДП ДАК Хліб України Миргородський комбінат Хлібопродуктів №1 судового збору, виданого Миргородським міськрайонним судом Полтавської області 20 грудня 2011 року по провадженню №2-н-675/11.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Полтавської області через Миргородський міськрайонний суд Полтавської області шляхом подання апеляційної скарги протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: ОСОБА_3

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення16.03.2018
Оприлюднено20.03.2018
Номер документу72802194
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-н-675/11

Ухвала від 16.06.2011

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Ляшко С. М.

Ухвала від 03.06.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Рішення від 29.07.2011

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Ухвала від 16.03.2018

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Ухвала від 17.05.2011

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Зуєва В. І.

Ухвала від 13.07.2011

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Ткачов О. М.

Судовий наказ від 25.03.2011

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Ухвала від 16.06.2011

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Пономарьов О. П.

Ухвала від 14.07.2011

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Баренко С. Г.

Судовий наказ від 14.07.2011

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Баренко С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні