Ухвала
від 19.02.2018 по справі 759/2273/18
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/592/18

ун. № 759/2273/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2018 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному проваджені №32017100080000052 від 27.07.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.205 КК України, -

ВСТАНОВИВ :

19.02.2018 р. старший слідчий слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до оригіналів документів (здійснення їх виїмки), - слідчим ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , ОСОБА_3 та за дорученням слідчих оперуповноваженим ІНФОРМАЦІЯ_2 , які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ), податкова адреса: АДРЕСА_1 по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_9 ) за весь період взаємовідносин, а саме: договорів (угод, контрактів) з відповідними додатками, актів приймання передачі товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), податкових накладних, видаткових накладних, товарно - транспортних накладних, платіжних документів, оборотно-сальдових відомостей з конкретизацією інформації по постачальникам та покупцям, сертифікатів, свідоцтв на товар. В разі відсутності оригіналів вищевказаних документів надати належним чином завірені копії. Надати розпорядження про можливість вилучення вказаних документів, оскільки оригінали вказаних документів містять підписи осіб та відбитки печаток підприємств з ознаками «фіктивності», які будуть в наступному надані відповідним експертам з метою проведення почеркознавчої та техніко-криміналістичної експертизи вказаних у клопотанні документів. Розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує загроза зміни чи знищення вказаних речей та документів.

Клопотання обґрунтовано тим, що за фактом створення невстановленими слідством особами суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) серед яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_9 ) та інші, які задіяні в злочинних схемах по конвертації грошових коштів та ухиленню від сплати податків, з метою прикриття незаконної діяльності, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.205 КК України.

Невстановлені слідством особи без мети зайнятості легальною господарської діяльності, зареєстрували вищевказані СГД з ознаками «фіктивності» для надання можливості формування валових витрат та податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки.

В ході досудового розслідування, встановлено суб`єкти підприємницької діяльності, що скористалися послугами підприємств з ознаками «фіктивності» з метою безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, серед яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ), податкова адреса: АДРЕСА_1 , яке мало фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_9 ), що підтверджується відповідними податковими накладними.

В органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ) знаходяться первинні та бухгалтерські документи по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_9 ), а саме: - договори (угоди, контракти) з відповідними додатками. Вказані документи підтверджуватимуть факт встановлення, зміни або ж припинення цивільних прав та обов`язків між контрагентами; - акти приймання - передачі товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг). Вказані документи підтверджуватимуть факт здачі та отримання нібито поставлених товарів (робіт, послуг) між контрагентами; - податкові накладні. Вказані документи підтверджуватимуть факт документального оформлення здійснення операцій з постачання товарів (робіт, послуг) між контрагентами; - видаткові накладні. Вказані документи підтверджуватимуть факт відвантаження товарів між контрагентами; - товарно - транспортні накладні. Вказані документи підтверджуватимуть факт документального оформлення операцій щодо перевезення товару між контрагентами. Крім того, товарно транспортна накладна виступає первинним документом для відображення операцій у бухгалтерському обліку, що в свою чергу, впливає на формування податкового обліку підприємства; - платіжні документи. Вказані документи підтверджуватимуть факт перерахування грошових коштів за нібито поставлені товари (роботи, послуги) між контрагентами; - оборотно-сальдові відомості з конкретизацією інформації по постачальникам та покупцям. Вказані документи підтверджуватимуть факт відображення бухгалтерських залишків по різних рахунках обліку Крім того вони міститимуть інформацію про документально оформленні господарські операції між контрагентами; - сертифікати, свідоцтва на товар. Вказані документи містять інформацію про реального виробника товару, а також про відповідність товару критеріям якості, встановленим законодавством України.

У слідчого органу досудового розслідування виникла необхідність у вилученні оригіналів вказаних документів, оскільки вони містять підписи осіб та відбитки печаток підприємств з ознаками «фіктивності», які будуть в наступному надані відповідним експертам з метою проведення почеркознавчої, судово - економічної та техніко-криміналістичної експертизи вказаних у клопотанні документів. Також, існує реальна загроза зміни або знищення необхідних документів та інформації, володільцем яких є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ). Підставою вважати реальну загрозу зміни або знищення інформації та документів є те, що в разі судового розгляду клопотання за участю осіб, які володіють такими документами, відомості про намір їх вилучення можуть стати відомі особам причетним до вчинення кримінального правопорушення, що дасть останнім можливість зміни або знищення вказаних документів, що містять необхідну інформацію. Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів та надати можливість їх вилучити.

Згідно ч.2 ст. 163 КПК України слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує загроза зміни чи знищення вказаних речей та документів.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву в якій просить розглядати клопотання у його відсутність.

Заслухавши думку слідчого та вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про його часткове задоволення виходячи з наступного.

Згідно ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Клопотання прокурора, яке надійшло до суду відповідає вимогамКПК України.

Згідно п.6 ч.1ст. 164 КПК Українив ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і документи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом.

Дослідивши зміст клопотання та перевіривши надані до матеріалів клопотання документи слідчий суддя, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, оскільки слідчим в клопотанні не доведено необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів за дорученням слідчих оперуповноваженим ВОСАПДВ ОУ ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м.Києві.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 159-166, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №8 м.Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному проваджені №32017100080000052 від 27.07.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.205 КК України задовольнити частково.

Надати тимчасовий доступ до оригіналів документів (здійснення їх виїмки), - слідчим СВ ФР ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ), податкова адреса: АДРЕСА_1 по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_9 ) за весь період взаємовідносин, а саме: договорів (угод, контрактів) з відповідними додатками, актів приймання передачі товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), податкових накладних, видаткових накладних, товарно - транспортних накладних, платіжних документів, оборотно-сальдових відомостей з конкретизацією інформації по постачальникам та покупцям, сертифікатів, свідоцтв на товар.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів, відповідно до положень ст. 166 КПК України.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Cлідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —759/2273/18

Ухвала від 19.02.2018

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні