Рішення
від 16.03.2018 по справі 904/537/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.03.2018м. ДніпроСправа № 904/537/18

за позовом Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "ДНІПРОПЕТРОВСЬКГАЗ", м. Дніпро в особі Самарівського виробничого управління газового господарства ПАТ "Дніпропетровськгаз", смт. Слобожанське, Дніпропетровська область

до Фізичної особи-підприємця Куц Олександра Петровича, селище Токівська, Апостолівський район, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості за договором найму в розмірі 28157,37 грн.

Суддя Ніколенко М.О.

Без представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз" в особі Самарівського виробничого управління газового господарства ПАТ "Дніпропетровськгаз" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Фізичної особи-підприємця Куц Олександра Петровича про стягнення 28157,37 грн., з яких основний борг 24719,94 грн., втрати від інфляції - 774,24 грн., пеня - 2363,59 грн., 3% річних - 299,60 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором найму (оренди) № 29-16-1998 від 07.10.2016.

Ухвалою суду від 13.02.2018 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Представник відповідача вимоги ухвалу суду не виконав, витребувані документи не надав.

Згідно зі ст. 252 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши надані документи і матеріали, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Між Публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації Дніпропетровськгаз в особі Самарівського виробничого управління газового господарства Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації Дніпропетровськгаз (далі - позивач; наймодавець) та Фізичною-особою підприємцем Куц Олександром Петровичем (далі - відповідач, наймач) 07.10.2016 було укладено договір № 29-16-1998 найму (оренди) (далі - договір). Відповідно до п. 1.1 договору, в порядку та на умовах, визначених цим договором, наймодавець зобов'язується передати наймачеві, а наймач зобов'язується прийняти на умовах цього договору в строкове платне користування будівлі і споруди газонаповнювального пункту разом з іншим майном згідно з Актом приймання-передачі, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Апостолівський район, місто а/постолове, вул. Мічурина, буд. 98 (далі - об'єкт). Договір вважається укладеним та набирає чинності з моменту його підписання сторонами і скріплення їх печатками та діє до 31 грудня 2018, але не довше, ніж до підписання Акту приймання-передачі, а в частині взаємних розрахунків - до повного їх виконання сторонами (п. 9.3 договору).

Статтею 193 ГК України, визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону та інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно п. 2.1 договору, об'єкт передається наймачу протягом 5 днів після укладання цього договору на підставі Акту приймання-передачі, який є невід'ємною частиною договору, з обов'язковим визначенням стану об'єкту та в присутності уповноважених представників обох сторін.

Сторонами 07.10.2016 було складено та підписано акт приймання-передачі за договором найми (оренди), відповідно до якого наймодавець передав, а наймач прийняв у платне тимчасове користування на умовах найму (оренди) будівлі та споруди газонаповнювального пункту, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Апостолівський район, місто а/постолове, вул. Мічурина, буд. 98 загальною площею 289,6 м кв. (а.с. 23).

Статтею 759 ЦК України встановлено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Позивач виконав умови договору, у період травень-грудень 2017 року надав відповідачу послуги з оренди будівель та споруд газонаповнювального пункту на загальну суму 24719,94 грн., що підтверджується актами надання послуг підписаними обома сторонами. Також, позивач виставив відповідачу відповідні рахунки на вищевказану суму (а.с. 27-52).

Відповідно до ч. 1 ст. 762 ЦК України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

У розділі 4 договору визначено, що оплата за користування об'єктом за даним договором здійснюється наймодавцем щомісяця у безготівковому порядку на рахунок наймодавця шляхом перерахунку коштів на розрахунковий рахунок наймодавця, зазначений у розділі 13 цього договору. Орендна плата за місяць згідно договірної ціни складає 2571,65 грн., в т.ч. ПДВ 428,61 грн. До складу розрахунку орендної плати, у додаток 1 до договору, не входять комунальні, комунікаційні послуги тощо, які розраховуються щомісячно в залежності від фактичного об'єму споживання та діючих тарифів та включатимуться у рахунок та Акт наданих послуг. Сторони домовились, що зміна зазначених витрат не потребує внесення змін до договору.

Додатковою угодою № 1 від 09.11.2016 до договору сторони доповнили п. 4.2 договору: Наймачу надається право самостійно укладати договори щодо отримання комунальних послуг (електропостачання, газопостачання, водопостачання та водовідведення) згідно з вимогами чинного законодавства України та здійснювати оплату безпосередньо за укладеними договорами (а.с. 24).

Відповідно до ч.2 ст. 530 ЦК України, якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Плата за користування об'єктом оренди здійснюється протягом 5 (п'яти) робочих днів з дати отримання наймачем рахунку та акта наданих послуг (п. 4.3 договору).

Відповідач порушив умови договору, вартість оренди за період травень-грудень 2017 року у розмірі 24719,94 грн. не сплатив. У зв'язку із чим у нього утворилась заборгованість перед позивачем у розмірі 24719,94 грн., про що сторони дійшли згоди, підписавши акт звірки взаєморозрахунків станом на 22.01.2018 (а.с. 67).

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення суми основного боргу в розмірі 203274,57 грн. є обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню.

За загальним правилом, встановленим ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 8.3 договору встановлено, що в разі несплати чи несвоєчасного здійснення оплати за договором наймач сплачує наймодавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від заборгованої суми за кожний день прострочення платежу.

За порушення умов договору, позивач заявив вимогу про стягнення з відповідача пені в розмірі 2363,59 грн. за загальний період з 08.06.2017 по 29.01.2018.

Розрахунок пені, викладений позивачем у позові, відповідає дійсним обставинам справи, правильно враховує періоди нарахувань, не містить арифметичних помилок.

За таких обставин, позовні вимоги про стягнення пені у розмірі 2363,59 грн. підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Так, позивач заявив вимогу про стягнення з відповідача 3% річних у сумі 299,60 грн. за період з 08.06.2017 по 29.01.2018 та інфляційних втрат у розмірі 774,24 грн. за період з 01.07.2017 по 31.12.2017.

Розрахунок 3% річних та інфляційних втрат наданий позивачем, відповідає чинному законодавству України, дійсним обставинам справи, правильно враховує періоди нарахувань, не містить арифметичних помилок. А тому, позовні вимоги про стягнення з відповідача 3% річних у сумі 299,60 грн. та інфляційних втрат у розмірі 774,24 грн. підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 193 Господарського Кодексу України, ст. ст. 525-526, 530, 837, 854 Цивільного кодексу України, ст. 73, 74, 123, 129, 191, 232, 233, 236-241, 326 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Фізичної особи-підприємця Куц Олександра Петровича (53853, АДРЕСА_1; ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації Дніпропетровськгаз в особі Самарівського виробничого управління газового господарства Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації Дніпропетровськгаз (52005, Дніпропетровська область, смт. Слобожанське, вул. Виробнича, буд. 23; ідентифікаційний код 34498219) основний борг у розмірі 24719,94 грн., пеню у розмірі 2363,59 грн., 3% річних у розмірі 299,60 грн., інфляційні втрати у розмірі 774,24 грн. та 1762,00 грн. витрат зі сплати судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного провадження. Рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області протягом 20 днів з дня його оголошення.

Повне рішення складено 16.03.18.

Суддя М.О.Ніколенко

Дата ухвалення рішення16.03.2018
Оприлюднено20.03.2018
Номер документу72820751
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором найму в розмірі 28157,37 грн

Судовий реєстр по справі —904/537/18

Ухвала від 16.05.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Судовий наказ від 03.04.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Рішення від 16.03.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 13.02.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні