Рішення
від 19.03.2018 по справі 806/1120/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2018 року м. Житомир справа № 806/1120/18

категорія 6.3

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Черняхович І.Е.,

секретар судового засідання Кривенко Л.М.,

за участю: представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Бердичівської місцевої прокуратури Житомирської області (вул. Вінницька 23,м. Бердичів, 13300) в інтересах держави до Вигнанської сільської ради Любарського району Житомирської області (пров. Медичний 1, с. Вигнанка, Любарський район, Житомирська область, 13145, код ЄДРПОУ 04345724) про визнання протиправною бездіяльність, зобов'язання вчинити дії,

встановив:

Керівник Бердичівської місцевої прокуратури Житомирської області звернувся до суду в інтересах держави з адміністративним позовом, в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність Вигнанської сільської ради Любарського району Житомирської області щодо не оформлення права власності на будівлю Вигнанського дошкільного навчального закладу, яка розташована по вулиці Перемоги, 56, село Вигнанка, Любарського району, Житомирської області;

- зобов'язати Вигнанську сільську раду Любарського району Житомирської області вжити заходів щодо оформлення права власності на будівлю Вигнанського дошкільного навчального закладу, яка розташована по вулиці Перемоги, 56, село Вигнанка, Любарського району, Житомирської області.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що під час вивчення Бердичівською місцевою прокуратурою стану додержання вимог законодавства при використанні будівель та земель навчальними закладами Любарського району Житомирської області встановлено, що у користуванні Вигнанського дошкільного навчального закладу перебуває приміщення за адресою: Любарський район, с.Вигнанка, вул.Перемоги, 56. Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, право власності територіальної громади в особі Вигнанської сільської ради на нежитлову будівлю дошкільного навчального закладу не зареєстровано. Прокурор вважає, що Вигнанська сільська рада, являючись суб'єктом, який здійснює управління дошкільним навчальним закладом та відповідає за його матеріально-технічне забезпечення, не виконала покладені на неї законами України повноважень, не вжила необхідних дій для оформлення прав власності на будівлю садочка, чим допустила протиправну бездіяльність.

Прокурор в судовому засіданні позов підтримав, просив задовольнити його у повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Бердичівською місцевою прокуратурою під час вивчення стану додержання вимог законодавства при використанні будівель та земель навчальними закладами Любарського району Житомирської області встановлено, що у користуванні Вигнанського дошкільного навчального закладу перебуває приміщення за адресою: Любарський район, с.Вигнанка, вул.Перемоги, 56. Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно право власності територіальної громади в особі Вигнанської сільської ради на нежитлову будівлю дошкільного навчального закладу не зареєстровано.

Згідно інформації Вигнанської сільської ради приміщення дошкільного навчального закладу перебуває у комунальній власності та знаходиться на балансі сільської ради, правовстановлюючі документи на будівлю дошкільного навчального закладу не оформлялись, державна реєстрація права власності не проводилась.

Вказаний факт підтверджується інформацією Вигнанської сільської ради від 22.01.2018 №24, №18 від 22.01.2018, №43 від 01.02.2018, інвентарною карткою №4 обліку об'єкта основних засобів, статутом навчального закладу, довідкою з реєстру.

Позивач, вважаючи, що бездіяльність відповідача, яка виразилась у не оформленні необхідних документів на державну реєстрацію дошкільного навчального закладу може призвести до негативних наслідків, звернувся до суду.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно зі статтею 25 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (зі змінами та доповненнями), сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

У свою чергу, статтею 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" встановлено, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються відповідно до закону питання регулювання земельних відносин.

Так, статтею 12 Земельного кодексу України установлено, що до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить: розпорядження землями територіальних громад; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; організація землеустрою; вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Відповідно до статті 92 Земельного кодексу України, право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку. Права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.

Згідно зі частинами першою, другою статті 116 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Статтями 125 та 126 Земельного кодексу України встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

За визначенням статті 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до частин першої, другої статті 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", загальними засадами державної реєстрації прав є: гарантування державою об'єктивності, достовірності та повноти відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження; обов'язковість державної реєстрації прав у Державному реєстрі прав; публічність державної реєстрації прав; внесення відомостей до Державного реєстру прав виключно на підставах та в порядку, визначених цим Законом; відкритість та доступність відомостей Державного реєстру прав.

Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відповідно до Інструкції про порядок державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 09.06.1998 №121 (яка діяла до 06.08.2012) державній реєстрації в бюро технічної інвентаризації підлягають об'єкти нерухомості, розташовані на всій території України (населених пунктах, військових містечках, військових частинах, аеропортах, річкових і морських портах, заповідниках, заказниках, на дорогах, полігонах і т.п.). Державна реєстрація права власності на об'єкти нерухомого майна в бюро технічної інвентаризації є обов'язковою для власників, незалежно від форм власності.

Аналіз наведених правових норм свідчить на користь висновку, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. При цьому, державна реєстрація таких прав є обов'язковою.

Згідно інформацією Вигнанської сільської ради приміщення дошкільного навчального закладу перебуває у комунальній власності та знаходиться на балансі сільської ради, правовстановлюючі документи на будівлю дошкільного навчального закладу не оформлялись, державна реєстрація права власності не проводилася.

Пунктами 1.1.-1.3. статуту Вигнанський дошкільний навчальний заклад, погодженого завідуючим відділом освіти Любарської райдержадміністрації та затвердженого рішенням Вигнанської сільської ради від 07 березня 2012 року передбачено, що Вигнанський дошкільний навчальний заклад, створено на підставі рішення 32 сесії Вигнанської сільської ради 4 скликання від 09 березня 2006 року. Юридична адреса навчально- виховного комплексу: 13145, Житомирська область, Любарський район, с.Вигнанка, вул.Перемоги, 56. Засновником навчально- виховного комплексу: Вигнанська сільська рада. Засновник здійснює фінансування дошкільного навчального закладу, його матеріально- технічне забезпечення, надає необхідні будівлі з обладнанням і матеріалами.

Пунктом 9.1. передбачено, що відповідно до рішення Вигнанської сільської ради дошкільному навчальному закладу передано в оперативне управління земельну ділянку, будівлі, споруди, комунікації, інвентар, обладнання, ігровий майданчик (а.с.20).

Суд дійшов висновку, що відповідачем не було забезпечено виконання вимог чинного законодавства в частині оформлення права власності на будівлю Вигнанського дошкільного навчального закладу, розташованого за адресою: вул.Перемоги, 56, с.Вигнанка, Любарського району Житомирської області, а тому позовні вимоги про визнання протиправною бездіяльності Вигнанської сільської ради щодо не оформлення права власності на будівлю дошкільного навчального закладу, розташованого за адресою: вул.Перемоги, 56, с.Вигнанка, Любарського району Житомирської області, підлягають задоволенню.

Також, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позовних вимог щодо зобов'язання відповідача вжити вищезазначені заходи, оскільки права на нерухоме майно та їх обтяження підлягають обов'язковій державній реєстрації відповідно до чинного законодавства і відсутність правовстановлюючих документів на земельну ділянку під навчально-виховним комплексом створює передумови для зловживань щодо розпорядження зазначеною земельною ділянкою, ризики для нормального функціонування учбового процесу, що може призвести до негативних наслідків та порушення прав дітей.

Виходячи з того, що відповідачем визнано позов у повному обсязі, суд приходить до висновку, що правовідносини, які виникли між сторонами, не є спірними.

Згідно ч.4 ст.189 КАС України у разі визнання позову відповідачем повністю або частково суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову повністю або у відповідній частині вимог.

З урахуванням з'ясованих обставин, досліджених матеріалів справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 9, 77, 90, 242-246, 371 Кодексу адміністративного судочинства України,

вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Вигнанської сільської ради Любарського району Житомирської області (пров. Медичний 1, с. Вигнанка, Любарський район, Житомирська область, 13145, код ЄДРПОУ 04345724) щодо не оформлення права власності на будівлю Вигнанського дошкільного навчального закладу, яка розташована за адресою: вул. Перемоги 56, с. Вигнанка, Любарський район, Житомирська область.

Зобов'язати Вигнанську сільську раду Любарського району Житомирської області вжити заходів щодо оформлення права власності на будівлю Вигнанського дошкільного навчального закладу, яка розташована за адресою: вул. Перемоги 56, с. Вигнанка, Любарський район, Житомирська область.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя І.Е.Черняхович

Повне судове рішення складене 20 березня 2018 року

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.03.2018
Оприлюднено21.03.2018
Номер документу72825053
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/1120/18

Рішення від 19.03.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 02.03.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні